Sverige

Rasismeforsker anmeldte aktivist — nå får han aktivisten som student

Den svenske forskeren frykter å bli filmet i skjul og lagt ut i høyreekstreme alternative medier. Nå flykter studentene fra kurset i interkulturelle studier.

Tobias Hübinette ved Karlstads Universitet politianmeldte aktivist for stalking. Nå har aktivisten meldt seg opp i kurset Hübinette foreleser i.
Publisert Sist oppdatert

Hvordan ville du ha reagert dersom personen du har politianmeldt for stalking setter seg på første rad i auditoriet ditt idet forelesningsrekken starter i høst?

Dette spørsmålet er veldig aktuelt for Tobias Hübinette, dosent og forsker ved Karlstads Universitet i Sverige. Han forteller selv historien på sin blogg.

Etter at Hübinette i en periode skal ha blitt ufrivillig oppsøkt av Christian Peterson, aktivist og journalist kjent fra flere ulike svenske alternative høyreorienterte medier, valgte han å gå til politianmeldelse mot ham.

Nå sirkulerer det et bilde på sosiale medier der aktivisten har svart ja på opptaket til kurset «Interkultur: Ras och vithet i Sverige», som Hübinette skal holde i høst. Peterson har selv delt bildet med kommentaren «Ska bli kul att gå på sensei (lærer på japansk, journ.anm.) Hübinettes kurs i höst!»

— Planlegger dokumentar

Tobias Hübinette hevder at han politianmeldte Peterson og begjærte kontaktforbud etter at han gjentatte ganger ble oppsøkt på campus og filmet uten godkjenning, blant annet ved bruk av drone. Peterson skal også ha fått et titusentalls e-poster utlevert fra universitetet, og ifølge Hübinette skal han ha hengt ut personer og meldinger han har kommet over i denne korrespondansen.

Nå frykter Hübinette at aktivisten planlegger å gjøre skjulte opptak av ham selv og studentene i klasseromsdiskusjoner for å publisere dem i alternative høyreorienterte mediekanaler.

Til den svenske alternative mediekanalen Insikt24, bekrefter Christian Peterson at han har meldt seg opp på Hübinettes kurs. Han påstår at det er en utbredt oppfatning av at svenske universiteter dreies mot venstre, og formålet med deltakelsen er å «danne meg min egen oppfatning». 

— Jeg planlegger også en dokumentar hvor jeg lager et personportrett av ham, forteller aktivisten til nettsiden.

Tobias Hübinette er en mye omtalt og omstridt forsker i Sverige. Han har markert seg i offentligheten med synspunkter rundt rasisme og interkulturelle spørsmål.

Politianmeldelse henlagt

I juni fikk Hübinette brev fra påtalemyndigheten om at politiet ikke kunne se at noe ulovlig hadde skjedd og anmeldelsen ble henlagt.

Da sto det ikke noe i veien for at Peterson kunne melde seg opp i kurset, og bildet av det omtalte opptaksbrevet ble delt kort tid etter.

Christian Peterson har siden anmeldt Hübinette for falsk anmeldelse.

— Studentene flykter

Saken har skapt engasjement i Sverige, og historien som Tobias Hübinette selv la ut på Facebook-gruppen «Högskoleläckan», har høstet mange innlegg i kommentarfeltet.

Den svenske forskeren hevder at flere studenter har skrevet til ham i kjølvannet av at aktivisten delte opptaksbrevet og gitt beskjed om at de ikke lenger ønsker å ta kurset. Nå frykter han at hele kurset står i fare for å kollapse.

Noen stiller spørsmål ved hva denne situasjonen betyr for det psykososiale arbeidsmiljøet for Hübinette ved Karlstad Universitet og etterlyser at ledelsen ved universitetet gjør mer for å støtte den ansatte. Er det, for eksempel, mulig å avlyse kurset med basis i arbeidsmiljøkonflikter?

Andre mener at det slett ikke burde være et problem at studenter og forelesere blir filmet i forbindelse med undervisningen, og de studentene som velger å hoppe av kurset, gjør det av egen fri vilje.

Uansett — dersom det aktuelle kurset faktisk går til høsten, er det lite som kan hindre den blivende studenten i å møte opp. Så lenge man oppfyller søkerkravene, har svenskene sterke rettigheter og god tilgang til høyere utdanning.

Trusler og dødslister

Tobias Hübinette har arbeidet i en årrekke med spørsmål knyttet til blant annet rasisme, hvithetsstudier og adopsjon, og er ifølge Svenska Dagbladet en av Sveriges mest produktive — og omstridte — forskere på feltene.

Dette er brennbare tema i den svenske offentligheten, og siden 1990-tallet har Hübinette ytret seg mot krefter på høyresiden i svensk politikk. I et portrettintervju forteller han om kostnadene ved dette: Trusler og konflikter har ført ham ut i en avsondret, men langt fra ufarlig, tilværelse.

Et resultat av Hübinettes offentlige engasjement er at han ved flere anledninger skal ha blitt oppført på såkalte «dødslister» svenske høyreekstreme miljøer opererer med, oversikter over politiske motstandere de anser som legitime mål. Senest i juni valgte han å avlyse sitt planlagte besøk på Almedalsveckan (den svenske motsatsen til Arendalsuka, journ.anm.) i lys av at han på ny fant sitt eget navn på en slik liste.

Powered by Labrador CMS