Nye studentforeningsmedlemmer var samlet til kurs, øl og pizza på Samfunnet Bislet, tirsdag 13. mai. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Studentene oppretter stadig flere foreninger

De nye studentforeningene favner vidt; fra klassiske linjeforeninger, via turlag og Palestinagruppe til leksehjelp.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En samarbeidsavtale mellom Samskipnaden i Oslo (SiO) og høgskolen (HiOA) har gitt 15 nye studentforeninger. Rundt 40 nyvervede studentforeningsmedlemmer var samlet til foreningskveld i et noe klamt bakrom på Samfunnet Bislet, tirsdag. På programmet sto økonomikurs, styringsmodeller, rekruttering - og pizza og øl. 

— Det er gøy å få innspill på hva vi kan arrangere og hvordan vi bør gjøre det. Vi holder til på Kjeller, og der skjer det ikke så mye sosialt, så det vil vi være med på å gjøre noe med, sier Olga Gåsland. 

Hun er styremedlem i den nyoppstartet linjeforeningen for produktdesign, som har fått navnet Linjen forening. 

Gir det sosiale

— En studentforening kan gi det sosiale som skolen ikke kan gi. Kjeller har veldig flotte fasiliteter, men vi har ikke vært så flinke til å benytte oss av dem, sier Nikolai Øvrebekk. 

På høgskolen har det ikke vært kultur for student=foreninger tidligere.

Karl Kristian Kirchoff

Linjen Forening er bare noen måneder gammel, men det nyvalgte styret har allerede prøvd seg som arrangører. 

— Vi har arrangert tegnekurs tre kvelder denne uken, og vi har fått veldig god respons. Folk stiller, selv om det er midt i den mest hektiske eksamenstiden, sier Øvrebekk. 

(Styret i den nyopprettede studentforeningen Linjen forening. Fra venstre: Jonathan Ringeko, Nikolai Øvrebekk, Anna Richardson og Olga Gåsland.)

Operasjon HiOA

Tidligere har Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)  bare hatt 27 studentforeninger, mot Universitet i Oslos 274. SiO Foreninger inngikk før jul en samarbeidsavtale med høgskolen for å etablere et større foreningsmiljø. Prosjektet har fått navnet Operasjon HiOA.

— Rekrutteringsarbeidet har gått veldig bra. Det har vært rundt 20 frammøtte på de ulike stiftelsesmøtene. Så vår hypotese om at det finnes et engasjement og et ønske om flere foreninger har vist seg å stemme, sier Karl Kristian Kirchoff, rådgiver i SiO Foreninger. 

I tillegg til å øke antallet foreninger, skal Operasjon HiOA bidra til at flere foreninger fra høgskolen søker om midler fra Kulturstyret. I 2013 gikk bare 6,2 prosent av Kulturstyrets midler til foreninger på HiOA, målet er å øke andelen til 15 prosent. 

Viktig for studentfellesskapet

Kirchoff mener det er flere gode grunner til å starte opp eller bli med i en studentforening. 

— Man får tilgang til mange ressurser, for eksempel økonomisk støtte til ulike arrangementer. Dessuten kan en forening skape tilhørighet og identitetsfølelse blant studenter. Jeg tror det er veldig sunt at man får en tilhørighet til studiemiljøet sitt, sier Kirchoff. 

Ved siden av det sosiale vil et verv eller medlemskap i en studentforening også gi andre fordeler, mener Kirchoff. 

— Du viser fremtidige arbeidsgivere at du er en engasjert og tiltaksrik person. Dessuten kan en studentforening bidra til faglig utvikling. Den nye linjeforeningen for sosialt arbeid har for eksempel arrangert en egen forelesning, utenom «skoletid», sier Kirchoff (bildet under). 

Foreningskultur tar tid

Kirchoff mener det tar tid å etablere en foreningskultur. 

— Kompetanse bygges opp over tid. På høgskolen har det ikke vært kultur for foreninger tidligere, og jeg tror det er mye av grunnen til at man har hatt færre foreninger her enn på universitetet, sier han. 

Foreningskvelden på Bislet og hjelp til å søke om midler skal være virkemidler for å sikre at de nye studentforeningene på HiOA består. Kirchoff understreker likevel at målet er at foreningene skal stå på egne ben. 

— Foreningene må selv finne ut hvordan de fungerer best. Men vi skal forsøke å etablere en fellesinstitusjon hvor de ulike foreningene kan møtes og dele erfaringer, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS