Nina Waaler til friminutt Foto: Skjalg Bøhmer Vold

«I hate myself so bad»

10. september er verdensdagen for selvmordsforebygging. Høgskolen i Oslo og Akershus har et stort ansvar for å bidra til at færre liv går tapt, skriver prorektor Nina Waaler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I følge WHO tar en million mennesker livet sitt hvert år. Det betyr at det hvert 40. sekund er et menneske som tar sitt eget liv.

Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge. I tillegg er det vanlig å anta at det er om lag ti selvmordsforsøk for hvert selvmord. Knyttet til hvert selvmord er det mange etterlatte som er i dyp fortvilelse og sorg over tapet av et kjært familiemedlem, kjæreste, venn eller kollega.

Tallene er høye, og bak ligger det mange tunge skjebner. I en artikkel i VG denne uken fortalte en ung kvinne om hvordan hun kjente fravær av livslyst og at hun ikke følte hun hadde noe å leve for.

I et arr på låret hennes står det «I hate myself so bad». I dag hater hun ikke seg selv lenger. Thea var tilstede under fagseminaret som markerte verdensdagen for selvmordsforebygging på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og fortalte sin historie – en sterk historie. Men antagelig ikke unik. En viktig historie å dele med andre. Takk Thea!

Årsaker til selvmord og selvmordsforsøk er mange og sammensatte. Flere strategier og tiltak for forebygging er derfor nødvendig og må settes inn både i og utenfor helsevesenet. Det er nødvendig med tiltak i arbeidslivet, i sosialtjenestene og ikke minst i utdanningsinstitusjoner.

Som landets største utdanningsinstitusjon innen helse- og sosialfag har HiOA et stort ansvar. Med unntak av medisin, odontologi og psykologi utdanner vi samtlige helseprofesjoner og har solide fagmiljøer innen barnevern og sosialt arbeid.

Høgskolen har i dag utdanningsprogrammer hvor tema selvmord og selvmordsforebygging utgjør en viktig del av studiet. Vi tilbyr blant annet masterprogram og videreutdanninger i psykisk helsearbeid, og masterprogram i empowerment. Dette er viktige bidrag i arbeidet med å forebygge selvmord.

De politiske føringene er klare: Innholdet i helse- og sosialutdanningene skal videreutvikles for å kunne møte mange av de store helseutfordringene i samfunnet.

I Stortingsmeldingen «Utdanning for velferd» er behovet for å utvikle en felles innholdsdel i alle de helse- og sosialfaglige grunnutdanningene klart beskrevet. Studentene skal få opplæring i grunnleggende perspektiver rundt forebygging, rus, psykiatri, vold og overgrep. Føringene som ligger i Stortingsmeldingen vil være viktige for høgskolens arbeid i videreutvikling av våre utdanninger, og også for vår forskningsaktivitet.

Vi er forpliktet til å utdanne helse- og sosialarbeidere med kompetanse innenfor temaet selvmordsforebygging. Våre nyutdannede profesjonsutøvere skal i møte med mennesker ha innsikt og ferdigheter for å kunne bidra til å forhindre at mennesker velger å ta sitt eget liv.

Historien til Thea har vist oss at det er mulig å bryte vonde sirkler! Vi skal ta med oss inspirasjonen fra henne i det videre arbeidet med selvmordsforebygging i fremtiden.

Innlegget er først publisert på Nina Waalers blogg

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS