Professor Anders Breidlid. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Etablerer nytt master-program i Sør-Sudan

Høgskolen i Oslo og Akershus, med professor Anders Breidlid i spissen, har fått NORAD-støtte til å etablere nytt masterprogram i Juba, Sør-Sudan.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), med professor Anders Breidlid i spissen som har fått støtte på 8-9 millioner kroner over fire år fra NORAD.

De jobber nært sammen med Strømmestiftelsen og Kirkens Nødhjelp (KN) for å etablere et  masterprogram i «International Education» ved Universitetet i Juba.

Masterprogrammet som nå skal realiseres er et toårig program som kjøres i Juba. Første år med ulike modulbaserte kurs, andre år med feltarbeid og oppgaveskriving. Planen er å ta opp 15 studenter i programmet hvert år. Prosjektet (med Strømme og KN) innebærer også vanlig lærerutdanning på lærerhøgskoleinstitusjonene  og kurs for dem som er lærerutdannet.

Skal bli bærekraftig

Anders Breidlid forteller at man har gjennomført tilsvarende masterstudier (NOMA) i Sudan (Khartoum) og Zambia tidligere. Også ved Universitetet i Juba organiserte  HIOA et masterprogram som ble avsluttet i 2012 (NUCOOP), men det ble ikke bærekraftig pga dårlig økonomi og for få kvalifiserte lærerkrefter. Planen er nå at masterutdanningen skal bli bærekraftig lokalt i løpet av fire år.

I starten får universitetet  mye drahjelp både gjennom penger og lærerkrefter  fra Norge, men når man får utdannet nok lærerkrefter  i Juba med master og PhD , vil den norske støtten gradvis trappes ned. Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) ved HiOA  har tre PhD-studenter fra Sør-Sudan som blir ferdig i løpet av det neste året.

Det er flere lærere fra ulike institutter på LUI som skal undervise i Juba den første tiden.

Tøffe forhold

— Det er jo et svært vanskelig område vi her er inne i. I 2005 ble det inngått en fredsavtale mellom Sør- og Nord-Sudan. I 2011 ble så Sør-Sudan selvstendig, men i desember 2013 blusset konflikten kraftig opp igjen, nå med borgerkrig mellom forskjellige fraksjoner( fraksjoner ledet av den nåværende presidenten Salva Kiir mot den tidligere visepresidenten Riek Machar) i Sør-Sudan. I forrige uke ble en ny fredsavtale undertegnet. Tidligere har mange fredsavtaler blitt brutt, men presset fra det internasjonale samfunnet har vært veldig sterkt i det siste. Vi får håper fredsavtalen  holder lenge denne gang, sier Breidlid og legger til:

— I borgerkrigen fra 2013 anslår noen tallet på drepte til 300.000 mennesker . Situasjonen i hovedstaden Juba er imidlertid forholdsvis stabil, forteller Breidlid.

I juni avviklet Breidlid en  workshop i Juba der masterstudiet ble planlagt. Vi  er nå i ferd med med å forberede opptaket og håper å komme i gang i januar/februar 2016.

Ny bok med masterstudenter

I tillegg til den nye masterprogrammet i Sør-Sudan har Breidlid nylig kommet ut med ny bok sammen med to kolleger fra Zambia og Sudan: Perspectives on Youth, HIV/AIDS and Indigenous Knowledges in Africa.

Boka har blant annet kapitler fra tidligere studenter på NOMA-masteren basert på Masteroppgaverne deres. Kapitlene fokuserer på Sudan, Zambia, Sør-Afrika og Namibia. 

Boka er gitt ut på Sense.

Her kan lese mer omtale av boka. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS