— Fadderukene er viktig for studentene fordi den gir en mulighet til å bli kjente med andre studenter på en annen arena en kun akademisk, sier faddersjef fra Kjeller Ida Camilla Nyaas. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

900 faddere i arbeid for nye studenter

— Studiestart er ikke en forlengelse av russetiden, formaner prorektor Olgunn Ransedokken. 900 faddere står klare for å hjelpe nye studenter gjennom de første ukene av deres studier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag gikk kick-off for fadderne av stablen i P32. Her fikk fadderne all den nødvendige informasjonen de trenger for de to kommende ukene. Prorektor Olgunn Ransedokken holdt noen velvalgte ord om hva det vil si å være fadder.

— Fadderne er i denne studieoppstarten høgskolens representanter utad, poengterer Ransedokken.

— Det er viktig å være seg bevisst det ansvaret faddere har som ambassadører for høgskolen vår i denne oppstartsperioden, sier hun.

Mer enn bare fyll

Studiestart er ikke en forlengelse av russetida, sa Ransedokken (bildet under) i sin tale, og la vekt på at flere av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sine kommende studenter er voksne mennesker med familie og jobb.

Studiestart er ikke en forlengelse av russetida.

Olgunn Ransedokken

— Mange kommer også fra en kultur der alkohol ikke er en naturlig del av hverdag eller fest. HiOA er en høyere utdanningsinstitusjon i et flerkulturelt Oslo og Akershus. Ha bevissthet om mangfoldet av nye studenter i studiestartopplegget, oppfordrer Ransedokken.

— Det er ingen tvil om at fadderuken bringer mye festing, men som fadder hviler det mye ansvar på den enkelte, og det er opp til en selv hva de to kommende ukene blir til. Det viktigste er å ta vare på de nye studentene, mener Ida Camilla Nyaas. Hun er faddersjef for vernepleierstudentene på Kjeller. 

— Det blir aktiviteter både ute og inne, både i Lillestrøm og Oslo, og vi vil ta i bruk både studentforeningene og lokale samlingspunkter for å vise hva HiOA har å by på, sier hun.

Sosial nettverksbygging

Nyaas forklarer at en fadders oppgave er å ta seg av fadderbarna når de ankommer skolen. De skal introduseres for medstudenter, hjelpes til å bygge nettverk og finne fram til akiviteter for å danne et godt grunnlag for en god start på utdanningen.

— Fadderukene er viktig for studentene fordi den gir en mulighet til å bli kjente med andre studenter på en annen arena en kun akademisk, sier Nyaas (bildet under).

Hun tror fadderuken er viktig for å styrke det sosiale.

— I fadderukene har du også sjansen til å danne et nettverk på tvers av utdanningene og utvide nettverket ditt. Du kommer i kontakt med dine medstudenter tidlig i utdanningen og kan ved hjelp av fadderukene starte året med hyggelige opplevelser, sier Nyaas.

— Vis engasjement

Opplegget for de nye studentene de nærmeste ukene er mangfoldig, og fadderne står klar for å være med de nye studenten på mange av arrangementene. Det er sentrale aktiviteter, som stand-up, studentcruise, Hawaiifestquizkvelder og debattmøter. i tillegg har de ulike fakultene egne arrangementer og opplegg for sine nye studenter.

Nyaas mener det å være fadder er et viktig engasjement.

— Ved å være fadder viser du frem ditt engasjement ovenfor andre studenter og studentmiljøet på skolen. Du er villig til å gjøre noe ekstra for at de nye studentene skal få en god start på utdanningen sin, og knytter nye bekjentskap, samt at det er en en fin ting å ha på CVen til senere, sier hun.

Nyaas tror de fleste er egnet for å være fadder, og mener det er avhengig av hva man gjør selv.

— Noen tar oppgaven som fadder veldig lett, mens andre syns kanskje det er litt vanskeligere. Alle er forskjellige, men de aller fleste, uansett personlighet, sitter igjen med et positivt inntrykk av det å være fadder, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS