Livsvitenskap UiO
Saksøker Statsbygg for 100 millioner kroner
Selskapet som ikke fikk store kontrakter knyttet til livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo, mener Statsbygg har brutt regelverket om offentlige anskaffelser.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universitetet i Oslos Livsvitenskapsbygg skal bli det største bygget som er satt opp noensinne i universitets- og høgskolesektoren. 67 000 kvadratmeter, en prislapp på omlag sju milliarder kroner.
Kontrakten knyttet til å levere elkraft, IKT og svakstrøm har alene en ramme på 600 millioner kroner. Da dette arbeidet var ute på anbud, var det OneCo som fikk det.
Men konkurrenten Bravida, som ble nummer to i konkurransen, mener kontrakten skulle gått til dem.
Nå har de saksøkt Statsbygg, som er byggherre på vegne av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, for 100 millioner kroner. Beløpet er et økonomisk tap Bravida mener de er påført siden de ikke fikk kontrakten på grunn av feil gjort av Statsbygg i anbudsprosessen.
Det er Finansavisen som skriver dette.
Fikk nei til innsyn
Da kontrakten ble tildelt, var det ikke pris som ble sterkest vektlagt. Det ble oppdragsforståelse og kvalifikasjoner og erfaring hos nøkkelpersoner, som ble vektet hele 40 prosent. De som deltok i anbudskonkurransen måtte sende inn både navn, CV og annen informasjon om den som skulle være prosjektleder.
Finansavisen skriver av Bravida stusset over at OneCos prosjektleder fikk toppscore. Selskapet ba om innsyn i anbudsdokumentene, men fikk nei.
Først da Oslo tingrett ga Bravida medhold, fikk de se det de mente var relevante opplysninger: «Det vil være uheldig hvis en kommer i en situasjon hvor en anbudskonkurranse kan bli avgjort på et grunnlag som ikke er reelt etterprøvbart av en domstol», skriver tingretten, og viser til at Bravida har saksøkt Statsbygg.
I dokumentene kommer det, ifølge Finansavisen, frem at det var kommet negative tilbakemeldinger på prosjektlederen som ifølge OneCo skulle lede det store prosjektet. Vedkommende ble da heller ikke leder for prosjektet.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier til Finansavisen at de ikke har kommentarer til saken. Søksmålet skal behandles i Oslo tingrett tidlig i juni.
OsloMet truet
Saken knyttet til Livsvitenskapsbygget er den andre på kort tid der det nevnes søksmål knyttet til bygg i universitets- og høgskolesektoren.
Som Khrono har skrevet, vedtok styret ved OsloMet å ikke inngå den fremforhandlede avtalen med Hemfosa Samfunnsbygg AS. Hemfosa eier bygget der OsloMet har sin Kjeller-campus, en campus som flertallet i universitetsstyret ved OsloMet ikke vil ha.
OsloMet skal ha en to-campusløsning med fullverdig campus i Oslo og på Romerike med stedlig ledelse og egen campusstrategi.
Hemfosa har altså varslet erstatningskrav. Kravet vil ta utgangspunkt i alle tapte leieinntekter, går det fram av et brev som ble sendt til OsloMet-styret dagen før styremøtet.
Den framforhandlede leiekontrakten er på 32 millioner per år fram til 2043. Dermed kan Hemfosas erstatningskrav bli på 640 millioner kroner for perioden 2023-2043.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut