Debatt om utmelding av NSO

Studentene i Tromsø valgte å bli i Norsk studentorganisasjon. Forslag om utmelding ble debattert i ettermiddag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medlemmer i Norsk studentorganisasjon (NSO) i Tromsø har gjort opp regnskap og synes de får for lite igjen for medlemspengene sine, 850.000 kroner i året. De vil melde seg ut. Men alle er ikke enige.

I ettermiddag barket de sammen i debatt:

Torsdag 19. mai behandlet Studentparlamentet ved UiT Norges arktiske universitet vedtak om utmelding fra Norsk studentorganisasjon (NSO).

Selv om parlamentets arbeidsutvalg er enstemmig og vil melde seg ut av NSO betyr ikke det at resten av forsamlingen er enig. Stine Andersen står sammen med resten av sosialdemokratisk liste om å fortsette som medlem i den nasjonale organisasjonen som representerer 230.000 studenter.

Vi synes ikke at vi blir hørt i organisasjonen, enkelt og greit.

Aurora Meland

Jeg mener det er udemokratisk når saken ikke har vært del av en valgkamp, eller at det blir tatt som en folke-avstemning.

Stine Andersen

— Det sittende arbeidsutvalget representerer ikke nødvendigvis nyansene i det parlamentet som sitter nå, sier påtroppende universitetsstyremedlem Andersen og fortsetter:

— Det er mye deres egne meninger, selv om det ikke er noen tvil om at debatten bør reises. Når man betaler så mye penger er det naturlig å sette opp et regnskap og se på hva man faktisk får tilbake for medlemskapet.

Gruppeleder for Sosialdemokratene ved UiT, Morten Ludvik Antonsen, sier til Khrono at de er imot en utmelding:

— Vi mener UiT burde fortsette samarbeidet med NSO, og at vi ikke vil stå sterkere alene.

De 12.000 studentene på UiT betaler til sammen omlag 850.000 kroner i året til NSO, noe som problematiseres i sakspapirene til torsdagens møte.

Ikke en gøy sak

Leder av arbeidsutvalget på UiT, Aurora Meland (bildet under), synes ikke det er en enkel sak å ta opp.

— Det er kjedelig å ta opp denne saken. Det er ikke gøy i det hele tatt, og jeg har tro på den styrken som ligger i et slikt fellesskap, sier hun.

— Men hvorfor vil dere melde dere ut?

— Vi synes ikke at vi blir hørt i organisasjonen, enkelt og greit. Det har vært snakk om dette i vårt parlament i flere år. Enten må vi jobbe mer aktivt overfor NSO, eller melde oss ut. Når det er sånn misnøye så er det vanskelig å få til noe konstruktivt. Nå får studentparlamentet muligheten til å avgjøre det en gang for alle, svarer hun.

Meland viser til at avstand har vært nevnt som en faktor, siden NSO holder til i Oslo, men kjøper ikke argumentet.

— Vi klarer det fint med Narvik og Harstad som er like langt å reise til.

Personlig har studentleder Meland vært «forbanna» på NSOs studentboligpolitikk:

NSO benytter kun dekningsgrad i sin vurdering av behov, og at dekningsgraden er god i Tromsø, men det er ikke dekkende og vi har et stort behov. Men jeg har fått høre at den skal forbedres og ta med flere variabler, så vi får se hva som skjer, sier hun.

NSO møter opp

Ifølge Stine Andersen har det vært en del fram og tilbake på om NSO skal få lov til å delta på møtet, og at noen har ment at det vil gjøre debatten vondere. Det endte imidlertid med at NSO er velkommen. Velferds- og likestillingsansvarlig Jørgen Ringen Andersen i arbeidsutvalget til NSO stiller på møtet sammen med organisasjonskonsulent Marie Gjerde Rolandsen.

— Vi har et medlemslag som vurderer utmelding og vi møter opp for å legge fram hvorfor vi mener det er viktig at vi står samlet som studentbevegelse, i tillegg til å svare på eventuelle spørsmål eller uklarheter slik at parlamentet får den informasjonen de måtte trenge, sier Ringen Andersen til Khrono.

Det å melde seg ut av den nasjonale studentorganisasjonen er uansett ikke gjort over natten. Utmelding krever vedtak med 2/3 flertall i to forskjellige valgte forsamlinger, i dette tilfellet at 17 av 25 parlamentsmedlemmer stemmer for. Det betyr at dersom utmeldelse vedtas på torsdagens møte vil det måtte gjøres et ytterligere vedtak i det nye parlamentet til høsten, og at utmeldelsen vil tidligst bli gjeldende 1. juli 2017.

Nord-Norge i riktig retning

Stine Andersen, parlamentsmedlem for det helsevitenskapelige fakultetet og påtroppende representant i universitetsstyret på UiT, har vært fire år i studentpolitikken i Tromsø, og de to siste årene også vært delegasjonsleder for UiT på landsmøtet.

— For oss som er imot en utmeldelse er det viktig at ingen har gått til valg på utmelding. Jeg mener det er udemokratisk når saken ikke har vært del av en valgkamp, eller at det blir tatt som en folkeavstemning, sier hun.

Andersen viser videre til at Nord Universitet og UiT sin representasjon har blitt stadig bedre i komiteer og utvalg i NSO, og at det er viktig å få riktige og dyktige folk inn i verv sentralt.

— Debatten kommer på feil tidspunkt siden vi nå beveger oss i riktig retning, mener hun og fortsetter:

— Vi mister representasjon i eksempelvis Universitets- og høgskolerådet (UHR), og ved utmelding vil ikke bare UiT, men studenter ellers i Norge miste tyngde i viktige saker.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS