Hans Blom gjenvalgt som rektor i Østfold
Sittende rektor Hans Blom ved Høgskolen i Østfold (HiØ) ble gjenvalgt for fire nye år med 51,2 prosent av stemmene. Mindre enn 10 prosent av studentene stemte.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Sittende rektor Hans Blom fikk to utfordrere til stillingen i rektorvalget ved Høgskolen i Østfold (HiØ), men ingen av dem nådde opp.
— Jeg er glad for resultatet, men samtidig har det vært krevende, så jeg er glad for at det nå har kommet en avgjørelse, sier Blom til Khrono.
Vil skape diskusjonsfora
Hans Blom legger vekt på at valgperioden har vært lærerik.
— Vi har tatt opp mange gode spørsmål til diskusjon i løpet av denne tiden. Jeg har takket de to dekanene i dag for at de ville utfordre sittende rektor. Det har gjort at vi har hatt spennende og gode diskusjoner, mener han.
— Hva konkret er det du tar med deg i det videre arbeidet som rektor?
— Det jeg har lært av denne valgperioden er at det er viktig å lage gode møteplasser hvor vi kan komme sammen og diskutere viktige spørsmål, sier Blom og fortsetter:
— Noe av det første jeg kommer til å gjøre, er å jobbe med ny strategisk plan. Forrige gang hadde vi en bred prosess, og det ble tatt godt imot. Da kunne engasjerte studenter og ansatte være med på å utvikle HiØ videre. Det har selvfølgelig vært uenighet, men på den måten har det vært gode diskusjoner og strategien er forankret internt.
Det jeg har lært av denne valgperioden er at det er viktig å lage gode møteplasser hvor vi kan komme sammen og diskutere viktige
spørsmål.
Hans Blom
8 prosent studentdeltakelse
I valget har 88,04 prosent av de teknisk/administrativt ansatte stemt, 81,48 prosent av de i undervisnings- og forskningsstillinger og 8,24 av studentene.
Blom mener ikke studentdeltagelsen er lav av den grunn.
— Det er et godt tall, for det er faktisk like mange studenter som ansatte som har stemt. Da det var studentvalg nylig var vi oppe i 9 prosent. Det vil ikke si at vi er helt fornøyde, men jeg må berømme Studentparlamentet som har jobbet iherdig for å få studentene til å stemme, sier Blom.
Han forteller at de vil fortsette arbeidet for å engasjere studentene.
— Jeg kommer til å snakke med studentlederen og organisasjonskonsulenten til Studentparlamentet. Jeg synes at de erfaringene vi har gjort nå kan være gode eksempler på hvordan vi kan jobbe videre for tettere samarbeid.
Også valg til styret
Det har også vært valg av interne medlemmer til høgskolestyret for perioden 1. august 2017 - 31. juli 2021.
Kandidatene i undervisnings- og forskningsstillinger ble Arnstein Gjelde, Mona Jerndahl Fineide og Karine Stjernholm, med 7 varaer.
For teknisk-administrative stillinger ble det Hedvig Maria Bergem, med tre varaer.
Ikke universitet
Tidligere har Blom sagt til Khrono at han blant annet vil jobbe videre med å følge opp høgskolens strategi.
— Før vår periode startet hadde Høgskolen i Østfold sju masterstudier, og nå ved utgangen av året har vi 12 akkrediterte masterutdanninger. På nyåret skal vi i tillegg søke om to til, og da snakker vi om en dobling på omlag fem år, sa Blom i desember (bildet under).
I et annet intervju i fjor ble han spurt om hvordan HiØ skulle klare seg alene, mens «alle» andre fusjonerer, og da svarte han:
— Vi tror på arbeidsdeling i sektoren. Vår oppgave er først og fremst å levere god grunnutdanning på bachelor- og masternivå som regionen vår trenger, og det vi ikke kan levere selv på master- og doktorgradsnivå, søker vi samarbeid med andre institusjoner om. Vi har ingen ambisjoner om å bli universitet.
Blom kom selv inn som rektor da den tidligere rektoren trakk seg etter at fusjonsforhandlingene mellom Østfold og Høgskolen i Buskerud/Vestfold havarerte høsten 2012.
Dekanene ute
Dermed er begge dekanene som utfordret Blom ute. Harald Holone, dekan ved Avdeling for informasjonsteknologi ved HiØ fikk 30,7 % av stemmene. Han kommenterer tapet slik i pressemeldingen:
— At Hans nå blir gjenvalgt som rektor ved HiØ er et trygt og godt valg av ansatte og studenter. Jeg lover mine velgere at jeg vil sette mitt tydelige preg på arbeidet i faglig ledergruppe dersom jeg får fortsette som dekan ved Avdeling for informasjonsteknologi. Hans Blom har min fulle støtte som rektor for en høgskole i spennende faglig utvikling, og jeg gleder meg til å fortsette det gode samarbeidet vi allerede har.
Holone sa at han stilte for et tverrfaglig samspill også for studentene.
— Jeg stiller fordi jeg tror denne høgskolen trenger en god faglig ledelse som ser potensialet i alle ansatte, både når det gjelder forskning og utdanning, sa han til Khrono i valgkampen.
Holone har bakgrunn i informasjonsteknologi og informatikk, og legger til at det er viktig å videreføre det gode arbeidet som er gjort. Holone mener det at HiØ har fått stå utenfor strukturreformen medfører et viktig ansvar:
— Høgskolen i Østfold skal være en kompetanseutvikler for Østlandet. Nå som vi får stå alene som institusjon er det viktig at vi er gode på å samarbeide med dem rundt oss, og vise oss veldig verdig den tilliten vi nå har fått fra departementet, mente han i desember.
Han var for en valgt rektor, som i dag.
— Jeg tror det er sunt at høgskolen får et reelt valg, og en reell demokratisk avgjørelse om hvem som skal lede høgskolen videre, avslutter han.
Fram til 2007 hadde Høgskolen i Østfold tilsatt rektor-ordning, men byttet tilbake til ordning med valgt rektor.
Ville ha ansatt rektor
Dekan på lærerutdanningen, Unni Hagen (bildet under) fikk færrest stemmer, men 18,1 %.
Hagen gratulerer Blom i sin uttalelse, men ikke uten en oppfordring:
— Gratulerer med gjenvalg til sittende rektor, Hans Blom! Du har fått et fornyet og tydelig mandat som øverste faglig leder for en høgskole som står overfor store utfordringer, og valgkampen har avdekket bare noen av problemene du vil måtte manøvrere oss gjennom de neste fire årene. En av utfordringene er svært lav studentdeltagelse; kun 8 prosent av de 6000 studentene som hadde stemmerett valgte å bruke sin stemme. Svært høy valgdeltagelse fra de ansatte har styrket høgskolens faglige ledelse. Det i seg selv forplikter!
Hun sa i valgkampen at hun ville jobbe med å etablere en tydelig faglig profil i det nye utdanningslandskapet, i tillegg til å jobbe for faglig ledelse i alle deler av organisasjonen:
— En ledelse preget av åpenhet og bygging av gjensidig tillit gjennom prøving og feiling. Jeg vil jobbe for reell likestilling, der alle studenter og ansatte behandler hverandre med respekt uavhengig av kjønn, seksuell legning og andre ulikheter, sa hun i desember.
Dekan Hagen var også den eneste av kandidatene som var mest positiv til ansatt rektor ved HiØ i fremtiden.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!