Det er obligatorisk frammøte for nye studenter på Høgskolen i Oslo og Akershus tirsdag 12. august. Studiestart markeres i år som i fjor på St. hanshaugen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Håper det blir plass til alle som takker ja

Det er sendt ut over 80.000 studietilbud gjennom årets opptak. Studentledere håper at man har plass til alle som takker ja.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er sendt ut over 7600 studietilbud til potensielle studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det er drøyt 40 prosent av det faktiske antall plasser høgskolen har. Normalt møter drøyt 10 prosent flere studenter enn det skolen har plass til opp første skoledag til høsten.

Beregningene for hvor mange som skal få tilbud om plass i forhold til antall plasser på de ulike studietilbudene er nøye kalkulert i forhold til historiske data og andre statistiske beregninger.

Bygger på Darwin

Studentparlamentet ved HiOA sier de gleder seg til de nye studentene fyller de nå tomme lokalene, men håper at lokalene ikke blir for trange, og at en økning i studentmassen ikke går utover oppfølgning og veiledningen den enkelte studenten får.

— Vi i Studentparlamentet mener at dagens finansieringssystem legger opp til en samlebåndsmentalitet som ikke ser den ressursen studenten faktisk er, og gjør jobben med opptak vanskelig for høgskolen. HiOA har gjort gode beregninger, men vi synes ikke man skal spekulere i unges framtid. Det må finnes bedre løsninger enn dagens modell, sier Tord Øverland, leder for studentparlamentet ved HiOA.

— Dagens opptakssystem og finansieringssystem legger opp til en darwinistisk mentalitet, sier han videre.

— Det finnes også eksempler på at studenter ikke faller fra, noe barnehagelærer utdanningen i fjor opplevde. Der møtte 100 flere enn ventet, og da ble det trangt. Dette går utover studiekvaliteten og læringsutbyttet til de som skal legge til rette for at barn får utviklingen de trenger tidlig i livet, sier Øverland.

Infrastruktur, oppfølging og veiledning

— Vi kan ikke spekulere i hvordan det blir når studiene starter, men vi vil følge nøye med på utviklingen. Og vi lover at vi vil jobbe aktivt for at studenter ikke sitter i rom hvor det ikke er plass til dem, sier han og legger til at det er viktig at HiOA ikke bryter brannforskrifter om antall studenter i klasserom.

Øverland trekker fram at overopptak kan også føre til mindre veiledning til den enkelte studenten, noe studentene etterlyste i årets Studiebarometer.

— En for stor økning i studentmassen kan også føre til mindre relevante praksisplasser. Det er ikke heldig for noen deler av samfunnet, sier lederen for Studentparlamentet.

Lederen ønsker alle nye studenter hjertelig velkommen, og ønsker at tiden ved HiOA skal bli den beste tiden i studentens liv.

— Vi vil følge nøye med på situasjonen, og håper og tror at HiOA har tatt de forholdsreglene som trengs, sier han.

Populært med helse og omsorg

Det er i år sendt ut drøyt 1000 flere tilbud til ferske studenter totalt i Norge enn i 2013, en vekst på 1,6 prosent.

Av studietilbudene som er sendt ut fra ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har 2800 tilbud gått til helse- og omsorgsutdanninger.

Poenggrensen for en av sykepleieutdanningene er for første gang over 50 poeng.

— Vi har stort behov for økt arbeidskraft og kompetanse innenfor helse- og omsorgsyrkene, så den sterke økningen er svært gledelig, sier rektor Kari Toverud Jensen ved HiOA i en kommentar til årets tall fra første studentopptak.

— Når man våkner opp til et nyhetsbilde som nok en gang forteller om en urolig verden, er det godt å se at kommende studenter ønsker seg inn i yrker som handler om å være til stede for andre mennesker, sier Toverud Jensen.

— Norge har satset sterkt på utvikling og styrking av helse- og omsorgssektoren de siste 30 årene. Ved HiOA knytter vi utdanning, forskning og arbeidsliv sammen, sier Toverud Jensen som trekker fram det nye og veldig populære studietilbudet paramedic som et eksempel på høgskolens utviklingsvilje.

Informasjon til nye studenter

Fredag hadde HiOA direktesendt webinnslag der rektor Kari Toverud Jensen og leder for Studentparlamentet Tord Øverland er viktige bidragsytere.

Sendingen kan du se her:

Nytt av året fra er Studenten Håkon som går under navnet #HiOA-Håkon. Fra denne uka og fram til studiestart skal #HiOA-Håkon promotere studiestartsnettsiden og annen viktig informasjon, og studenter oppfordres til å følge høgskolen på instagram i dagene og ukene framover.

Seksjonssjef Camilla S. Thorkildsen i seksjon for opptak og veiledning forteller at det har vært jobbet på spreng gjennom hele sommeren med saksbehandling og søkerveiledning.

— Vi har hatt god beredskap på telefon og epost og vil fortsette å ha dette i dagene og ukene framover, beskriver Thorkildsen.

Svarfrist 26.juli

26. juli er neste viktige dato, da blir det klart hvor mange som faktisk takker ja til studieplass. 

De to siste årene har HiOA sendt ut studietilbud til drøyt 40 prosent flere studenter enn det høgskolen faktisk har plass til. Antall studenter som får tilbud om plass er nøye beregnet utifra historisk statistikk og adferd til studentene. 

De to siste årene har ca. 11 prosent flere studenter enn det høgskolen faktisk har plass til møtt opp ved studiestart.

Debatten rundt det kalkulerte frafallet går høy mellom ledelsen av institusjonene innen høyere utdanning og studentene hvert år.

Les også: Bekymra for et høyt kalkulert frafall

For mange møtte - for få slutta

Et av de instituttene som fikk føle utfordringene med dette på kroppen i forrige studieår var den nyoppstarta barnehagelærerutdanningen.

Ifjor høst møtte det fram over 500 studenter til de 400 studieplassene på instituttet. Det ble 50 studenter i snitt per klasse i stedet for 40.

— Egentlig er det jo bra at så mange studenter kom, men samtidig skapte det mange problemer for oss. Vi valgte å gi tilbud til noe flere enn vi har pleid fordi det var en ny utdanning, men det møtte opp cirka 100 flere enn ventet. Det førte til at det ble veldig trangt, har instituttleder Mette Tollefsrud forklart til Khrono.

Snart et år senere har en del sluttet, men ikke så mange som instituttet trodde. Nå er det 42-43 studenter per klasse, noe Tollefsrud sier fortsatt er i overkant.

Hun legger til at ved årets opptak kommer færre søkere til å få tilbud om studieplass enn det som ble gitt i fjor.

Les hele intervjuet med Tollefsrud her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS