Trond Giske, daværende leder i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen, avbildet på Kunnskapsdepartementets kontaktkonferanse 2015. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tidligere teologistudent sa fra om ubehagelige opplevelser med Giske

#metoo. En tidligere student på Menighetsfakultetet er en av dem som har fortalt om ubehagelige opplevelser med Trond Giske. Rektor Vidar Haanes husker saken godt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiets Trond Giske (51) har vært i hardt vær siden før jul, etter at flere kvinner skal ha varslet om at han har utsatt dem for ubehagelige opplevelser og seksuell trakassering.

21.desember beklaget han oppførselen sin: «Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik», sa han via en pressemelding.

Jeg hadde lagt merke til interessen statsråden viste for studenten allerede under kirkemøtet

Vidar Haanes

1.nyttårsdag ble han fritatt fra vervet som nestleder i partiet på ubestemt tid, fram til anklagene mot han er grundig behandlet. Arbeiderpartiet holdt også et ekstraordinært sentralstyremøte i dag, tirsdag, hvor Giske-saken var tema.

Giske har hatt flere framtredende verv i partiet. I tillegg har han vært både næringsminister og kulturminister. I forrige stortingsperiode ledet han ar han også Kirke- utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Nå sitter han i Finanskomiteen.

MF-student varslet

En kvinne som i dag er prest i Den norske kirke, fortalte til Dagens Næringsliv rett før jul om hvordan hun opplevde den daværende kulturminister Trond Giskes pågåenhet som ekkel og ubehagelig mens hun som student ved MF var deltaker på kirkemøtet i 2008.

Etterhvert ble henvendelsene, i form av mail og sms, fra Giske til henne så belastende at hun kontaktet rektor Vidar Haanes og ba om råd. Studenten var redd for at det kunne gå ut over MF (Det teologiske menighetsfakultet) som var avhengig av statsstøtte, hvis hun avviste statsrådens tilnærmelser. Studenten var den gang 25 år, mens Trond Giske var 44.

Rektor Vidar Haanes var ifølge DN klar i tilbakemeldingene og tydelig på at det ikke var uheldig å avvise statsråden, og at studenten måtte respektere sine egne grenser.

— Jeg tok henvendelsen fra studenten alvorlig den gangen, og den kom ikke som lyn fra klar himmel akkurat. Jeg hadde lagt merke til interessen statsråden viste for studenten allerede under kirkemøtet, sier rektor Haanes til Khrono.

«Grunnløse og falske varsler»

Giske selv er sykmeldt og var ikke tiIstede på sentralstyremøtet i dag, men i går, mandag, la han ut en melding på sin åpne facebookside der han mener at flere av anklagene og varslene som har kommet mot han i det siste er falske.

«Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier. Dette har gjort min og andres situasjon svært vanskelig, og undergraver også tryggheten til reelle varslere», skrev han blant annet.

På pressekonferansen etter sentralstyremøtet tirsdag tok Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre avstand fra Giskes uttalelser på facebook.

— Ingen varsler jeg har mottatt er falske, sa Støre.

Jeg mener samtidig at det er uheldig at Giske nå går ut og forsvarer seg selv ved å så tvil om de som har varslet.

Vidar Haanes

Kjent med rykter

Haanes mener at det er vanskelig å ha sterke meninger om sakene rundt Trond Giske nå, når man ikke kjenner detaljene, men sier at han også er kjent med ryktene som har gått om Giske gjennom flere år.

Vidar Haanes, rektor ved Det teologiske meningshetsfakultet (MF). Foto: Maja Lindseth

— Jeg mener samtidig at det er uheldig at Giske nå går ut og forsvarer seg selv ved å så tvil om de som har varslet. Han feller en dom over varslerne og antyder at de vil gjøre det vanskeligere for ekte varslere, sier Haanes, og legger til:

— Vi vet hvor vanskelig det har vært, og er, å stå fram og varsle, sier han.

Samtidig mener han at det er viktig at man ikke kappes om å kritisere Giske mest mulig.

— Det er bra at hendelser kommer fram via #metoo-kampanjen. Men faren nå er at man gir seg selv god samvittighet ved å kritisere Giske, istedet for å ta et oppgjør med maktmisbruk og trakassering i egne sammenhenger, sier han og mener at det viktigste er å bli klar over mekanismene bak enkeltpersoners maktutøvelser over andre.

— Det kan være enkelt å forstå at en veileder kan ha makt over ens egen framtid som student. Men det finnes også tilsvarende maktrelasjoner både i politisk og religiøs sammenheng, sier Haanes.

— Ikke minst er dette viktig å være klar over for oss som som utdanner prester og lærere, sier MF-rektoren.

Opplevde ubehag

Den tidligere MF-studenten som hadde ubehagelig opplevelse med Giske sier dette til Dagens Næringsliv om daværende statsråd Trond Giske:

— Jeg mener en statsråd ikke skal oppføre seg slik. Selv om ingenting skjedde og jeg overhodet ikke er noe offer, følte jeg hans pågåenhet som ubehagelig. I lys av de siste sakene om Giskes oppførsel, mener jeg det er viktig at hans ukloke fremtreden da han var statsråd kommer frem. Jeg håper flere kvinner vil stå frem med sine historier. Jeg mener at det er viktig med en samtale om hvordan mennesker med makt opptrer i sine roller – særlig overfor unge mennesker, sier hun.

Trakassering med MF

— Til slutt, rektor Vidar Haanes: Har dere hatt hendelser med seksuell trakassering ved MF også?

— Ja, vi har hatt noen få saker, som handler om trakassering fra veileder til student.

— Og det fikk konsekvenser for den som trakasserte?

— Jeg kan ikke gå i detalj om dette, men det fikk klare konsekvenser, ja, sier Haanes som har vært rektor ved MF siden 2005.

Den tidligere MF-studenten og nå presten, ønsker å være anonym, men har bekreftet overfor Khrono at hun er korrekt sitert i DN. Hun føler en lettelse over at saken nå er ute.

Fakta

Giske-saken

* 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske». Flere aviser fulgte opp.

*15. desember sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRKs Politisk kvarter at ut fra det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende.

*I et opprop 20. desember advarte flere profiler i Oslo Ap mot en «giftig partikultur».

*21. desember var Giske i møte med partilederen om varslene. Partiet sendte ut en pressemelding der Giske sterkt beklager sin egen oppførsel. Samme kveld stilte han i Dagsrevyen, der han uttalte: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol.

*1.januar 2018 ble det kjent at Giske blir fritatt fra vervet som nestleder i partiet - på ubestemt tid.

*2.januar 2018: Ekstraordinært sentralstyremøte i Ap. Partileder Jonas Gahr Støre understreker at han tror på varslerne.

Kilde: NTBs tidslinje

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS