Borg-saken

Sandra Borch:
— Forstår reaksjonene

— Jeg er opptatt av at den akademiske ytringsfriheten skal være god og at man ikke skal svekke den, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch.

Portrett Sandra Borch
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch
Publisert Sist oppdatert

FAKTA

Dette er saken

  • 27. november publiserte Dagens Næringsliv en sak i forbindelse med lanseringen av rapporten «Kjernekraft i Norge», en rapport bestilt av Næringslivets Hovedorganisasjon(NHO).
  • I artikkelen intervjues de to NTNU-forskerne Jonas Kristiansen Nøland og Martin Nødland Hjelmeland, som også har offentliggjort en rapport med samme tittel, men med motsatt konklusjon.
  • NTNU-forskerne omtaler NHO-rapporten som et bestillingsverk og sier de synes det er trist at «norsk energipolitikk skal la seg påvirke av partsinnlegg og påvirkning kjøpt og betalt av Fornybar Norge».
  • Den 5. desember skrev NTNU-rektor Anne Borg et leserinnlegg i Dagens Næringsliv hvor hun blant annet skriver at hun som NTNU-rektor ikke kan stå inne for utsagnene fra de to forskerne, og at hun vil ta sterkt avstand fra de to forskernes karakteristikker av rapporten.
  • I ettertid har det kommet fram at Anne Borg kommuniserte med både Norsk Industri og NHO om hvordan NTNU skal følge opp saken, og da blant annet om innholdet i leserinnlegget. 

Det har stormet rundt NTNU-rektor Anne Borg den siste uken, og til TU.no sier statsråden for høyere utdanning at hun følger saken.

– Jeg følger med. Jeg forstår reaksjonene rundt det. Jeg er opptatt av at den akademiske ytringsfriheten skal være god og at man ikke skal svekke den, sier hun til tidsskriftet.

På spørsmål om Anne Borgs omstridte leserinnlegg er i tråd med Kierulf-utvalgets retningslinjer for akademisk ytringsfrihet, svarer statsråden: 

– Det får styret vurdere. Det er ikke opp til meg å dømme enkeltpersoners uttalelser. Men jeg har en oppfordring til alle lederne der ute, og det er å verne om den akademiske ytringsfriheten. Den er avgjørende viktig med tanke på tilliten til hele systemet.

NTNUs styre skal ha et ekstraordinært møte fredag for å diskutere saken.

Sandra Borch får også spørsmål om forskere kan skrive og mene hva de vil og bruke de ordene de vil, som NTNU-rektoren reagerte på.

– Ja, utropstegn! Jeg mener det er viktig. Det er viktig for at man skal ha tillit til at man skal kunne uttale seg, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.

Khrono har bedt statsråden utdype uttalelsene, men kommunikasjonssjefen hennes melder at hun ikke rekker det torsdag.

Kritikkstorm

Kritikkstormen mot NTNU-rektoren har bare økt og økt etter at hun sist uke skrev et leserinnlegg i Dagens Næringsliv der hun kritiserte to NTNU-forskere. Det kom senere fram at hun i forkant hadde vært i kontakt med NHO og Norsk Industri om innholdet i innlegget.

Torsdag omtalte advokat og ytringsfrihetsekspert Jon Wessel-Aas Borgs kommunikasjon med Norsk Industri som «en søknad om avskjed» og mente at det NTNU-rektoren har gjort, strider mot grunnloven.

Kristian Gundersen, professor ved Universitetet i Oslo, har tidligere sagt at han mener Anne Borg bør trekke seg.

— Jeg kan ikke forstå annet enn at hun ikke kan fortsette som rektor. Får ikke dette noen konsekvenser for henne, så blir den akademiske frihetsbestemmelsen i loven tømt for innhold. Da kan ledere gjøre hva de vil, har Gundersen sagt til Khrono.

Powered by Labrador CMS