Altfor få vil utdanne seg til yrkesfaglærere, lærestedene sliter med rekrutteringen og har mange ledige studieplasser. FOTO: Benjamin A. Ward

Vil lokke fagfolk til å bli lærere med stipend

Elektrikere,murere, tømrere og andre fagfolk må få stipend for å lokkes til å bli yrkesfaglærere, mener instituttleder Sidsel Øiestad Grande.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videregående skoler har store problemer med å skaffe yrkesfaglærere, spesielt innen fagene bygg og anlegg, elektro og teknikk og industriell produksjon.

Blant disse er helt nye og moderne Kuben videregående skole i Oslo, som bare fikk én søknad da de søkte etter elektrofaglærere ifjor.

— Vi ønsker å levere kvalitet i utdanningen, men det går ikke når vi mangler folk, sier avdelingsleder for elektrofag ved Kuben, Bjørnar Valstad, til NRK Østlandssendingen.

Les også: Ledige plasser på 10 av 13 studier for yrkesfaglærere

Vil lokke med stipend

Instituttleder Sidsel Øiestad Grande ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sier til Khrono at dette bekrefter konklusjonene i en rapport som HiOA og NTNU la fram i fjor vår.

Der gikk det fram at det mangler 800 yrkesfaglærere i Norge, og at det dessuten er 1000 yrkesfaglærere ute i skolen som ikke har godkjent lærerutdanning. I tillegg er over halvparten av landets yrkesfaglærere over 50 år.

— Vi trenger å innføre noen økonomiske fordeler for å få fagfolk til å ville ta lærerutdanning. Det er ikke lett å rekruttere folk som er ute i godt betalte jobber som for eksempel elektriker til lærerutdanningen, sier Øiestad Grande.

Yrkesfaglærerutdanningen på HiOA holder til på Kjeller.

Størst mangler på bygg, elektro og teknikk

Størst problemer med å rekruttere søkere er det til fagene bygg, elektro og teknikk. 

Øiestad Grande mener at det må innføres en stipendordning på 100.000 kroner per studieår for å ta lærerutdanning, slik det også ble foreslått i fjorårets rapport. 

— Kunnskapsministeren snakker både om lærerløftet og yrkesfagløftet. Det bør være mulig å koble de to, og sette inn tiltak så vi kan lokke flere fagarbeidere til å bli lærere, sier hun.

Hun viser til at Arbeiderpartiet hadde en stipendordning inne i sitt alternative statsbudsjett, og hun håper at regjeringen sørger for å få på plass en ordning.

Pendler til Vestlandet

Sidsel Øiestad Grande etterlyser mer regionalt samarbeid for å få flere fagfolk til å ta utdanning som yrkesfaglærere. HiOA er allerede i gang med å utdanne yrkesfaglærere i teknologiske fag i Rogaland.

— Vi er i gang med en klasse i Stavanger, og fra høsten regner vi med å være i gang i Hordaland også. Der skal vi utdanne 108 yrkesfaglærere som ikke har godkjent lærerutdanning, sier hun.

Disse studiene er samlingsbaserte og lærere fra Kjeller reiser til Vestlandet for å undervise. Ellers tilbys yrkesfaglærerutdanning bare av HiOA og av NTNU/Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Vil satse på yrkesfag

Da Khrono i sommer skrev om rapporten som NRK hadde nyhetssak på mandag, sa politisk rådgiver Magnus Thue i Kunnskapsdepartementet at det var for mange ukvalifiserte yrkesfaglærere i skolen.

— Å styrke lærernes kompetanse vil være et viktig virkemiddel for å bedre elevenes læring, sa han.

—Vi er opptatt av å styrke statusen til yrkesfagene, og dette vil også være viktig for å styrke rekrutteringen til yrkesfaglærerutdanningen. Norge vil være helt avhengig av å få nok gode fagfolk i framtiden, og yrkesfaglærerne er nøkkelen til dette. Vi har allerede bevilget 114 millioner kroner til et yrkesfagløft i 2014, og vil fortsette satsingen framover, sa Thue.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS