2016. Bergen. Lederintervju med ny direktør for Havforskningsinstituttet i Bergen, Sissel Rogne.   Foto: Gidske Stark

Flere spørsmål enn svar etter SSB-saken

Hva er det som egentlig gir tillit og hva innebærer faglig integritet, spør direktør for Havforskningsinstituttet, Sissel Rogne, i kjølvannet av SSB-saken. Det har tidligere blåst rundt Rognes institutt etter utspill fra Frp-statsråd Per Sandberg.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til mandag 13. november gikk Christine Meyer fra stillingen som direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB) etter å ha inngått en avtale om en sluttpakke med Finansdepartementet, men siste ord er ennå ikke sagt i saken. 

Meyer har sagt til flere medier at grunnen til at hun ikke trakk seg fra stillingen fredag, var at hun ville kjempe for SSBs uavhengighet fra politisk styring.

Havforskningsinstituttets direktør, Sissel Rogne, mener det er avgjørende at det kommer fram hva som var den egentlige grunnen til at finansminister Siv Jensen ikke hadde tillit til SSB-sjef Christine Meyer.

Opposisjonen varsler gjennomgang

Opposisjonen på Stortinget varsler at de vil se nærmere på saken. Både SV, Ap og KrF er bekymret for Statistisk sentralbyrås uavhengighet og vil stille spørsmål i saken. Under en debatt i Dagsnytt 18 mandag antydet både Trond Giske fra Arbeiderpartiet og Kaski fra SV at det kunne bli en høring om saken. 

Vi som sitter på sidelinjen har flere spørsmål enn svar i etterkant av Christine Meyers avgang.

Sissel Rogne

Finansminister Siv Jensen avviste igjen at hun hadde blandet seg inn i styringen av SSB, og sa samtidig at hun hadde advart Christine Meyer mot omorganiseringen i SSB helt siden i januar i år. Jensen gjentok som hun sa fredag at departementet hadde sagt til Meyer at hun burde vente til statistikklovutvalget hadde levert sin innstilling i desember i år.

Jusprofessor Jan Frithjof Bernt har også uttalt i Dagsnytt18 at han mente at finansminister Siv Jensen hadde gått for langt i sin styring av SSB

Rogne: Hva betyr faglig integritet?

Direktør for Havforskningsinstituttet, professor Sissel Rogne, sier til Khrono at hun har fulgt nøye med på SSB-saken.

— I etterkant av det presset Meyer ble utsatt for og hele SSB-saken er det jo nettopp slike spørsmål som blir viktige for oss som er i samme type jobb. Hva er det som egentlig gir tillit og hva det faktisk innebærer når vi slår fast at vi skal ha faglig integritet, poengterer Rogne.

Og hun fortsetter:

— Vi som sitter på sidelinjen har flere spørsmål enn svar i etterkant av Christine Meyers avgang. Det er svært viktig å få på bordet hva det er som gjorde at finansminister Siv Jensen ikke lenger hadde tillit til SSB-direktøren. Vi må få innsyn i dette slik at vi kan få læring ut av det som har hendt, understreker Rogne.

Fornøyd etter uheldig episode

Rogne har vært direktør ved Havforskningsinstituttet siden januar 2016. Hun tiltrådte rett før bråket mellom fiskeriminister Per Sandberg, og hennes eget institutt eksploderte i media.

— Det var andre enn meg som grep fatt og påpekte uheldige formuleringer fra fiskeriminister Sandberg. I etterkant har han sagt at sitatene var basert på misforståelser, og han gikk inn og korrigerte formuleringene, noe jeg har tatt til etterretning, sier Rogne og understreker:

— Dette er den eneste uheldige episoden jeg har opplevd. Jeg opplever at vi har et svært godt samarbeid med både fiskeriminister og departementet, som opptrer som en god og profesjonell eier som understreker den faglige uavhengigheten vi skal ha.

Leverer råd til myndighetene

Rogne trekker fram at det som er spesielt med eksempelvis både Havforskningsinstituttet, Statistisk sentralbyrå (SSB) og Folkehelseinstituttet er at de er underlagt departementene og har i sine mandater at de skal produsere gode råd og viktig beslutningsgrunnlag på sine fagområder.

— Vår forskningsaktivitet er på den ene siden litt innsnevret i forhold til den rollen universitetene eksempelvis har, men det er svært viktig at vår forskning og formidling har den samme kvalitet, og gjennomgår fagfellevurdering og kritisk blikk på lik linje med all annen forskning som blir produsert, sier Rogne.

Rogne enig med Lekve

Her poengterer  hun at hun er enig med viseadministrerende direktør i SIMULA, Kyrre Lekve, som i et innlegg i Khrono skriver om SSB og konflikten mellom finansminister Siv Jensen og nå avgåtte direktør i SSB, Christine Meyer. I innlegget poengterer han betydningen av at forskning blir fagfellevurdert og gjenstand for kritisk gjennomgang av andre gode forskere.

— Det er vel så viktig at forskningen hos oss er godt kvalitetsikret, understreker Rogne, og hun forteller at de ved Havforskningsinstituttet er fornøyd med at de ser at de klarer å levere på samme høye nivå som universitetene.

SSBs uavhengighet er i fare

Sist fredag hadde både daværende SSB-direktør Christine Meyer og finansminister Siv Jensen hver sin pressekonferanse om SSB-saken. På sin pressekonferanse sa Christine Meyer at hun er bekymret for uavhengigheten til SSB.

— Hendelsene de siste ukene gjør at jeg er bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit, og ikke styres politisk. Alle endringene jeg har initiert har vært forankret i styret, og Finansdepartementet har gitt meg mandat til å modernisere og effektivisere SSB, sa Meyer.

Samme dag sa finansminister Siv Jensen på en pressekonferanse at hun ikke har tillit til Meyer som SSB-sjef. 

— Det er min vurdering at SSBs administrerende direktør ikke har klart å bevare nødvendig tillit til institusjonen gjennom omorganiseringsprosessen, og heller ikke i møtene med meg, sa Jensen på sin pressekonferanse fredag, og fortsatte:

— Meyer ble i går orientert om at hun ikke lenger har min tillit. 

— Må ikke blande seg i daglig drift

I blogginnlegget til Lekve som Rogne refererer til avslutter Lekve med å poengtere:

«Det er mange kunnskapsorganisasjoner som eies eller er tungt finansiert av et departement. Skal dette systemet fungere er vi helt avhengige av at de opptrer som profesjonelle eiere. Når eierne begynner å blande seg i daglig drift er løpet kjørt.»

Om Meyers forventede avgang skriver han i tillegg:

«Det er utenkelig at Christine Meyer kan sitte særlig lenge som direktør for SSB uten tillit fra eier. Men jeg kan ikke annet enn å beundre hennes siste manøver med å ikke trekke seg. Denne manøveren var viktig fordi den satte et svært fortjent søkelys på Finansdepartementets (FIN) eierstyring.»

Lekve fornøyd med eier

— Simula er jo underlagt Kunnskapsdepartementet og finanisert av både dem og Samferdseldepartementet. Er dere fornøyd med hvordan eierne opptrer?

— Vi er svært godt fornøyd med hvordan våre eier har håndtert eierskapet av Simula gjennom alle år. Jeg vil også nevne at Næringsdepartementet også er inne i bildet, og alle tre departementer har opptrådt helt etter læreboka, understreker Lekve.

— Og det betyr?

— Det betyr at de styrer gjennom å gi signaler på generalforsamlinger og kontaktmøter, og at de aldri bryter inn i «fra dag til dag»-ledelsen i vår institusjon. Vi får drive våre forskningsprosjekter i fred, og vi bestemmer selv hvem som skal forske på hvilke temaer, sier han, og legger til: 

— Det er åpenbart at en eier skal bry seg om sine selskaper og etater, men det er når man ikke følger normale styringsveier det kan gå galt. «SSB-saken» inneholder en rekke momenter som er av interesse for hvordan kunnskap produseres og forvaltes her til lands. Forskning, uavhengighet, styring og ledelse er noen av dem, sier Lekve.

— Alvorlig inngripen

I innlegget sitt trekker Lekve fram: «Det som derimot begynner å avtegne seg er et Frp i regjering som styrer innholdet i forskningen i SSB: integreringsministeren overtok regninga fra Frps Stortingsgruppe for å få tallene de ønsket seg. Og Finansdepartementet, som hele tiden har støttet omorganiseringen av SSB, trakk plutselig støtten da Holmøy var en av dem som ikke fikk fortsette i forskningsavdelingen.»

Og han legger til:

«At politiske myndigheter på denne måten griper inn i forskningen er langt mer alvorlig enn at en direktør viser seg å ha personlige meninger. Neste gang er det kanskje Ciceros klimaanalyser som opplever å bli styrt fra de som finansierer dem.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS