Politisk takkefest med kake

PublisertFredag, 5. desember 2014 - 17:10-OppdatertFredag, 5. desember 2014 - 18:10
NSO-leder Anders Kvernmo Langset får overrakt en pepperkakehytte av statsråd Torbjørn Røe Isaksen, via Venstres Iselin Nybø og Anders Tyvand fra Krf. Ikke ulikt årets situasjon under budsjettforhandlingene.
Kakefest. Torbjørn Røe Isaksen hadde tenkt å gi bort en pepperkake-blokk, men den raste sammen, så han kom med en pepperkake-hytte til studentene heller. Dette skal ikke ha noen overføringsverdi til regjeringens satsing på studentboliger.

Det var bare den røde løperen som manglet da Norsk Studentorganisasjon (NSO) inviterte til kakefest for å feire årets statsbudsjettforlik. Et forlik som til slutt endte opp med 2000 nye studentboliger og null skolepenger.

Takksigelser

Med kakebord, kaffe, julebrus og hjemmesnekra julekrybbe tok de imot statsråden, stortingspolitikere fra de blå-blå regjeringspartiene og fra Venstre og Krf. De var alle fulle av takksigelser overfor hverandre og for et studentvennlig stasbudsjett og det alle nå mente var et godt forlik. I tillegg var leder for Universitets- og høgskolerådet (UHR), Ole Petter Ottersen, der med hilsningstale til studentene og det samme var Forskerforbundets leder Petter Aaslestad. Og ikke minst: Mange av Oslos og NSOs studentpolitikere. 

— Årets budsjettforlik har gjort det litt bedre å være student. NSO har nettopp vedtatt at vi ønsker 3.000 studentboliger. Hvis man bygger 500 i året vil vi være i mål før neste stortingsvalg, sa NSO-leder Anders Kvernmo Langset, og takket alle som hadde vært med på å gjøre budsjettet bedre, ikke bare gjennom flere studentboliger, men også stoppet skolepenger til  utenlandsstudentene. 

Pepperkakehytte via Krf ogV

Det ble nesten en tilnærmet bryllupsseremoni da statsråden, Venstre og Krf sammen skulle prøve og skjære første kakestykket. Det var også da overrekkelsen av statsrådens pepperkakehytte ble gjort, også det via Krf og Venstre. 

— Vi hadde ordnet med et stort pepperkakehus, men det var for dårlig konstruert og raste sammen, sa Isaksen og studentene måtte ta til takke med et lite hus, men dette skal ikke ha noen overføringsverdi til regjeringens varslede satsing på studentboliger.

Forhåndsreklamen før festen var at statsråden skulle ha med seg en pepperkakeblokk. 

— Studentvelferd er ikke noe som kan tas i store jafs, men må være en jevn satsing. Og når vi nå har flere partier på Stortinget som har kunnskap som sin prioriterte satsing, så blir dette bra, sa Isaksen til forsamlingen og håpet at studentene la opp til store egne kakebudsjett framover. 

— Det kom ingen lovnad fra deg til studentene om 500 nye studentboliger i året? 

— Vi kan ikke love noe for neste års budsjett. Men det som er klart er at vi har etablert et helt nytt nivå nå når det gjelder studentboliger. Og det er jo ikke borte om to år, sier Isaksen.  

Ikke bare bøker, øl og bolig

Trine Skei Grande fra Venstre minnet tilhørerne om at det er studentene som er framtida. 

— Kunnskap og forskning, det er feltet vi skal snu Norge med, sa hun og gratulerte NSO som gode lobbyister.

Kristin Vinje fra Høyre viste til at det nå var et taktskifte i kunnskapspolitikken på alt fra barnehager til forskning. 

— Jeg setter også pris på dere som studentorganisasjon ikke bare er opptatt av mer penger til bøker, øl og bolig, men at dere også engasjerer dere i utdanningskvalitet, sa hun.

UHR-leder Ole Petter Ottersen takket også for et «fantastisk godt samarbeid» med studentene, ikke minst i høstens felles front mot skolepenger, og han minnet om at det i år er 15 år siden Bologna-erklæringen, som nettopp åpner for at studenter skal kunne bevege seg fritt over grensene. For 15 år siden sluttet 29 land seg til viktige felles mål for utviklingen av et enhetlig og sammenhengende europeisk område for høyere utdanning.

Måtte google kakefest

Leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, kunne avsløre at det var første gang han var på kakefest.

— Jeg kjenner ikke sjangeren og måtte google «kakefest», men fikk ikke så mange treff. Egentlig så jeg for meg litt sånn Mummitrollet, saft og vann. Men her og nå ser jeg hvordan dere kan kombinere det lekne med det seriøse, sa han før han takket de fire partiene for at de tok til fornuft til slutt i budsjettforhandlingene. 

— Og så ser jeg fram til framtidige felles seire, avsluttet han.  

 

  

 

 

 

 

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · 4-krav. Professor Karl Øyvind Jordell mener rektor Dag Rune Olsen overser mange problemstillinger i debatten om lærerutdanning og karakterkrav. 
Meninger · 4-krav. Studenter kan fint lære seg tilstrekkelig matte i løpet av studiet, skriver høgskolelektor Geir Martinussen, som mener et karaktersnitt på 4 er bedre egnet som krav enn karakteren i ett enkelt fag. 
Meninger · Hatretorikk. Høgskolen i Oslo og Akershus har et problem med parallellsamfunn som gir grobunn for interne venstreekstreme kulturer, venninner som siterer hverandre, bedrevet av folk som ikke reflekterer over sin egen normative posisjon, skriver Pål Veiden i dette innlegget.   

Campus

Samfunn