Rekordmange boliger til studentene i Oslo

Publisert - Sist oppdatert
Aleksander Gjøsæter, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, er strålende fornøyd med årets fordeling av studentboliger. Foto: Velferdstinget i Oslo og Akershus

Aleksander Gjøsæter, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, er strålende fornøyd med årets fordeling av studentboliger. Foto: Velferdstinget i Oslo og Akershus

I årets fordeling av de 2500 studentboligene som ble vedtatt i statsbudsjettet, tar Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus en langt større del av kaken enn tidligere. Se hele oversikten her.

(Saken er oppdatert med tall Kunnskapsdepartementet.)

Regjeringen har i statsbudsjettet for 2017 vedtatt å gi tilskudd til bygging og oppussing av totalt 2500 studentboliger.

I årets fordeling har Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) fått tilskudd til å bygge rekordmange - 681 - nye boliger, en økning på 48 prosent fra 2016.

— Dette er en fantastisk dag for studentene i Oslo og Akershus, det er et klart signal på at man ser behovet i regionen og leverer der man trenger det, sier leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Aleksander Gjøsæter.

Ekstremt behov

Dette er en fantastisk dag for studentene i Oslo og Akershus, det er et klart signal på at man ser behovet i regionen og leverer der man trenger det.

Aleksander Gjøsæter 
Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus

Ifølge Velferdstinget var det 6700 studenter i boligkø i Oslo 1. august i fjor.

— Det å stå uten tak over hodet ved studiestart er en utrolig vond og vanskelig situasjon, noe jeg har erfaring med selv. Dette tilskuddet vil bidra til å kunne tilby disse og flere studenter et tak over hodet ved studiestart, fortsetter Gjøsæter.

SiO får i år tilskudd til å bygge studentboliger på Kringsjå, i Brenneriveien 11 på Vulkan, i Gjerdrumsvei 10 i Nydalen og til diverse fortettingsprosjekter.

— Det er godt å vite at regjeringen og samarbeidspartiene ser det ekstreme behovet for studentboliger i Oslo og Akershus, og gir samskipnaden mulighet til å møte behovet, avslutter Gjøsæter.

352 hybler på Brann Stadion

Bergens Tidende melder at regjeringen har gitt grønt lys for 352 studenthybler på Brann Stadion i Bergen. Sverre L. Hartveit, leder for Velferdstinget i Bergen, er mildt sagt fornøyd:

— Dette er helt fantastisk. Det er utrolig at de vil innfri og satse på studentene på Vestlandet, og utrolig viktig for Bergen at studentboliger blir prioritert, sier han og fortsetter:

— Bergen er under en stadig hyblifisering som over tid kan føre til en stygg utvikling for eksempelvis nystartede familier. Dette vil lette på trykket, samt at prisene på studentboliger vil lette når samskipnaden nå får mer styring over boligmarkedet. Dette gir en bærekraftig utvikling for Bergens byutvikling.

Høgskulen i Volda har fått 120 av årets studentboliger. Leder av Studenttinget i Volda (STiV), Karoline Strand sier til HiVolda.no at hun er svært fornøyd:

— Det er en stor glede for oss at dette blir realisert. Jeg håper også det kan være med på å øke rekrutteringen av studenter, og at det blir lettere å velge Volda til framtidige studenter.

 

Fakta

Studentboligfordeling 2017

Fordelingen for 2017 per samskipnad:

Samskipnad2017
Agder (SiA)0
Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit)400
Indre Finnmark (SSO)0
Innlandet89
Molde (SiMolde)0
Nord81
Norges arktiske150
Oslo og Akershus (SiO) (opprettet i 1938)681
Stavanger (SiS)7
Sørøst-Norge (SSN)280
Vestlandet362
Volda (SiVolda)120
Østfold (SiØ)180
Ås (SiÅs)150
Totalt2500

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Fakta

Studentboligfordeling 2016

Fordelingen for 2016 per samskipnad

 • Oslo og Akershus 416
 • Nord 374
 • Norges arktiske 370
 • Trondheim 300
 • Sørøst-Norge 255
 • Østfold 156
 • Stavanger 145
 • Hedmark 117
 • Blindern studenterhjem 44
 • Sogn og Fjordane 10
 • Molde 13

Kilde: regjeringen

Utvalg. Helga Aune skal lede utvalget som skal gjennomgå regelverket for universiteter og høgskoler det neste halvannet året. Hun husker godt fakkeltoget mot Ryssdal-utvalget for 15 år siden, men vil ikke si hvor hun var den gangen.