korona

Regjeringen fjernet nesten alle koronatiltakene

Vi kan si farvel til både meteren og munnbind. Lørdag fjernet regjeringen omtrent det som var igjen av koronatiltak.

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, statsminister Jonas Gahr Støre og Camilla Stoltenberg holder pressekonferanse om koronasituasjonen lørdag formiddag.
Publisert

Covid-19-forskriftens krav om smittevernfaglig forsvarlig drift oppheves for barnehager, skoler, fagskoler, høgskoler og universiteter.

— Det betyr at vi går tilbake til de vanlige reglene om smittevern, som er de som gjaldt før pandemien. For skoler og barnehager har vi en egen forskrift om miljørettet helsevern i skoler og barnehager, og for universiteter, høyskoler og fagskoler gjelder reglene i forskrift om miljørettet helsevern. Begge forskriftene inneholder regler om at virksomhetene skal forebygge spredningen av smittsomme sykdommer, skriver Kunnskapsdepartemntet i en pressemelding i etterkant av dagens pressekonferansen om koronatiltakene.

— Dette har vi ventet på

— Denne dagen har vi ventet på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han innledet regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen lørdag.

Også plikt til isolasjon ved sykdom fjernes. Voksne anbefales å holde seg hjemme i fire døgn fra symptomstart og uansett til de er feberfri. Anbefalingen gjelder ikke for barn i barnehagealder og skoleelever.

I tillegg er det kun voksne med symptomer som anbefales å teste seg.

Forventer økt smitte

— Avstand mellom oss er ikke lenger nødvendig. Meteren blir borte, vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand.

Det er forventet at smitten vil øke som følge av at forskriftene nå oppheves og anbefalingene justeres.

Årsaken til at regjeringen nå åpner opp er at omikronvarianten ikke gir alvorlig sykdom, at andelen som legges inn på sykehus er lav, at vi er godt beskyttet av vaksinen og at sykefraværet er håndterbart.

— I stand til å håndtere smitteøkningen

Regjeringen regner også med at sykefraværet kan bli høyt. Antall sykehusinnleggelser vil trolig også øke, men pasientene er kortere tid på sykehus, og færre trenger intensivbehandling.

Folkehelseinstituttet estimerer at sykehusinnleggelser ikke vil overstige 1.000 samtidige innleggelser. Dette har sykehusene kapasitet til å håndtere.

— Vi er i stand til å håndtere smitteøkningen. Selv om vi fjerner forskriftskravene, er det fortsatt viktig å følge generelle smittevernråd, sier helse- og omsorgsminister helse- og omsorgsminister Ingrid Kjerkol (Ap).

Trafikklysmodellen fjernes

Regjeringen opphever også trafikklysmodellen i skoler og barnehager. Det betyr at elever og ansatte dermed går tilbake til en mer normal skole- og barnehagehverdag. Barnehagebarn og skoleelever trenger heller ikke lenger å teste seg med mindre de har symptomer.

Kommuner har fortsatt anledning til å ta trafikklysmodellen i bruk hvis de mener det er nødvendig.

— Jeg vet at ledere og ansatte i barnehager og skoler gjør sitt ytterste for at alle barn skal få et fullverdig tilbud, selv om situasjonen fremdeles er krevende. Målet vårt er at alle skoler og barnehager skal komme tilbake til normal drift raskest mulig, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Powered by Labrador CMS