VINMONOPOLET
Skal kapre eksklusiv vin: Følger studiene i Tromsø fra telt i Oslo
Studentene skal etter planen ligge seks uker i telt for å kapre de beste vinflaskene fra Burgund-slippet på Vinmonopolet.
Utenfor Vinmonopolet på Tjuvholmen står et hvitt partytelt og blafrer i vinden. På innsiden av teltduken skimtes et bord satt på høykant så teltet skal stå mot vinden. Papp er teipet opp for å skjerme mot lyset som kommer gjennom vinduene. Inne i teltet er tre studenter på feltsenger.
Om fire uker er det nemlig vinslipp her. Den 6. februar er det Burgund-slipp hos Vinmonopolet. Mye omtalt, med eksklusiv vin som er både dyr og angivelig god.
— Vi er nå alle tre glade i vin og god mat, og vi har hørt om dette vinslippet i et par år nå. Det er jo tradisjon for å ligge i telt utenfor her, så vi ville garantere at vi slipper først inn, sier Klaus til Khrono.
Saken er også omtalt av E24.
Ville først i køen
22 år gamle Klaus er jusstudent ved UiT Norges arktiske universitet og har teltet i Oslo sammen med kompisene siden romjula. Når Khrono kommer på besøk sover fremdeles de andre to, så Klaus sniker seg ut av teltet for en prat. Han vil ikke ha etternavnet sitt på trykk, for egentlig ønsker ikke guttene medieoppmerksomhet, kun et par flasker med god vin.
Studentene skal totalt være seks uker i partyteltet sitt. Foreløpig er det ingen andre telt å se.
De to første flaskene er de mest ettertraktede. Prisen? 90.000 kroner.
Studentene sikter på vin fra Domaine de la Romanée-Conti. E24 skriver at Vinmonopolet får inn 88 flasker fra Romanée-Conti som skal fordeles på ulike butikker i landet.
— Hvordan har dere råd til dette på studentøkonomi?
— Vi jobber alle sammen og har spart opp en stund, sier Klaus.
— Har du smakt denne typen vin før?
— Nei. Selv om den er drikkeklar nå, så blir den bedre med tiden, så man skal jo helst vente fem til ti år før man drikker den.
Følger undervisning på nett
Studentene har undervisning i Tromsø som de kan følge via Internett. Klaus går andre året på jusstudium, mens de to kameratene studerer økonomi. Det blir mellom tre og seks timer studier hver dag.
— Når alt kommer til alt så må vi være her ganske mange timer i døgnet. Man kjeder seg jo litt og da blir studier en morsom aktivitet å bruke tid på.
Det siste døgnet har det vært snøkaos i Oslo. Buss og tog har blitt kansellert i fleng, og brøytekantene har skremt selv den tøffeste osloværing. I teltet tar Klaus det med ro. Utenfor er det godt brøytet.
Vant til dårlig vær
— Dere fra nord er vel vant til litt skitvær?
— Joda. Det er litt vått nå, og det er utrivelig uansett hvor man er fra. Det var ganske kaldt i helga, men det gikk helt greit. Vi tar vare på hverandre og har fått det til å bli ganske koselig her, sier Klaus.
En kompis som bor i nærheten lar studentene komme innom for å lade en svær powerbank og for å ta en dusj i ny og ne. Utover dette er det ingen strøm eller varmekilder i teltet utover lyskilder.
Tiden har gått overraskende fort, synes Klaus. Så vil han gjøre dette til neste år?
— Det kommer helt an på, men det er ikke umulig.
Nyeste artikler
Hva kan høyere utdanning lære av TikTok og spill?
Stipendiat får avhandlingen sin bedømt ved UiO likevel
Universitets-biblioteket nominert til Årets bibliotek
Tre universitet diskuterer hvem som skal få drive bokhandel på campus
Fleire universitet stenger oljeindustrien ute
Mest lest
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Studentene strømmer til det finske lærerstudiet. — Norge må lære av Finland
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka