Ola Stave, generalsekretær i Universitets- og høgskolerådet (UHR). Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ny kopiavtale i boks

Kopinor og universitets- og høgskolesektoren har etter mekling blitt enige om en ny kopiavtale.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 29. september var Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Kopinor hos riksmekleren. De hadde ikke klart å komme til enighet om ny kopiavtale for universitets- og høgskolesektoren. Den gamle avtalen gikk ut 30. september. Mandag 6. oktober ble det klart at begge parter slutter seg til en ny avtale. 

— Vårt styre har sluttet seg til avtalen, og den er dermed gjeldende fra nå til 30. juni 2016, forteller Ola Stave, generalsekretær i UHR.

Lik pris for høgskole og universitetsstudenter

Nytt i avtalen er for det første at det nå blir èn pris for alle studenter, uavhengig av om de går på høgskole eller universitet. Den gamle avtalen innebar en litt lavere pris per student for høgskolene.

— Vi har fått flere nye universiteter og mange fag befinner seg både på universitet og høgskoler. Det ble ikke riktig å videreføre det gamle skillet, forklarer Stave.

Den nye prisen per studenthode er 390 kroner i året, mens prisen per ansatt blir 333 kroner.

Nytt i avtalen er det også at alle artikler og utdrag som sektoren skal bruke til kompendier skal registreres og klargjøres i et nytt datasystem som heter Bolk.

Kopinor er fornøyde med avtalen

Styret i Kopinor har også akseptert den nye avtalen. Viseadministrerende direktør Hans-Petter Fuglerud forklarer at det ikke er uvanlig at Kopinors avtaler er en tur innom riksmekleren før de er ferdigbehandlet.

— Vi er fornøyd med at vi har kommet fram til en avtale og at vi har fått løftet betalingen til Kopinor noe, sier Fuglerud (bildet under).

Han forteller at sidesatsen for universitets- og høgskolesektoren har stått stille i mange år. Den nye avtalen innebærer at sidesatsen går opp fra ca. 44,5 øre til 48 øre.

Etter Fugleruds beregninger vil den nye avtalen innebære bruttoinntekter til Kopinor fra universitets- og høgskolesektoren på cirka 94 millioner kroner i 2015, mot rundt 87 millioner i 2014.

Fuglerud forteller også at Kopinor har store forventninger til at systemet Bolk, som er laget for å registrere og klargjøre, men også produsere kompendier, vil få stor betydning i sektoren etterhvert.

— Nå har vi en avtale fram til 2016. Vi vil gjennom Bolk, men også gjennom egne undersøkelser, få ny innsikt i hvor mye det faktisk kopieres enten digitalt eller fysisk i sektoren. Det vil så danne grunnlag for avtalearbeidet i 2016, sier Fuglerud.

Valgfrihet

UHR er på sin side fornøyd med at de har fått gjennomslag for at sektoren har valgfrihet med tanke på om de skal bruke Bolk til å produsere kompendier.

Det var i utgangspunktet lagt opp til at sektoren  både skulle registrere artikler, men også faktisk produsere kompendiene i denne nye systemet, Bolk, som Kopinor har fått utviklet.

— Nå har vi en avtaleperiode fram til 30. juni 2016 slik at vi kan se hvordan det nye systemet fungerer og hvor mange som benytter seg av totalløsningen, sier Stave.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS