Disse studentene lot seg lokke til å begynne på Høgskolen i Oslo og Akershus høsten 2015. Universiteter og høgskoler tar ulike argumenter i bruk for å lokke til seg de fremste av kandidatene fra videregående skole nå før søknadsfristen som går ut 15. april. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Lokker med gullkort og bolig

Lillehammer lokker studentene med boliggaranti, mens NTNU lover et vitnemål som er som et gullkort på arbeidsmarkedet. Det er hard konkurranse om de nye studentene før søknadsfristen 15. april.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fristen for å søke opptak til høyere utdanning gjennom Samordna opptak er 15. april, og i innspurten kappes universiteter og høgskoler om å lokke til seg studenter. 

Universitetet i Oslo (UiO) kan ikke lenger reklamere med å være Norges største, men rektor Ole Petter Ottersen frister i stedet potensielle studenter med at dette er Norges eldste og høyest rangerte universitet.

Eldst og best

Ifjor hadde 17.625 søkere Universitetet i Oslo på førsteplass hos Samordna opptak, det vil si mer enn noen gang. Ottersen er optimistisk også foran årets opptak.

— Jeg er ikke i tvil: Også i år vil det være svært mange som ønsker seg til Norges eldste og høyest rangerte universitet, uttaler han på sin egen blogg.  

— Ved UiO kan du studere vår tids utfordringer, fortidens ideer og fremtidens teknologiske løsninger. Her får du den nyeste og mest oppdaterte kunnskapen innenfor feltet. Det gjør deg attraktiv på arbeidsmarkedet, og åpner veien for videre studier og inn i akademia, skriver han.

Gullkort fra NTNU

Også Norges største universitet, NTNU, mener å være Norges beste. Et vitnemål fra NTNU er gullkortet på jobbmarkedet, heter det.

«Et vitnemål fra NTNU skal gi deg et fortrinn når du søker jobb. Flere undersøkelser har de siste årene vist at vi har et godt omdømme både i Norge og internasjonalt. I den norske befolkningen vurderes vi som «Norges beste universitet» (Norfakta og MMI).», står det på NTNUs nettside.

Videre vises det blant annet  til den nyeste U-Multirank-undersøkelsen, der blir NTNU bedømt som det beste universitetet i Norge.

«Den beste garantien for et godt omdømme er likevel at vi leverer kandidater av høy kvalitet. Karakterkravene til de fleste av våre studieprogram er høye. Det betyr at du hos oss vil møte dyktige medstudenter og lærere. Vi er et universitet som har store ambisjoner – på dine vegne», står det.

400 studietilbud

Rektor på NTNU Gunnar Bovim skriver på sin facebookprofil «Står du på spranget til å
velge ‪#‎utdanning‬? Du er velkommen til oss! Her 10 gode grunner til å‪ #‎studere‬
ved @NTNU: 10 gode grunner til å velge NTNU.»

Etter fusjonen med Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik har NTNU gått forbi UiO i størrelse, målt i antall studenter. Det nyfusjonerte universitetet skryter også av å ha Norges største studietilbud med i alt 400 studieprogrammer fordelt på de tre byene.

Legger vekt på fag

UiT Norges arktiske universitet er også nyfusjonert, etter at Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Harstad kom inn i folden fra 1. januar.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Undseth sier at de er litt spente på hvordan fusjonen slår ut på søkertallene, men at de forventer gode søkertall også i år.

Hva gjør dere for å trekke til dere nye studenter?

— Vi legger aller mest vekt på det faglige. Vi er et av de store universitetene, som har mange gode studier på et høyt nivå både nasjonalt og internasjonalt. Vi er et breddeuniversitet, og vi søker kvalitet i alle ledd. Det er nok det viktigste, sier han.

Nært og tett

I tillegg markedsfører UiT en tett og nær campus, og et miljø der man lett kan bli kjent med andre på tvers av fag.

— Det synes folk er bra. Studentene bor ganske tett her, og det meste er innen gang- og sykkelavstand, sier han.

Hvilken betydning har det at dere nå har fått to nye høgskoler under vingene?

— Det betyr jo at vi er tilstede flere steder og i alle de tre nordligste fylkene - vi er blitt et landsdelsuniversitet. Vi er tungt tilstede i hele regionen, og det kan bety mye for studentene, sier han.

Rice gir råd

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus er ikke så opptatt av å markedsføre sin egen høgskole framfor andre, men har to råd på bloggen sin til de som skal bestemme seg for utdanning før 15. april:

  • Bruk tiden som er igjen til å snakke med folk rundt deg. Snakk med lærere, rådgivere, foreldre, familie og venner. Lytt til deres erfaringer.
  • Undersøk flere utdanninger. Du har sikkert sett deg ut noen utdanninger du vurderer å søke på, men se over utdanningstilbudene en gang til. Du har mye å velge mellom, og det finnes utdanninger der ute som du sikkert ikke har vurdert, men som kan passe deg perfekt.

Møtes på nett

Flere av universitetene og høgskolene arrangerer nettmøter denne uken, der folk som skal søke høyere utdanning kan få hjelp med valgene sine. Universitetet i Agder (UiA) stiller for eksempel med et ekspert-team som i samarbeid med avisen Fædrelandsvennen og magasinet KRsby for å svare på studiespørsmål.

— Vi gleder oss til å se hvilke spørsmål vi får denne gang. Vi vet fra tidligere at det pleier å bli noen hektiske timer, men vi har et godt team med oss som skal klare å svare på det meste, sier rådgiver Øivind Eskedal som koordinerer nettmøtet fra UiAs side.

Garanterer bolig

Høgskolen i Lillehammer går ut med boliggaranti til alle som vil studere ved høgskolen.

Det er mulig etter at Ungdoms-OL ble arrangert på Lillehammer i februar i år. 300 boliger i deltakerlandsbyen er nå forbeholdt studenter ved Høgskolen i Lillehammer og 60 til elever ved Norges toppidrettsgymnas på Lillehammer (NTG).

Ordføreren i Lillehammer, Espen Johnsen, rangerer i et intervju med lokalavisa GD, studentboligene til 315 millioner kroner som den mest verdifulle arven etter Ungdoms-OL, finansiert blant annet med bidrag på 108 millioner kroner fra Den Internasjonale Olympiske komité.

I alt kan Studentsamskipnaden i Oppland tilby 1050 studentboliger fordelt på åtte studenthjem sentralt beliggende i Lillehammer.

Tett på arbeidslivet

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) har «Kunnskap for fremtiden» som sitt budskap når den lokker studenter til den nyfusjonerte høgskolen, som har campus åtte steder i Vestfold, Buskerud og Telemark. Tett samarbeid med arbeidslivet allerede under studietiden er det som trekkes fram i rekrutteringskampanjen.

«Vi gir deg kunnskapen fremtiden spør etter, enten det er samfunnsfag eller læreryrket som driver deg», står det på posterne fra HSN.

Les også: Dette anbefaler karriereekspertene deg å tenke på

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS