internasjonale studenter
Rett fra flyplassen til karantenehotell
Ved Universitetet i Agder kommer 150 internasjonale studenter i vårsemesteret. Ved ankomst Kjevik bærer det rett til karantenehotell.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
De 150 internasjonale studentene kommer fra 24 land, de fleste fra Europa, men også fra Sør-Korea, USA, Canada og Tailand, skriver UiA på sine nettsider. De første kom i romjula, men de fleste ankommer denne uken.
De fleste er på utveksling, mens noen få er gradsstudenter som egentlig skulle startet i høst.
Fra flyplassen drar de rett til karantenehotellene Comfort Hotell og Clarion Ernst i Kristiansand, hvor de vil være i ti dager.
– Vi kunne møte de fleste studentene på flyplassen, noe som var veldig positivt. De virket veldig glad for å komme frem og det var fantastisk å endelig kunne ønske dem velkommen, sier Elisabeth Balchen Grant, internasjonal koordinator ved UiAs internasjonale kontor.
Digital start
Mens de er i karantene har ikke studentene anledning til å være sammen, men de kan treffes for å gå på tur, i byen eller ute i naturen, og må da følge de lokale retningslinjene til Kristiansand kommune, skriver uia.no.
Når 10 dager har gått, får studentene nøkkel til stedene de skal bo mens de studerer ved UiA.
– Det å reise og flytte til et annet land midt under pandemien er utfordrende. Men vi har fått den hjelpen vi trenger, og jeg gleder meg til å starte på studiet ved UiA, sier musikkindustristudent Adam Chimmanee fra Tailand til uia.no.
Universitetet har lagt opp et digital orienteringsprogram 6. -15. januar, der oppstarten var et for studentene mens de er i karantene, der oppstarten var et digitalt velkomstmøte.
Betaler for alle
Før jul ga Kunnskapsdepartementet beskjed om at alle nye internasjonale studenter skal slippe å betale regningen for oppholdet på karantenehotell. I Agder tar universitetet og Kristiansand kommune seg av regningen.
Noen universiteter og høgskoler tar også regningen for de som har vært på juleferie i sitt hjemland.
Rektor på Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, sa til Khrono før jul at Høgskolen i Østfold har kommet fram til at de vil betalte karantenehotell for alle internasjonale studenter, også de som har vært hos dem i høst, men har reist eller reiser hjem på juleferie titt hjemland.
Det samme gjelder OsloMet.
— Vi vil dekke opphold på karantenehotell, også for de av våre internasjonale studenter som kommer tilbake fra juleferie, og som har et bosted som ikke regnes av myndighetene som egnet for hjemmekarantene, sa prorektor Nina Waaler ved OsloMet.
Regjeringen har dessuten myket opp reglene for karanteneopphold, slik at karanteneoppholdet kan gjennomføres på egnet sted, ikke nødvendigvis hotell. Da kreves det at man har enerom og eget bad, samt enten et kjøkken eller kan dokumentere matlevering. Det er heller ikke krav om at du eier bosted, slik det var tidligere.