usn med på nytt forskningsprosjekt
Skal forske på smittsomme sykdommer på cruiseskip
Universitetet i Sørøst-Norge blir en del av internasjonalt forskersamarbeid for å hindre nye smitteutbrudd på havet.
Universitetet i Sørøst-Norge (USN) med professor Jörn Klein i spissen skal være med på et forskningsprosjekt om smittsomme sykdommer på cruiseskip og passasjerferger.
— Jeg er kjempeglad for at vi, som et så ungt universitetet i tillegg, skal være med på dette prosjektet, sier Klein til Khrono.
Han er nå på plass i Hellas for å treffe de andre deltakerne.
— Norge er en stor sjøfartsnasjon, så i mine øyner har det vært viktig at vi ble med på dette prosjektet. Da vi først søkte om prosjektet møtte vi motstand. Men det viser hvor viktig det er å kjempe for de sakene man som fagekspert ser på som viktig for fremtiden. Dette er noe Norge trenger kunnskap om, sier Klein.
Flere koronautbrudd på skip
Smitteutbrudd på skip ble veldig aktuell under koronapandemien. Der for eksempel «hele verden» fulgte med på cruiseskipet Diamond Princess som lå i karantene i fire uker i Japan. 712 av skipets 3711 passasjerer ble smittet av koronaviruset og fjorten døde. I Norge hadde man også tilfeller med utbrudd på Hurtigruten.
— Dette er ikke noe som er forsket mye på tidligere. Du har tilfeller med norovirus som er sett på, men det er ikke mye forskning på området. Vi trenger derfor forskning på det for å være klar til den neste pandemien, sier USN-professoren.
Forskningen denne gang gjelder ikke kun korona, men alle smittbare sykdommer som kan oppstå på et cruiseskip og passasjerferger. Forskerne skal studere beredskap og respons for å sikre skipsindustrien for smitteutbrudd.
— Kanskje kan man gjøre noe med kostnadene som oppstår på grunn av årlig influensasykdom med resultatene vi får. Allerede nå ser man i Tyskland at de har begynt å bygge smittevern-vennlige høyblokker.
— Hva vil det si?
— De legger mer vekt på ventilasjon og hvordan folk beveger seg i bygningen. Det er det vi skal se på i vårt prosjekt også. Så er det også diskusjon om felleskontor, åpne kontorlandskap eller ikke. Dette er ting vi vil se på i vårt prosjekt. Både skipsverft og byggenæringen kan få nytte av kunnskapen, sier Klein,
— Cruiseskip er en fantastisk modell
I tillegg til å være professor er Klein ekspertmedlem i Smittevernnemda og prosjektleder for flere store forskningsprosjekter og har under pandemien blitt brukt ofte som ekspert i media.
Klein og USN er sammen med 27 andre universiteter og rederier med på prosjektet. Totalt er de tildelt 37 millioner kroner fra Horisont Europa, hvorav 3,26 millioner kroner går til USN.
— De to siste årene har vi lært at det er viktig å vaske hendene, men her kan vi få mye kunnskap som kan være overførbart til andre bransjer i Norge. Et cruiseskip er en fantastisk modell å forske på ettersom det er et lukket område og fungerer som et hotell, forklarer Klein, og legger til med et smil fra Hellas:
— Jeg er så glad for at vi får være med på dette.
(Oppdatert fredag 11. mars klokken 10.10 med sitater fra Jörn Klein)
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år