Danmark

Sammen­lignet korona­pass med jødeforfølgelsene — forelesere måtte gå

To forelesere neket å undervise og mente vi ville få en ny Nürnbergprosess etter pandemien.

Studenter ved Copenhagen Business School under en forelesning i 2015,
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): Det var bare dager før undervisningen i makroøkonomi skulle starte da det tikket inn en e-post til 120 studenter ved Copenhagen Business School (CBS).

To undervisere, Ole Bjerg og Rasmus Hougaard Nielsen, gjør det klart at de nekter å undervise så lenge det er krav om koronapass ved den danske handelshøgskolen.

«Under de nuværende omstændigheder bliver der således ikke nogen undervisning i makroøkonomi med os som undervisere. Vi er ikke interesserede i et kompromis,» skriver de og fortsetter:

«Vi går ikke selv med maske, da vi oplever masken som et dehumaniserende symbol på underkastelse. Vi lader os heller ikke selv teste, da vi føler det som et overgreb mod vores kropslige suverænitet. Og vi har heller ikke taget nogen genterapiindsprøjtninger, da vi mener, at de i bedste fald er en unødvendig foranstaltning mod en relativt ufarlig sygdom, og i værste fald er en eksperimentel behandling med risiko for alvorlige bivirkninger. Da vi forventer, at andre mennesker og samfundsinstitutioner respekterer vores kropslige suverænitet, vil vi heller ikke medvirke til at presse studerende og til at overskride deres kropslige suverænitet».

Sammenlignet med tyske tjenestemenn

Det som har vakt mest oppsikt i e-posten, som er referert av flere danske medier, er likevel en sammenligning mellom danske koronatiltak og nazistenes forfølgelse av jødene før og under andre verdenskrig.

«For os er der ingen væsentlig forskel på coronapasset og det jødepas, som blev indført under Anden Verdenskrig,» heter det blant annet i e-posten, med henvisningen til en J som ble stemplet i passet for å kontrolle om folk var jøder.

I samme e-post sammenlignes handelshøyskolen CBS med tyske embetsmenn under andre verdenskrig, skriver Danmarks Radio.

Ifølge Ekstra Bladet, som først omtalte e-posten, skriver de også at de venter et «Nürnberg 2.0» etter pandemien, med henvisning til rettssakene mot ledende nazister i Tyskland etter krigen.

— En grotesk sammenligning

Sammenligningene er blitt kritisert fra blant annet studenthold.

— Jeg forstår bare ikke at det kommer fra to lektorer. Det kan ganske enkelt ikke sammenlignes, man devaluerer historien ved å gjøre dette, sier Marak Azoulay, som selv er jødisk og student ved CBS, til Danmarks Radio.

Historiker Claus Bundgård Christensen ved Universitetet i Roskilde kaller det samme sted «en grotesk sammenligning».

— Jeg mener det er rystende at forskere på et høyere lærested kan finne på det. Det kan jeg ikke begripe, det er ekstremt, sier han. Det er en ahistorisk sammenligning, mener Christensen:

— Det ene er et uttrykk for myndighetenes forsøk på å begrense smitten, det andre var et ideologisk betinget korstog som førte til det industrielle folkemordet på over seks millioner jøder.

Måtte fratre stillingene

Ingen av de to underviserne svarer på kritikken, men Hougaard Nielsen forsvarte uttalelsene i et intervju tidligere samme sted.

— Jeg ser parallellen i at du innfører et pass som er nødvendig for å være en integrert del av samfunnet og komme inn visse steder, sa han.

Han bekreftet også at det ble kjørt en arbeidsrettslig sak mot dem.

I starten av denne uka ble det kjent at de to, hvor Nielsen var ekstern lektor og Bjerg fast ansatt ved CBS, hadde fratrådt stillingene sine.

— Jeg kan bekrefte at de to medarbeiderne har fratrådt sine stillinger på CBS. Jeg kan også opplyse at det ikke får negative konsekvenser for studentene, undervisningen i makroøkonomi gjennomføres som planlagt med andre undervisere, heter det i en uttalelse fra konstituert rektor Inger Askehave.

Gikk ut mot misbruk av nazistenes jødestjerne

Det er ikke første gang koronatiltak sammenlignes med jødeforfølgelsene.

I flere land har demonstranter blant annet brukt gule stjerner, som jødene ble tvunget av nazistene til å gå med, som symbol på vaksinemotstand. Denne bruken har møtt hard kritikk, for trivialisering av Holocaust, nazistenes folkemord på jødene.

Forrige uke ble kritikken framført fra talerstolen i EU-parlamentet, på den internasjonale Holocaustdagen 27. januar, dagen da sovjetiske soldater frigjorde fangene i Auschwitz-Birkenau i 1945.

— Det er utrolig at jeg i en alder av 100 år må se at symboler på vår ekskludering av nazistene, som den såkalte «judenstern», skamløst blir brukt på åpen gate av de nye fiendene av demokratiet, for å presentere seg selv — mens de lever midt i et demokrati — som ofre, sa hundre år gamle Margot Friedländer, den eneste i sin familie som overlevde Holocaust, under en seremoni i Brussel.

Den belgiske hovedstaden er en av byene der den gule stjerna er blitt brukt av vaksinemotstandere.

Powered by Labrador CMS