Gunnar Bovim, Dag Rune Olsen og Mari Sundli Tveit samlet under langt hyggeligere omstendigheter, Arendalsuka 2015. Tveit har tatt initiativ til et felles brev om Tyrkia som er underskrevet av disse tre og seks andre rektorer. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ni rektorer med brev om Tyrkia til statsministeren og EU

Ni sentrale rektorer ved universiteter og høgskoler har samlet seg og sendt åpne brev både til Erna Solberg men også til EU, via den europeiske organisasjonen for universiteter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Den akademiske friheten er truet i Tyrkia», skriver de ni rektorene og fortsetter:

«Vi, rektorene ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, NTNU, Universitetet i Tromsø, Nord Universitet, NMBU og Det teologiske menighetsfakultet, ser med stigende bekymring på utviklingen for universiteter, akademikere og høyere utdanning i Tyrkia etter kuppforsøket i landet.»

Les også: Her er brevet til Erna Solberg

Raskt ute

Norske akademikere har vært raskt ute med å uttrykke bekymring for tiltakene akademikere møter i Tyrkia, samt bedt om at norske myndigheters tøtter demokratiske krefter i Tyrkia og uttrykker sin bekymring rundt forholdene.

Les også: 

Det var rektor på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Mari Sundli Tveit, som tok initiativet til de to felles brevene på facebook sendt onsdag kveld, etter at de nye drastiske tiltakene mot akademikere i Tyrkia ble kjent.

Hun fikk rask respons, og rektor på Universitet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, har skrevet utkastene til brev som nå er på vei til Erna Solberg og inn i EU-systemet.

— Må se på deltakelsen i Horisont 2020

Dag Rune Olsen forteller at brevet til statsministeren er viktig, men han trekker også fram brevet rektorene sender til EUA, den europeiske organisasjonen for universitetene.

— Vi må sende det via EUA fordi Norge ikke er medlem av EU, men vi ber EUA om å ta saken direkte med EUs ansvarlige for utdanning og forskning, sier Olsen og legger til:

— Selv om ikke Tyrkia er medlem av EU så søker de seg mot organisasjonen, og det er verdt å merke seg at de har fått innpass i Horisont 2020. Denne deltakelsen bør virkelig vurderes nå, sier Olsen til Khrono.

Se også: Brevet til EUA

— Frihet er truet

Rektorene trekker fram at myndighetene i Tyrkia har siden kuppforsøket ble slått ned foretatt en rekke begrensninger i den akademiske friheten i landet.

Tidligere denne uken ble fire rektorer, 1.577 dekaner og 15.200 ansatte i utdanningssektoren fjernet fra sine stillinger ved tyrkiske universitet. I tillegg har akademisk ansatte fått utreiseforbud og akademikere på forskningsopphold i utlandet er blitt bedt om å vende hjem til Tyrkia.

De skriver:  «Det står ikke alene om den akademiske friheten i Tyrkia, men også om landets og tyrkiske akademikeres muligheter for å delta i den frie, internasjonale vitenskapelige debatt og om deltakelse i europeiske og internasjonale forskningsprosjekter. Studentutveksling vil også kunne rammes hardt.»

Oppfordrer statsministeren til tiltak

De ni rektorene er tydelige i sine beskjeder til Norges statsminister:

«Vi oppfordrer statsminister Erna Solberg til å ta kontakt med sin statsministerkollega i Tyrkia og gjøre det klart at anslaget mot den akademiske friheten i landet er uakseptabel og i strid med grunnleggende akademiske verdier, den europeiske menneskerettighetskonvensjon og rokker ved det demokratiske fundament.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS