Sprek lærer på fitness-topp

Den nyutdanna læreren Karoline Kjærnes (24) ble i helga nummer tre i NM i bikinifitness. Elevene hennes på Kringsjå skole sier de stolte over å ha en kjempesterk og sprek lærer.

Publisert Oppdatert

Det blå sceneteppet trekkes vekk og publikum i Konserthuset i Oslo jubler. Fram kommer solbrune jenter iført glitrende bikini i alle farger. 

Det er NM i bikinifitness. 

Den nyutdanna læreren fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og den tidligere VM-vinneren Karoline Kjærnes, poserer på scenen foran fire dommere.

Kjærnes og de andre 11 jentene i hennes klasse, skal vise dommerne hvem som har trent best for deres klasse: Bikinifitness. 

Da var det en elev som sa «læreren min er sterke enn din».

Karoline Kjærnes

Publikum i salen jubler og plystrer, og det ropes navn i salen når jentene i klasse «kvinner senior, minus 160» kommer inn. 

Heltidsjobb og utøver

Kjærnes jobber som kontaktlærer for førsteklasse på Kringsjå skole. Hun fikk jobb rett etter at hun var ferdig med studiene. 

Å kombinere fulltidsjobb og trening på NM-nivå kan til tider være krevende. 

— I starten var det tøft å kombinere det, men nå er jeg kommet i en fin rutine og får alt til å gå opp. Noen dager er tyngre enn andre, men sånn er det for alle andre også, sier Karoline Kjærnes.

Hun forteller at hun utenom konkurransetider kun trener en gang om dagen, fem ganger uka. Men nå som det er konkurranse, blir det fort tre ganger om dagen.  

Sunn kropp med linjer

NM i kroppsbygging- og fitness arrangeres en gang i året. Innenfor konkurransen er det flere ulike grenser, som bikinifitness og fitness. 

Bikinifitness ble for første gang introdusert i Norge i 2011, og har siden vært fast program under NM

Ifølge Norges kroppsbygger - og fitnessforbund handler det om å ha en velbalansert og godt proporsjonert kropp med fine linjer når man konkurrerer i bikinifitness. 

«Intense treningsøkter med vekter og harde, definerte muskler er derfor ikke nødvendig i denne grenen. Det skal heller vektlegges et godt proporsjonert, sunn og tiltrekkende utseende lik det som ses hos modeller. Dommere skal i tillegg vurdere hår og skjønnhet samt utøverens individuelle fremføring på scenen inkludert selvtillit, utstråling, eleganse og ynde».

På scenen

Jentene står på linje, spredt utover scenen, foran dommerne på første rad. Tekno og RNB-musikk spilles høyt mens jentene lender seg på høyre fot, vifter med høyre hånda og strammer venstre ben. Øredobber og sminken er på plass, også, det tidvis nervøse, smilet. 

Programlederen får jentene til å bytte positur fire ganger, før dommerne ønsker å se alle deltakerne posere igjen. 

Karoline Kjærnes forteller at hun begynte med bikinifitness vinteren 2013. 

— Da flyttet jeg til Oslo, og da jeg var på en personlig trener-time på SATS, sa treneren sa at jeg hadde god fysikk. Hun anbefalte meg å ta en formsjekk. Da jeg dro dit fikk jeg gode tilbakemeldinger, og jeg ble invitert med på et fitness-team, sier Kjærnes. 

Hun forteller at hun etter hvert begynte å trene mer og mer seriøst, og første konkurransen hun deltok i, var i overkant ett år etter at hun startet å trene aktivt. 

— Jeg synes det er gøy. Jeg elsker å trene og liker å se progresjon, utvikle meg og sette nye mål, sier 24-åringen. 

Tidligere verdensmester

Våren 2014 deltok hun i hennes første konkurranse. Også høsten samme år deltok hun. Kjærnes forteller at disse to konkurransene gikk bra, men ikke i nærheten av så bra som hun gjorde sist. 

I fjor høst deltok hun i NM i bikinifitness, og stakk av med tittelen norgesmester i klassen junior. 

Ikke nok med det. Etter NM ble hun invitert til å være en del av landslaget for å representere Norge i VM i fitness i El Salvador. 

Da ble hun verdensmester i juniorklassen.

— Jeg føler jeg har litt press på meg siden jeg ble verdensmester i fjor, men nå er jeg senior og konkurransen er hardere, sier Kjærnes.  

Lærerrollen

På Kringsjå skole har noen av elevene har fått med seg at hun driver med fitness.

— Da var det en elev som sa «læreren min er sterke enn din» og en annen som sa «mamma viste meg bilde av deg, og du var kjempesterk». Det er veldig gøy, sier hun.

Kjærnes forteller at hun har tenkt over hva slags rolle hun er for elevene, siden hun trener så pass mye som hun gjør, og forteller at hun skiller mellom jobb og hva hun gjør på fritiden. 

— Fitness er en idrett, og det er noe jeg driver med på fritida. Dette er liksom ikke noe jeg forteller om på jobb. Jeg spiser sunn vanlig mat, noe som også barn skal gjøre. Det er min idrett og fritid, og ikke noe jeg tar med meg i lærerrollen, forklarer hun. 

Tredjeplass

I andre runde av konkurransen har tolv deltakere blitt til seks, og Kjærnes er en av finalistene. De går fram en og en og poserer, før en vinner skal kåres.

Salen holder pusten når programlederen leser hvem som har fått de ulike plasseringene. 

Tredjeplassen går til Kjærnes, og kan speile seg i pokalen, men det vil hun ikke gjøre.

— Jeg er skikkelig skuffa, og hadde forventet å gjøre det bedre, men jeg får legge det bak meg og fokusere framover, sier hun.

Allerede neste helg skal hun til Liverpool for å konkurrere. Der er konkurransen hardere, men hun tror hun har større sjanser der.

— Jeg tror jeg rett og slett hadde for markerte definisjoner, slik vi selv vil beskrive dette. Dommerne ønsket et mer softere utseende, men i utlandet stilles det mer krav, så da håper jeg at jeg får revansj neste helg, sier Kjærnes. 

VM-deltakelse i Polen i november står også på ønskelista, men det er hun usikker på om hun kommer til å delta, siden hun må dekke alle utgiftene selv, når man ikke vinner i NM.

Fargen på kroppen kommer til å sitte lenge. Kjærnes tror hun kan få en utfordring på mandag å forklare til elevene hennes hvorfor hun er blitt så brun.

— Jeg får si jeg har hatt ei langhelg i Syden eller noe, og at jeg blir kjempefort brun, spøker hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS