— Svenskene mistet åtte av ti studenter da de innførte en slik avgift, sier Petter Aaslestad til regjeringens forslag om skolepenger for utenlandske studenter. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Hardt ut mot kutt

— Studieavgiften er et kamuflert forslag om kutt i bevilgningene til høgskoler og universiteter, mener Forskerforbundets leder Petter Aaslestad.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen åpner i statsbudsjettet for å innføre studieavgift for utenlandske studenter. Forskerforbundet advarer mot følgene av forslaget.

– Budsjettforslaget om studieavgift knyttes til et kutt på 80,5 millioner kroner til høyskoler og universiteter i 2015. Dette er et kamuflert kuttforslag som rammer alle, sier han til NTB.

8 av 10 forsvant

Aaslestad tviler på at en studieavgift for utenlandske studenter vil veie opp for lavere bevilgninger til studiestedene.

— Svenskene mistet åtte av ti studenter da de innførte en slik avgift. Det er derfor liten grunn til å tro at inntektstapet erstattes av studieavgiften, slik regjeringen argumenter med, sier han.

Dette er dyktige studenter og forskertalenter som vi ønsker å tiltrekke oss.

Petter Aaslestad

Helårsvirkningen merkes først fra 2016 og er på 161 millioner kroner.

— En ressurs

Aaslestad anklager regjeringen for å se på studenter fra land utenfor EU og EØS som en utgiftspost og ikke en ressurs.

— Dette er dyktige studenter og forskertalenter som vi ønsker å tiltrekke oss, sier han.

Overfor Khrono anslår statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet at ca. 1.700 utenlandsstudenter kan bli møtt med krav om skolepenger. Regningen for den enkelte student kan bli rundt 100.000 kroner.

Haugstad sier det er opp til den enkelte studieinstitusjon å avgjøre om en avgift skal innkreves og hvor stor den skal være.

— Departementet har bevisst ikke lagt til grunn noe konkret nivå på studieavgift. Kuttet er ikke beregnet ut fra forventet studieavgift, men ut fra et anslag over beløpet som sektoren i dag bruker på studenter fra tredjeland som man kan forvente at omfattes av ordningen, skriver Haugstad i en epost.

Krf og Venstre imot

Regjeringen er avhengig av støtte fra KrF og Venstre for å få forslaget igjennom. Begge partiene er kritisk til forslaget.

— Hvis det skal koste rundt 100.000 kroner her kan jo de som har råd like gjerne søke seg til Cambridge eller Yale. De andre får ikke tatt den høyere utdanning de hadde drømt om, sier Venstres Iselin Nybø til Khrono.

Vil ikke ha omkamp

KrFs Anders Tyvand er overrasket over at regjeringen har funnet fram forslaget igjen, til tross for at et tilsvarende forslag ble stemt ned av Stortinget i fjor.

— Gratisprinsippet er viktig for oss, sier Tyvand slår fast at han er lite begeistret for en omkamp.

Studenter med rett til lån i Statens lånekasse, kvotestudenter og utvekslingsstudenter er unntatt fra den foreslåtte ordningen som åpner for at høyskoler og universiteter selv kan drive inn skolepenger fra studenter utenom EU/EØS og Sveits.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS