Høgskulen i Volda
Renholder Sitel blir sendt ut av landet - ansatte reagerer
Ansatte ved Høgskulen i Volda har reagert sterkt på at UDI vil returnere renholder ved høgskolen, Sitel Isa Adala, til Eritrea.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er seks år siden Sitel Isa Adala (50) kom til Volda fra Eritrea etter at mannen hennes hadde søkt om familiegjenforening. Nå står hun i fare for å bli sendt ut av landet, tilbake til Eritrea. Grunnen: Utlendingsdirektoratet (UDI) mener passet til Adala er forfalsket.
Det skjedde etter at en dokumentteknisk undersøkelse gjort av Nasjonal ID-senter slo fast at passet «etter all sannsynlighet» var uekte.
Avisa Møre, som har omtalt utsendelsen i en rekke saker, skriver at UDI fattet et vedtak om å sende Adala ut av landet innen 21. desember. Til avisa forklarer Adala at hun fikk varselet i april.
— Advokaten min Jørund Knardal kontaktet med den eritreiske ambassaden i Stockholm, som kunne dokumentere at passet mitt er ekte, forklarer Adala.
Advokaten har jobbet med asylsaker siden 2004, og er ikke nødig i sin dom over norske myndigheter i denne saken.
— Dette er noe av det mest graverende jeg har sett, sier Knardal til avisa Møre.
Avisa Møre skriver torsdag at UDI har utsatt utsendingen mens klagen fra Knardal blir behandlet.
Mener passet er manipulert
Knardal sendte dokumentasjonen fra den eritreiske ambassaden til norske myndigheter, men i et vedtak gjort i slutten av november slår UDI fast at det er ikke tilstrekkelig for å omgjøre vedtaket.
NRK skriver at UDI har blitt forelagt passet til Adala hver gang hun søkt om oppholdstillatelse gjennom hennes seks år som flyktning i Norge.
– Denne bekreftelsen er ikke nok til å se bort ifra det som fremstår for å være en manipulasjon med sider og stemplinger i selve passet, sier Miran Skikic, seksjonsleder i asylavdelingen i UDI til NRK.
«Noko uhyggeleg»
Avgjørelsen har naturlig nok vakt oppsikt i Volda. Adala har gjennom de siste årene jobbet som renholder ved høgskolen og ved et omsorgssenter i Volda.
På tirsdag samlet rundt 250 mennesker seg til en lysmarkering til støtte for Adala.
Jan Inge Sørbø, professor ved Institutt for sosialfag og medlem av Ytringsfrihetskommisjonen, er én av dem som har uttrykt sin misnøye med utreisevedtaket.
— Vedtaket slo ned som en bombe, sier Sørbø til Khrono.
I en kronikk publisert i Sunnmørsposten skriver han at vedtaket kolliderer med to andre hensyn - allmenne humanitære grunner og barnets beste.
Adala har nemlig en hjertesyk datter på 16 år og en sønn på 28 som har alvorlige hodeskader etter en ulykke i militæret. I tillegg har hun ektemannen, en svigerdatter og et barnebarn på to år i Norge.
«Det er noko uhyggeleg over dette. Vi har ein etat som tek dramatiske avgjerder for menneskeliv, som automatisk vurderer teknologisk, maskinell, «vitskapleg» kunnskap som meir sikker enn kunnskap som spring ut av kjennskap, vitnemål frå menneske og frå etatar», skriver han i kronikken.
— Denne saken har noe brutalt i seg. Saken splitter en familie med sykdomsproblemer og har opplevd mye hittil i livet sitt. Utover det jeg er rystet av UDIs vektlegging av en maskinell undersøkelse, som de synes er så viktig at de unnlater å diskutere andre argumenter, sier Sørbø.
Setter stor pris på Adala
En gruppe jurister ved Høgskulen i Volda har også tatt til orde for at Adala skal få bli.
I en kronikk publisert i Sunnmørsposten skriver Ingvild Sande Lillebø, Ellen Lexerød Hovlid, Silje Klepp, Heidi Berg-Rusten Grevstad, Marit Gridseth Flø og Margrete Homlong Øyehaug at Sitel møter oss som kollega med et smil, snakker norsk og gjør arbeidsoppgavene sine på en god måte.
«Vi er mange som setter stor pris på Sitel», skriver de.
Videre i kronikken argumenterer juristene for at UDI har avfeid viktige argumenter for å la Adala bli værende i Norge. Et argument de trekker fram er at tilbakekalling av oppholdstillatelse kan skje dersom man mot bedre vitende har gitt uriktige opplysninger til myndighetene. Juristene argumenterer for at Adala har fått et pass av eritreiske myndigheter som ambassaden i Sverige mener er ekte, og at hun derfor ikke har gjort noe galt.
I likhet med Sørbø mener også juristene at det er tungtveiende menneske hensyn i saken. Adala har bygd et liv i Norge, hun snakker norsk, har to jobber og et familieliv i Volda.
«Juss handlar som regel om enkeltpersonar. Derfor kan ein aldri slutte å bry seg i saker som gjeld enkeltmenneske. Sitel må få bli. Det handlar om menneskeverd», avslutter de med.