Cecilie Broch Knudsen fotografert i 2007, da hun var påtroppende rektor for Kunsthøgskolen i Oslo. Hun satt som rektor til 2015. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Tidligere rektor lyktes ikke å rydde opp i trakasseringssak

#metoo. Tidligere rektor Cecilie Broch Knudsen ved Kunsthøgskolen sier at hun forsøkte å følge opp varsel om seksuell trakassering.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I brevet som Kunnskapsdepartementet har sendt KHiO blir det referert til en sak fra 2008 og 2009, som handlet om at en ansatt pedagog skal ha seksuelt trakassert studenter. Vedkommende var ansatt ved det som da het Fakultet for scenekunst.

Ifølge varselet som Kunnskapsepartementet mottok 18. desember 2017, ble tidligere ledelse ved KHiO varslet, uten at det fikk noen konsekvenser og uten at atferden opphørte.

«Departementet ser svært alvorlig på saken», heter det i brevet.

Fikk varsel i 2008

Vi prøvde virkelig å imøte-komme varsleren, men i og med at varsleren valgte å ikke gå videre med saken, så ble det umulig for oss.

Cecilie Broch Knudsen

Cecilie Broch Knudsen var rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo fra 2007 til 2015.

Hun forteller at hun fikk en anonym varsling om seksuell trakassering i 2008, og at hun koblet inn både Studenthelsetjenesten ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og en ekstern jurist.

— Vi kunne ikke sette i gang en prosess på grunnlag av et anonymt brev, men vi fikk veldig god hjelp av SiO, som hjalp oss å sette opp et system der varslere kunne melde seg og bli sikret full anonymitet. Dessverre meldte det seg ingen, til tross for at vi informerte om systemet på fakultetet og på hele høgskolen. Det ble slått opp informasjon på veggene, og fakultetene ble oppfordret til å ta det opp i kollegiemøter, sier Broch Knudsen.

Kom ikke videre med saken

Hun forteller at den ansatte ble informert om at det var kommet et varsel på vedkommende, og hun sier at hun er lei seg for at de ikke kom videre med saken den gangen.

— Vi prøvde virkelig å imøtekomme varsleren, men i og med at varsleren valgte å ikke gå videre med saken, så ble det umulig for oss, sier hun.

Broch Knudsen beskriver et studiemiljø i kunstfagene der det kan være sterke bånd mellom lærer og student.

— Det går en grense mellom å være sterkt knyttet til studenten og til å bli for mye psykolog, mor eller far, eller å komme altfor tett på, sier hun.

— Det er små miljøer i kunstfagene, med stor sårbarhet og sterk konkurranse, og det er mange ting man som leder må ivareta i slike miljøer, påpeker hun.

Opplevde trakassering selv

— Dette er noe jeg selv erfarte som ung student på Universitetet i Oslo som førte til at jeg sluttet før eksamen. Det er klart at dette var noe jeg tok svært alvorlig da det oppsto der jeg selv var rektor, sier Cecilie Broch Knudsen.

Hva var det du ble utsatt for den gangen?

— Det var på ex.phil.-studiet på UiO tidlig på 1970-tallet. Vedkommende var en ansatt på universitetet. Det var snakk om seksuell trakassering, og jeg ble veldig ydmyket, uten at jeg vil gå lengre inn i det. Dessverre var jeg ikke modig nok til å varsle, men det var heller ikke kultur for å si fra om slike ting den gangen. forteller hun.

— Opplevelsen gjør at jeg i ettertid har vært veldig var på sånne situasjoner, ikke minst når det har angått unge studenter, som i den omtalte situasjonen på KHiO, sier hun.

Rektor Jørn Mortensen utenfor Kunsthøgskolens lokaler på Grünerløkka i Oslo. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil ikke identifisere

Khrono har spurt dagens rektor, Jørn Mortensen, om den ansatte som det ble varslet om i 2008 er samme person som Kunnskapsdepartementet nå har fått varsel om.

Mortensen svarer ikke på dette.

— Jeg kan dessverre ikke gi opplysninger som bidrar til identifisering av verken varslere eller den det er varslet om, sier han.

Kunsthøgskolen har fått frist til 12. januar med å redegjøre overfor Kunnskapsdepartementet hvordan trakasseringssaken er fulgt opp og hvilken plan høgskolen har for det videre arbeidet med å hindre at seksuell trakassering forekommer.

Fakta

Seksuell trakassering ved Kunsthøgskolen i Oslo

Kunnskaps-departementet mottok 18.desember 2017 varsel om seksuell trakassering ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Ifølge varslerne, som vil være anonyme, skal en ansatt over lang tid ha trakassert studenter.

Kunsthøgskolens ledelse ble innkalt til møte i Kunnskapsdepartementet 21. desember.

Høgskolen har fått frist til 12. januar 2018 med å redegjøre for hvordan saken blir fulgt opp.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS