Mest uønsket oppmerksomhet mot de mannlige studentene
I en fersk undersøkelse svarer 14 prosent av mannlige studenter at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra medstudenter eller tilsatte, mot 11 prosent av kvinnene. Flest er det på NTNU.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
14 prosent av de mannlige, 11 prosent av de kvinnelige og 12 prosent av studentene totalt, har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Dette ifølge en undersøkelse Sentio Research har gjennomført for Norsk studentorganisasjon og Universitas blant studenter i Norge.
Og det er størst andel mannlige studenter som opplever uønsket seksuell oppmerksomhet fra medstudenter eller tilsatte.
Overrasket studentleder
Flest studenter har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), hele 20 prosent.
Marte Øien, leder for Studenttinget på NTNU, er overrasket over tallene når Khrono kontakter henne onsdag.
Dette er skremmende tall, og ikke noe morsomt å høre i det hele tatt.
Marte Øien
— Vi har ikke lyst til å være der. Dette er skremmende tall, og ikke noe morsomt å høre i det hele tatt, sier hun.
— Tror du det er noen spesiell grunn til at NTNU kommer ut med høyest andel?
— Nei, jeg synes det er vanskelig å spekulere i hva årsaken kan være. Fra vår side har vi opplevd NTNU sine varslingsrutiner som gode, men det har jo ikke noe å si for om det skjer eller ikke, svarer Øien.
— Men betyr ikke det at varslene ikke blir fulgt opp godt nok?
— Jo, det gjør det jo. Vi kommer nok til å gå i dialog med NTNU om dette, og forventer egentlig at NTNU begynner å se på det uansett, sier Marte Øien.
Ikke nødvendigvis problematisk
Leif Edward Ottesen Kennair, professor ved Institutt for psykologi ved NTNU, synes undersøkelsen forsøker å bite over for mye når den kun tar utgangspunkt i spørsmålet «Har du opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra medstudenter eller ansatte ved ditt lærested».
— Med et så komplekst og vanskelig tema, som skaper så mye følelser og assosiasjoner, er det lett å skape ramaskrik uten at man vet hva man skriker om. Man må være metodologisk presis. Det er vanskelig å blande to så forskjellige kategorier, og være så upresis, sier han, og forklarer:
— De aller fleste kan bli utsatt for en flørt fra noen det er pinlig å avvise, men som ikke er problematisk, men derimot en naturlig del av det å være voksen og i live. Men fra ansatte eller professorer er alltid problematisk.
— Men finner du det overraskende at det er størst andel menn?
— Ja. Normalt rapporter flere kvinner enn menn uønsket seksuell oppmerksomhet. Men som vi har vist må man definere både kjønn på den som trakasserer og den som trakasseres. Uansett kan det tyde på uklarhet rundt hva man målte. Man bør derfor tolke resultater med forsiktighet, svarer Kennair.
Lavest på NMBU
Lavest andel finner man på Handelshøyskolen BI og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med henholdsvis 4 og 3 prosent.
Nøyaktig på gjennomsnittet ligger Høgskolen i Oslo og Akershus med 12 prosent. Universitetene i Oslo og Bergen ligger over med henholdsvis 14 og 15 prosent, etterfulgt av høgskolene i Innlandet, Vestlandet og Østfold med 15, 17 og 18 prosent.
Blant studenter fra 29 år og oppover er det bare 3 prosent som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.
Utvalget består av et landsrepresentativt utvalg på 1000 studenter og datainnsamlingen ble gjennomført i april 2017.
Store mørketall
Gunilla Carstensen, lektor i sosiologi ved Högskolan Dalarne i Sverige, er en av dem i Norden som har forsket mye på seksuell trakassering i akademia.
Hun mener ifølge Universitas at det er vanskelig å gi et presist svar på hvor vanlig problemet er, siden seksuell trakassering inkluderer alt fra ubehagelige blikk til fysiske overgrep. Hvordan man stiller spørsmål har stor betydning i alle undersøkelser, men spesielt denne typen skambelagte problemer.
– Den som blir utsatt for seksuell trakassering kjenner skyld og skam, «hvorfor danset jeg med den personen?», «hvorfor sa jeg ikke ifra med en gang?». Det er et problem som er vanskelig å prate om og som er lett å bagatellisere og forminske, sier Carstensen.
Hun forteller at omgivelsene lett kan møte opplevelsen til den som har blitt seksuelt trakassert med «det der var vel ikke så farlig» eller «litt må du jo tåle». Carstensen mener at seksuell trakassering er mye vanligere enn hva vi tror.
— Mørketallene er store. Karin Widerberg skrev allerede på begynnelsen av 1990-tallet at erfaringer med seksuell trakassering er noe man har med seg hele livet og bearbeider på ulike måter. Det at en ung student ikke tolker som trakassering akkurat når den opplever det, kan senere tolkes som seksuell trakassering, sier Widerberg til avisen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!