Ifølge Kunnskapsdepartementet er budsjettet til Fri Prosjektstøtte nær doblet siden 2009. Det forventes enda mer vekst i regjeringens Langtidsplan for forskning.

Forskere søkte om sju milliarder – fikk én

Mange forskere må bite i seg skuffelsen. Over ett tusen søknader ble sendt til Fri prosjektstøtte, men bare 159 søkere kan sprette champagnen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som kan juble er sikret finansiering av forskningen sin i tre til fire år framover, og i år er det er særlig unge forskertalenter som kan glede seg over millionene som ruller deres veg.

Fem av de som har fått midler har tilhold ved NTNU. To av disse igjen jobber ved denne ukens stort feirede Kavli Institute for Systems Neuroscience. Under gårsdagens nobelfeiring på Dokkhuset kunne prodekan Hilde Grimstad ved DMF røpe at det dreier seg om til sammen 14 millioner kroner.

Ett prosjekt fra Høgskolen i Oslo og Akershus fikk penger. Det gjelder «New media practices in a changing Africa». Et prosjekt på Fakultet for lærerutdaning og internasjonale studier. Bak prosjektets tår professor Jo Helle-Valle. Han er den eneste forskeren fra høgskolesektoren som fikk Fripro-midler innen humaniora og samfunnsvitenskap.

15 prosent tilslag

Fasiten etter årets runde med Fripro-behandling viser at det bevilges 1,07 milliarder kroner, fordelt på i alt 159 mottakere.

Til sammen ble 1052 søknader med et samlet søknadsbeløp på 6,91 milliarder kroner sendt inn. Det gir en tilslagsprosent på 15,5 prosent.

Det tildeles midler for forskerprosjekter, til unge forskertalenter, post.doc-midler og arrangementstøtte. 45 unge forskertalenter har fått midler, og denne gruppen har høyest tilslagsprosent, med 20,4.

Flere får ja

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen understreker at årets innvilgelsesprosent er rekordhøy på grunn av økte bevilgninger i statsbudsjettet.

— Fri prosjektstøtte er et av de viktigste virkemidlene våre for å oppnå større gjennomslag for norsk forskning i form av økt suksess i det europeiske forskningsrådet, flere siteringer i topptidsskrifter – eller flere Nobelpriser, uttaler han. 

Midlene gir forskertalentene mulighet til å forfølge egne ideer, skape sin egen forskningsvei og etablere en egen forskergruppe – slik ekteparet Moser i sin tid gjorde.

Ifølge Kunnskapsdepartementet er budsjettet til Fri Prosjektstøtte nær doblet siden 2009. Det forventes enda mer vekst i regjeringens Langtidsplan for forskning.

De siste fire årene har innvilgelsesprosenten innenfor Fripros ordinære budsjett ligget under ti prosent. De fleste innvilgede prosjektene har et budsjett på mellom tre og ni millioner kroner for en prosjektperiode fra tre til fire år.

Slik er fordelingen

Frihumsam: 263 millioner kr  til 41 prosjekter innenfor humaniora og samfunnsvitenskap

Her har NTNU ved Det humanistiske fakultet fått ett Unge forskertalent-stipend og to personlige postdoktorstipend. Psykologisk institutt har fått gjennomslag for ett forskerprosjekt.

Frimedbio: 520 millioner kr til 75 prosjekter innenfor medisin, helse og biologi

NTNU har kapret fem forskerprosjekter, fordelt på følgende institutt: Laboratoriemedisin, fysikk, kreftforskning og molekylær medisin, bioteknologi og sirkulasjon og bildediagnostikk.  I tillegg til Kavlisenteret har Institutt for biologi  fått Unge forskertalenter-stipend. Det er tildelt to postdoktorstipend til institutt for biologi og sirkulasjon og bildediagnostikk.

Frinatek: 292 millioner kr til 43 prosjekter innenfor matematikk, naturvitenskap og teknologi

Det er  første gang det tildeles det mobilitetsstipend i FRIPRO. I alt 14 stipend er delt ut, som skal finansiere to år ved en utenlandsk forskningsinstitusjon og ett år hjemme. Dette skal gi forskeren internasjonal erfaring og tid til å bli integrert i en norsk institusjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS