Kritiserer fusjonskutt på 12 millioner kroner
Forskerforbundet er svært lite fornøyd med at departementet tar penger fra fusjonspotten til andre tiltak i høyere utdanning. Statssekretær Bjørn Haugstad sier det er fusjonspenger igjen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert 12. mai med noen nye tall)
Onsdag 11. mai ble forslag til revidert nasjonalbudsjett lagt fram.
— Fordi Sør- og Vestlandet har et særlig behov for tiltak for omstilling og tiltak for aktivitet nå, omdisponerer vi 40,8 millioner kroner til tiltak i denne delen av landet. I tillegg legger vi inn 37 millioner kroner i friske midler, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet.
Pengene skal gi 160 plasser i praktisk-pedagogisk utdanning ved institusjoner på Vestlandet og vitenskapelig utstyr til universiteter og høyskoler på Sør- og Vestlandet. I tillegg styrkes de regionale forskningsfondene med 15,9 millioner kroner.
— Bremser fusjonsprosessene i høyere utdanning
Det gjort noen tekniske flyttinger av midler, men det er fortsatt en pott igjen på som skal holdes av til mulige fusjons-prosesser.
Bjørn Haugstad (H)
Fusjonene er langt fra fullfinansierte, noe som i seg selv er et løftebrudd fra Røe Isaksen. Et nytt kutt vil ytterligere øke gapet mellom behov og bevilgninger.
Petter Aaslestad
I følge Forskerforbundet er et av stedene departementet tar penger fra til tiltakene omtalt foran, potten som er avsatt til «fusjonsarbeidet» innen høyere utdanning.
— Det er korttenkt av regjeringen å kutte i midlene til fusjonsprosesser. Slike kutt vil bare ramme forskningsaktiviteten og oppfølgingen av studentene, sier Forskerforbundets leder Petter Aaslestad i følge en pressemelding fra forbundet.
— Slike kutt forsinker fusjonsprosessene og går ut over kvaliteten på forskning og utdanning. Omstillingsmidlene burde økes, ikke reduseres. Nå gjelder det for Røe Isaksen å følge reformen sin helt i mål. Setter han bremsene på, skyves bare problemene ut i tid, sier Petter Aaslestad.
Hevder at 12 millioner blir tatt
I april fordelte departementet 115 millioner av 150 millioner kroner bevilget over statsbudsjettet for 2016 til ulike fusjonsaktører blant universiteter og statlige høgskoler.
I tillegg ble det i statsbudsjettet avsatt 25 millioner til andre tiltak som dels er øremerket Uninett, dels går de inn under Norges forskningsråd. Totalt er det snakk om 175 millioner til hele strukturprosessen.
Av de 150 millionene som er satt av til universiteter og statlige høgskoler og fusjonsarbeid der, gjenstod det før revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram 35 millioner kroner. Blir det reviderte budsjettet vedtatt slik regjeringen har foreslått blir potten på 35 millioner til universiteter og statlige høgskoler redusert til 23 millioner kroner.
Forskerforbundet snakker om kutt i fusjonspenger på 12 millioner kroner, mens departementet mener de omfordeler 8 millioner og bare kutter 4 millioner. Av de 8 millionene departementet mener omfordeles innen fusjonsarbeid går 2 millioner kroner til sammenslåings-prosesser ved private høyskoler og 6 millioner kroner går til sammenslåings-prosesser ved studentsamskipnadene.
Bare 23 millioner igjen
På Vestlandet diskuterer tre høgskoler å slå seg sammen. I Innlandet snakker Lillehammer og Hedmark sammen.
Til fordeling på fusjonsarbeid på universiteter og statlige høgskoler i 2016 gjenstår det en fusjonspott på 23 millioner, den summen er både departementet og Forskerforbundet enige om.
Statssekretær Bjørn Haugstad (bildet under) begrunner omfordelingen på følgende vis:
— Penger til strukturprosessen er vesentlig, derfor har vi satt av 175 millioner kroner. Samtidig er nå deler av landet i en meget krevende situasjon, som tilsier at vi leter etter muligheter for beskjedne omprioriteringer. I revidert nasjonalbudsjett er det gjort noen tekniske flyttinger av midler, men det er fortsatt en pott igjen på som skal holdes av til mulige fusjonsprosesser, understreker Haugstad.
Advarer mot å undervurdere utfordringene
Sammenslåingene i universitets- og høyskolesektoren er kompliserte og mye gjenstår.
— Jeg vil advare kunnskapsministeren mot å undervurdere utfordringene de fører med seg. Fusjonene er langt fra fullfinansierte, noe som i seg selv er et løftebrudd fra Røe Isaksen. Et nytt kutt vil ytterligere øke gapet mellom behov og bevilgninger, og til syvende og sist ramme forskningsaktiviteten og oppfølgingen av studentene, sier Aaslestad i Forskerforbundet.
Han trekker fram at et samlet Storting har vært opptatt av å hjelpe institusjonene gjennom en krevende fusjonsprosess.
— Forskerforbundet forventer at budsjettbehandlingen i Stortinget gjenspeiler dette, avslutter Aaslestad.
Fordelte 115 millioner i april
Av de 115 millionene som ble fordelt i april fikk:
- Nord universitet 27 millioner kroner, Høgskolen i Sørøst-Norge 27 millioner kroner, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 27 millioner kroner.
- Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet, får litt mer, 29 millioner kroner, men de skal også bidra til å dekke universitetets bistand til Samisk høgskole med administrative funksjoner og kapasitet.
- Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark har satt i gang en felles utredning av mulighetene ved en fusjon. Departementet støtter dette arbeidet med 2,5 millioner kroner, heter det i pressemeldingen.
- Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Kunsthøgskolen i Oslo og Norges musikkhøgskole starter en mulighetsstudie for forpliktende samarbeid. Departementet støtter dette arbeidet med 2,5 millioner kroner.
- De som jobber med fusjon på Vestlandet fikk i denne omgang ingenting.
Mer om revidert nasjonalbudsjett: Studentene jubler for mer studiestøtte og er skuffet over ingen nye boliger
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!