Den 13. november 2015 var 277 studenter svartelistet og utestengt fra å studere i Norge. Årsakene kan være: Falske vitnemål, Farlig atferd/brudd på taushetsplikt, Utestenging etter skikkethetsvurdering eller Fusk, forsøk på fusk eller medvirkning til fusk. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

227 studenter er blitt svartelistet i Norge

Høsten 2014 ble registeret for utestengte studenter satt i drift. Den 13. november sto det 227 navn på studenter i registeret.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Register for utestengte studenter (RUST) har laget en oversikt til Universitetsavisa over hvilke studenter som den 13. november var utestengt, og hvilke læresteder de i utgangspunktet ble utestengt fra. Oversikten viser at 227 studenter i øyeblikket er svartelistet, og dermed ikke har adgang til å studere i Norge.

Universitetet i Oslo har  klart flest med 53 svartelistede studenter, mens Høgskolen i Østfold og HiOA har henholdsvis 27 og 22 studenter på lista.

NTNU har bare sju svartelistede studenter. Legger man til tallene for fusjonspartnerne stiger dette til 15 (Høgskolen i Gjøvik (HiG): 7, Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST): 1, Høgskolen i Ålesund (HiÅ): 0).

RUST er et felles register for institusjoner under universitets- og høyskoleloven. Der skal alle studenter som er utestengt fra et lærested registreres, slik at de ikke kan bli tatt opp ved andre institusjoner i utestengelsesperioden. 

Alle data blir slettet

Tallene RUST har utarbeidet til Universitetsavisen er tatt ut fredag 13. november. Alle data blir slettet når studenten ikke lengre er utestengt. Studentene kan utestenges for kortere eller lengre tid, men maksimalt tre år.

Forholdene er regulert av universitets- og høgskoleloven. Her er årsakene til at en student kan havne i RUST:

  • Falske vitnemål
  • Farlig atferd/brudd på taushetsplikt
  • Utestenging etter skikkethetsvurdering
  • Fusk, forsøk på fusk eller medvirkning til fusk.

Får ikke informasjon om hvorfor

— Før Rust ble informasjon om studentene sendt per post, og kunne bli liggende i skuffer. Nå er alt elektronisk, og alt blir slettet når utestengelsen går ut. Vi skal ikke ha data som sier hvorfor de er utestengt. Formålet er kun å gjøre det enkelt for andre institusjoner å vite at studenten er utestengt, sier Agnete Sidselrud, til Universitestavsia.

Sidselrud er ansvarlig for registeret som er utviklet og forvaltes av Felles studieadministrativt tjenestesenter (FSAT). 

Sidselrud forteller at RUST ikke lager historisk statistikk. Man mister muligheten til å se på utvikling over tid, men det er ikke hensikten med Rust, forklarer Sidselrud videre, og legger til: Registeret får ikke tilsendt begrunnelse for utestengelsen fra institusjonene, kun varighet, og om den gjelder eksamen eller opptak.

Trolig store mørketall

Ifølge en undersøkelse Sentio utførte på vegne av Universitas og Norsk studentorganisasjon tidligere i år oppgir to prosent av kvinnelige studenter å ha jukset på eksamen, mens ni prosent av mannlige studenter hadde gjort det samme. Gjennomsnittet for begge kjønn er på fire prosent. 1001 studenter ble spurt i undersøkelsen.

Hvis tallene er representative betyr det at det vil være 1520 juksere blant de 38.000 studentene i nye NTNU. En forsvinnende liten andel av dem blir tatt.

I en tilsvarende undersøkelse utført av Studvest i høst, innrømmet ti prosent av de 520 respondentene at de hadde jukset på eksamen. En klar overvekt av respondentene var studenter ved UiB.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS