Torbjørn Røe Isaksens sikreste fusjonskort: Gunnar Bovim som styrer mot å bli landets største universitet med høgskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Fire av fem nær fusjonsmål

Da kunnskapministeren la fram sin strukturmelding, ble det presentert et skrytekart over alle fusjoner som nærmet seg mål. Det ser ut til at han får landa de fleste av dem før sommeren.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag behandler Stortinget strukturmeldingen for høyere utdanning. En viktig sak i meldinga er fusjonering av en rekke institusjoner. Forutsatt at Stortinget i dag følger innstillingen fra utdanningskomiten kan en rekke fusjoner være på plass gjennom kongelig resolusjon fredag 19. juni.

Les også: Stortinget samla rundt ny struktur

Så langt er det siste statsrådet for regjeringen før sommeren planlagt fredag 19. juni. Dermed er denne datoen i øyeblikket deadline for regjeringen til å ha nødvendige formalia på plass for å fremme kongelig resolusjon om fusjoner i universitets- og høgskolesektoren.

Rundt påske var Torbjørn Røe Isaksen sikker på at han skulle få i land 5 fusjoner som involverte 14 institusjoner før sommeren. Og han har kanskje sine ord i behold, ihvertfall nesten.

De snubler i Stavanger og Stord/Haugesund, og Høgskolen i Nord-Trøndelag vil foreløpig ikke forhaste seg utover det tempoet de selv har lagt opp til. Dermed er der 4 fusjoner med 11 institusjoner som ligger på kongens bord neste fredag.

Styremøte i Stavanger i dag

I Stavanger har universitetet styremøte i dag, samtidig som debatten om meldinga i Stortinget. Universitet i Stavanger (UiS) har unntatt styrepapirene for fusjonsarbeidet fra offentligheten. Høgskolen Stord/Haugesund (HSH) og UiS tok i slutten av mai timeout i sine fusjonssamtaler og tirsdag 2. juni var de inne på teppet hos kunnskapsministeren. I forrige uke hadde HSH styremøte og bestemte seg for å gå videre med forhandlingene. 

Les også:

I Stavanger vil ingen uttale seg før saken om fusjoner er ferdigbehandlet i dagens styremøte. Partene i vest har vært uenige om flere ting, blant annet valgt eller ansatt ledelse og om hva den fusjonerte institusjonen skal hete.

Etter møtet med Isaksen bekreftet begge parter at de hadde fått tydelige signaler om at politisk ledelse i departementet svært gjerne ser at de får til fusjonene.

Sørøst-Norge er klar

I Telemark og Buskerud/Vestfold er de klare for å bli en del av en kongelig resolusjon før sommerferien.

— Med forbehold om Stortingets behandling av meldingen, har vi fått beskjed om at regjeringen ønsker å legge fram de annonserte fusjonene i meldingen i statsråd 19.6. Jeg kjenner ikke dialogen mellom KD og institusjonene som er involvert i de fire andre fusjonene, men HBV og HiT har gjennom styrevedtakene 4. juni gitt regjeringen den tilbakemelding som den har etterspurt som grunnlag for endelig vedtak, forteller rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Petter Aasen.

Det samme bekrefter rektor ved Høgskolen i Telemark, Kristian Bogen.

— Vi, og politisk ledelse i departementet, har lagt til grunn at vår, og de andre fusjoner som gjennomføres i sektoren, blir behandlet i statsråd 19. juni, skriver Bogen til Khrono.

Klare helt lengst i nord

Lengst i nord er det fusjonspartnerne Høgskolen i Harstad, UiT - Norges arktiske universitet og Høgskolen i Narvik som gjør seg klare for å bli en institusjon godkjent av kongen.

— Vi har våre nødvendige vedtak på plass, og er vel nesten litt utålmodige for å få den marsjordren en kongelig resolusjon vil være, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk. Hun legger til at hun i tillegg er litt spent på hva som vil stå i resolusjonen.

— Da vi fusjonerte med Høgskolen i Finnmark var resolusjonen veldig konkret, både med tanke på navn, plassering av fakultet med videre. Så vi ser fram til vedtaket enten det blir 19. eller 26. juni, sier Husebekk.

NTNU - det sikre kortet

NTNU i Trondheim med Gunnar Bovim har lenge vært det sikreste fusjonskortet til Røe Isaksen, og Bovim har sammen med høgskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag nærmest opptrådt som et lokomotiv i arbeidet.

— Vi har alle nødvendige vedtak på plass og jobber nå med involvering av ansatte på alle nivåer, forteller Gunnar Bovim. Han også regner at fusjonen som involverer ham går gjennom statsråd før sommeren.

Todelt fusjon

Pål Pedersen er rektor for Universitetet i Nordland (UiN). UiN er i samtaler med to høgskoler om fusjonering. 

— Vi og Høgskolen i Nesna er godt i gang med fusjonsplanene, og er klare for et vedtak før sommeren. Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) har sitt løp der de skal si ja eller nei til videre fusjonssamtaler i slutten av juni. Jeg ser det som uproblematisk at vi her kjører to ulike løp med noe forskjellig tidshorisont, sier Pedersen.

Han regner med at Nesna og UiN blir ett fra 1. januar 2016, men at kanskje HiNT først kommer til året etter.

Steinar Nebb, rektor ved HiNT, bekrefter Pedersens inntrykk om nordtrøndernes posisjon.

— Vi kan ikke forskuttere vår styrebehandling 25. juni, men så langt er mitt inntrykk at alle er positive.

Andre løsninger

På Vestlandet er det ennå ikke modent for noen fusjoner. Men Universitetet i Bergen, Høgskolen i Sogn og Fjordane og Høgskolen i Bergen er i samtaler om mer forpliktende samarbeid. Det utredes også en potensiell fusjon mellom UiB og Kunst og arkitekthøgskolen i Bergen.

Høgskolene i Volda, Molde og Lillehammer jobber for en løsere tilknytning, en høgskoleallianse, for å slippe krav og press om fusjon. De har også åpnet for at flere høgskoler kan delta i alliansen. Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Østfold bl.a. kan være aktuelle her.

Står alene

Universitetet i Oslo snakker ikke med noen og fortsetter som før. 

Høgskolen i Oslo og Akershus er ikke i samtaler med noen andre utdanningsinstitusjoner, men utreder fusjon/virksomhetsoverdragelse med to nye forskningsinstitutter: Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) og Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). 

Høgskolen i Østfold er heller ikke i samtaler med andre institusjoner.

Høgskolen i Hedmark står også foreløpig uten samarbeids/allianse- eller fusjonspartnere. Den nye rektoren på Lillehammer har imidlertid sagt at hun er åpen for å vurdere mange allianser/alternativer, og den gamle drømmen om Universitet Innlandet, kan være en av dem.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU), har nettopp fusjonert med Veterinærhøgskolen og har ingen flere fusjoner på gang p.t.

Den samiske høgskolen er fritatt for fusjonspress og fortsetter alene, og blir den eneste høgskolen nord for Molde/Lillehammer. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS