Personvern

Prøve­resultater fra 990 forsøks­personer på avveie

Minst 990 personer er berørt etter at forskningsdata ved en feil ble lagret i pasientjournalene til forsøkspersonene.

Resultatene fra prøvene St. Olavs analyserte for NTNU havnet ved en feil i forsøkspersonenes pasientjournaler. Til sammen skal minst 990 personer være berørt.
Publisert

«Forskningsresultat skal ikke være behandlingsrelevant, og det kan oppleves som ubehagelig for forskningsdeltaker hvis helsepersonell refererer til forskningsresultat, og evt. vil starte en behandlingsprosess på bakgrunn av dette.» skriver NTNU i en avviksmelding til Datatilsynet.

Det var i forbindelse med overgangen til den skandaleridde IT-løsningen Helseplattformen at St. Olavs hospital oppdaget at resultatene fra blodprøver de hadde analysert for universitetet, ved en feil var blitt lagret i pasientjournalene til forsøkspersonene.

990 deltakere

Sykehuset fant at feilen gjaldt elleve studier og til sammen minst 990 deltakere.

«Avvik ble oppdaget ved migrering til helseplattform og tidsrom kan spores tilbake til 01.01.2020, men vil mest sannsynlig være lengre tilbake i tid, i så fall kan antall berørte øke ytterligere», skriver NTNU i avviksmeldingen.

Oppfølgingen av saken skjer i samarbeid med sykehuset og Folkehelseinstituttet. 

NTNU informerer berørte ansatte og institutter, mens St. Olavs jobber med å kartlegge omfanget, går det fram av avviksmeldingen. Folkehelseinstituttet er også involvert, og utarbeider informasjon til berørte.

Blir del av prosjekt

Som kjent er det ingenting som er så vondt at det ikke er godt for noe, ei heller dette avviket. 

Avviket vil nemlig bli del av et «overordnet prosjekt mellom NTNU og St.Olavs med hensikt å sikre helsedata... Prosjektet med St Olavs skal inkludere rutiner på hvordan varsling av avvik mellom institusjonene skal foregå, samt hvordan avvik skal følges opp.» står det i meldingen.

Khrono har forsøkt å komme i kontakt med de ansvarlige både ved NTNU, St. Olavs og Folkehelseinstituttet, men de har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Powered by Labrador CMS