Varsler om grov rasisme på UiO

Ansatte ved eiendomsavdelingen på Universitetet i Oslo varsler om at de blant annet har blitt kalt «neger», «svarting» og «svart apekatt» på jobb. Prorektor Ragnhild Hennum sier de tar saken svært alvorlig.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Christian» er driftsleder i Eiendomsavdelingen på Universitetet i Oslo (UiO). Han har, ifølge Universitas, gjentatte ganger opplevd rasisme på jobb.

— Jeg føler jeg nesten er i et apartheid-system. Jeg har måttet be om hjelp fra folk hjemme, og de har sagt at jeg ikke kan leve på en slik arbeidsplass, forteller Christian til Universitas.

Kommentarer som skal ha blitt brukt mot Christian er «neger», «svarting», «svart apekatt», «negerarbeid er for ham og andre lik ham» og «driftsleder for negerarbeid», ifølge dokumenter Organisasjon mot offentlig diskriminering har sendt til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Blondt hår og blå øyne

— Du blir ikke akseptert i gruppa med mindre du er blond og lys og har blå øyne. Du blir ikke tatt inn, sier en av Christians kolleger, «Omar» til Universitas.

Du blir ikke akseptert i gruppa med mindre du er blond og lys og har blå øyne.

«Omar»

De to ansatte forteller om flere episoder. Blant annet skal en kollega ved flere anledninger ha imitert apelyder foran Christian gjennom kontorvinduet hans. Og på et seminar for noen år siden skal en kollega ha skreket «hold kjeft, din jævla apekatt» til ham.

(Universitetet i Oslo. Foto: Tove Lie)

Pågått over lengre tid

— De siste 10 årene har vært jævlig. Jeg har hatt det veldig tøft. Jeg kan ikke helt skjønne det. Det er vanskelig å finne ordene, sier Christian til studentavisa.

Han har ifølge Universitas opplevd dette over lengre tid. Han sier at problemene oppsto da han ble ansatt som driftsleder i 2005, dette til tross for at han ble fast ansatt i Eiendomsavdelingen allerede i 1991. 

— Jeg har lenge spurt ledelsen om en arbeidsbeskrivelse for meg, men jeg har aldri fått noen forklaring. Ledelsen har bare gitt muligheter til at folk skal tråkke meg ned og stemple meg som en person uten kunnskap til å gjøre noe eller utvikle meg, forteller Christian til Universitas.

Eiendomsdirektøren innrømmer ukultur

Sjef for Eiendomsavdelingen, eiendomsdirektør John Skogen Lund, innrømmer i en epost overfor Universitas at det har vært problemer i avdelingen.

— Det er ikke aktuelt for noen i Eiendomsavdelingens ledelse å stille til intervju i denne saken. Det ligger i sakens natur at jeg ikke kan omtale personsaker i media. Det jeg kan si, er at det i den gruppen som omtales har det vært problemer med arbeidsmiljøet over tid. Det er en av partenes vinkling som presenteres i saken. Vi aksepterer selvfølgelig ikke rasisme og mobbing i noen deler av vår virksomhet. Ledelsen i EA (Eiendomsavdelingen, red. anm) har jobbet systematisk over lengre tid for å forbedre arbeidsmiljøet på driftsområdet. I samarbeid med UiOs personaldirektør har vi forsøkt og forsøker mange ulike tiltak, skriver han.

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) er koblet inn i saken. Leder Akhenaton Oddvar De Leon ønsker nå klarhet i hvorfor dette har skjedd.

– Diskriminering er like ille uansett om den er intendert eller ikke. Det er dette vi vil ha klarhet i. Er dette bare en glipp fra universitets side, eller er det noe bevisst? sier han.

Prorektor Ragnhild Hennum sier til Universitas at de vil undersøke denne saken grundig. Hun understreker samtidig at universitetet tar sterk avstand fra mobbing og rasisme.

– Vi tar denne saken som er til behandling svært alvorlig, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS