Påtroppende leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Mats J. Beldo, er bekymret for uavhengigheten til de som skal sikre kvalitet innen høyere utdanning. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Viktig for studentene at NOKUT forblir uavhengig

Etatene under departementet til kunnkapsminister Isaksen skal reorganiseres. Flere, deriblant ledelsen av Norsk studentorganisasjon, er bekymret for uavhengigheten til kvalitetssikrerne i sektoren, NOKUT.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 15.juni la kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, frem sitt vedtak av omorganiseringen av hans departements underliggende organer. Helt overordnet ser ikke omorganisering så ille ut, men endringene av NOKUT (Norsk organ for kvalitet i utdanningen) sitt mandat og arbeidsoppgaver gir en uggen følelse. Hvordan skal NOKUTs faglige uavhengighet bevares når de samtidig overøses av oppgaver i direktelinje fra Kunnskapsdepartementet (KD)?

I dag fungerer NOKUT som et faglig uavhengig forvaltningsorgan som skal føre tilsyn med kvaliteten i norsk høyere utdanning og fagskoleutdanning, akkreditere studietilbud og institusjoner, godkjenne utenlandsk høyere utdanning, samt stimulere til kvalitetsutvikling på institusjonene. Den uavhengige rollen som NOKUT har i dag er noe Norsk studentorganisasjon (NSO) ser på som en stor styrke i det norske utdanningssystemet, og som også må bevares i tiden fremover. Det er viktig for studenter at NOKUT er en egen faglig uavhengig aktør fordi tilsynsarbeidet må være faglig forankret for å sikre gode institusjoner.

På pressekonferansen la kunnskapsminsteren frem en rekke nye oppgaver som nå skal overføres fra departementet til NOKUT, og la også vekt på at departementet ville bruke nye NOKUT mer aktivt ved å gi det løpende oppgaver. I de nye oppgavene ligger blant annet tilsyn med private høyskoler og fagskoler, overflytting av tilsynsenheten fra departementet – som vil innebære å føre tilsyn med økonomiske og administrative forhold for en rekke utdanningsinstitusjoner, samt andre myndighetsoppgaver. De skal også på sikt vurdere om andre oppgaver som rapportering, oppfølging og kontroll skal flyttes hit.

Det er mengden og type arbeidsoppgaver som skal tillegges NOKUT som gir NSO en uggen følelse. Hvordan skal ett og samme organ drive både faglig uavhengig virksomhet som akkreditering samtidig som at de skal føre økonomisk og administrativt tilsyn? Selv om man sier at det skal være ulike deler av nye NOKUT som skal drive med de ulike oppgavene, så vil det uansett gå på bekostning av NOKUTs uavhengighet.

De nye arbeidsoppgavene departementet nå vil tillegge NOKUT vil være rene forvaltningsoppgaver. Her vil det skapes en direktelinje mellom departementet og NOKUT, hvor statsråd og departementet kan instruere direkte om hva som skal skje. F.eks. om departementet ser behovet for økonomisk tilsyn med en institusjon vil departementet kunne instruere om at NOKUT skal gjøre nettopp dette. Dette står i sterk kontrast med NOKUTs rolle i dag, hvor de selv oppretter tilsyn om de ser behov for det. Dette vil si at NOKUT på den ene siden skal være en uavhengig faglig aktør, samtidig som departementet har en direktelinje for å instruere om hva som skal skje. Det er dette som er bekymringsfullt, og her må det trås varsomt videre. NSO mener at det viktigste i arbeidet fremover må være å sikre at NOKUTs uavhengige rolle vil fortsette også i fremtiden.  

Det er mengden og type arbeidsoppgaver som skal tillegges NOKUT som gir NSO en uggen følelse.

Mats J. Beldo, Madeleine Sjøbrend

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS