statsbudsjettet
Regjeringen nedprioriterer tiltak i utlandet
Et studiesenter i Frankrike mister støtten, og generalkonsulatet i Houston legges ned. Ola Borten Moe svarer på spørsmål om hvorfor og konsekvenser.
Hege Bae Nyholt er leder av utdannings- og forskningskomiteen og sitter for partiet Rødt. I Stortinget viser hun til at regjeringen foreslår å kutte den økonomiske støtten til studiesenteret OFNEC ved Universitetet i Caen i Normandie.
Derfor har hun spurt forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om hvordan regjeringen vil sikre at finansiering av det fransk-norske samarbeidet mellom universitetet i Caen og norske universiteter blir opprettholdt.
Hun påpeker at OFNEC-senteret i 40 år har spilt en sentral rolle i utdanningen av norske franskstudenter og norske fransklærere.
Kan ramme mange studenter
Nyholt skriver at hvert år sender universitetene NTNU, UiB og UiA om lag 100 studenter til OFNEC-senteret på opptil 5 ukers opphold.
I denne perioden bor studentene hos franske vertsfamilier og får intensive kurs i fransk språk og kultur. I tillegg har NTNU et helt årsstudium med didaktikk (60 studiepoeng) ved OFNEC-senteret som gir undervisningskompetanse i den norske skolen. Dette kurset er svært populært og har i år 30 studenter. Foreleserne ved de tre norske universitetene sier at OFNEC-samarbeidet er fundamentalt for kvaliteten i fransktilbudene deres. Sammen med sine respektive instituttledere har de uttrykt stor bekymring for konsekvensene hvis den økonomiske støtten nå oppheves.
Borten Noe: Vanskelige prioriteringer
Forsknings- og utdanningsminister Ola Borten Moe svarer at sett i lys av den krevende økonomiske situasjonen har regjeringen vært nødt til å gjøre vanskelige og tydelige prioriteringer i statsbudsjettet for 2023.
Han sier at dette er bakgrunnen for at regjeringen foreslår å redusere tildelingen til Det fransk-norske studiesenteret i Caen (OFNEC). Forslaget innebærer en reduksjon i støtten til OFNEC for 2023 og en avvikling fra og med 2024. Dette gjøres for å opprettholde forpliktelser ut studieåret 2022/2023.
Borten Moe skriver at støtten til OFNEC forvaltes av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og departementet er i tett dialog med direktoratet om saken. Ola Borten Moe trekker fram at universitetene og høgskoler har anledning til å støtte relevante tiltak ved Det fransk-norske studiesenteret over sine egne budsjetter dersom de ønsker det.
— Ivaretar USA-samarbeid på andre måter
Roy Steffensen fra Fremskrittspartiet var tidligere leder av utdanningskomiteen. Han sitter nå i finanskomiteen, og er bekymret for konsekvensene av at Utenriksdepartementet har besluttet å stenge generalkonsulatet i Houston, sett i forhold til det omfattende eksisterende samarbeidet mellom universiteter og andre sentrale forskningsmiljøer i Norge og Texas.
Steffensen spør om Borten Moe ser noen betenkeligheter med denne nedleggelsen.
Ola Borten Moe svarer at nedleggelsen av generalkonsulatet i Houston er en beslutning tatt av utenriksministeren, og at det er et resultat av en større reformprosess i utenrikstjenesten, et endret sikkerhetslandskap i Europa og en prioritering av utenrikstjenestens begrensede ressurser.
— USA regnes som en av Norges viktigste partnere innenfor høyere utdanning- og forskningssamarbeid. I Texas og Houston er koblingene mellom Norge og USA spesielt sterke innenfor energi, teknologi og innovasjon. Norske myndigheter vil fortsette å støtte opp og styrke dette samarbeidet. Det vil bli ivaretatt av ambassaden i Washington DC med sitt dedikerte arbeid rettet mot forskning og høyere utdanning, og generalkonsulatene i San Francisco og New York, skriver Borten Moe og han avslutter:
— Jeg mener vi har gode forutsetninger for å videreføre og styrke samarbeidet mellom utdannings- og forskningsmiljøer i Norge og USA fremover.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår