Ansatte i akademia får ikke spørsmål om seksuell trakassering
#Metoo. Ansatte ved 17 norske universiteter og høgskoler får ikke spørsmål om seksuell trakassering i arbeidsmiljøundersøkelsen ARK.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Selv om rektorer og andre ledere ved norske universiteter og høgskoler har, på Universitets- og høgskolerådets representantskapsmøte, vedtatt å kartlegge seksuell trakassering, og å opprette en komité for arbeidet mot nettopp det.
Ifølge Klassekampen har ikke ARK (Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelsen) noen spørsmål om seksuell trakassering, og fikk kritikk for det allerede i 2013, da den ble innført.
— Ikke godt nok
7 universiteter og 10 høgskoler lar sine ansatte svare på ARK.
— Disse undersøkelsene avdekker ikke seksuell trakassering, og da er de ikke gode nok, sier Ellen Dalen, leder for Norsk Tjenestemannslag ved Universitetet i Oslo til Klassekampen.
Videre sier hun at det ikke er viktig for å avdekke enkelthendelser, men for å forstå omfanget.
— Seksuell trakassering skal ikke forekomme. En undersøkelse er ikke egnet til å følge opp enkelthendelser, men kan avdekke hvilke miljøer og stillingskategorier det er viktig å sette i gang strakstiltak for, sier hun til avisen.
Kan bruke andre verktøy
Klassekampen har snakket med Kirsti Godal Undebakke, som er seniorrådgiver ved NTNU og prosjektkoordinator for ARK. Ifølge avisen mener hun at andre verktøy er bedre egnet til å ta tak i seksuell trakassering, slik som varslingssystemer, verneombud og bedriftshelsetjenester.
–- Kan man ikke uansett bruke arbeidsmiljøundersøkelser til å avdekke omfanget, spør Klassekampens journalist.
–- Jo, men hva som er den beste måten å jobbe på, kan diskuteres. Nå er vi på vei inn i en revisjonsprosess med representanter fra de fire største universitetene, så det er sannsynlig at dette blir diskutert der, svarer Undebakke.
UiO kartlegger selv
Universitets- og høgskolerådet vil undersøke seksuell trakassering i akademia, og rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, har sagt at han vil kartlegge seksuell trakassering ved sitt universitet.
— Jeg må bare innrømme at historiene som nå kommer fram og ikke minst omfanget av seksuell trakassering ryster meg, og jeg forstår at også hos oss må det være store mørketall, sa Stølen.
Han var opptatt av å ivareta involverte.
— Arbeidet må gjøres på en måte som ivaretar menneskene midt i det hele. Det må skje på en måte som gir oss den informasjonen vi trenger for å handle og vi må selvsagt også tilfredsstille lover og regler. Vi vil tilføre de ressurser som er nødvendig, sier Stølen.
Tidligere har Stølen sagt at det holdt med en arbeidsgruppe og at kartlegging ikke var nødvendig, men nå har han altså snudd.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!