rettssak om livsvitenskapsbygget
Prosjektleder skuffet over å bli fjernet
— Jeg reagerte med skuffelse da jeg fikk vite at Statsbygg ikke ville ha meg som prosjektleder. Det sa prosjektlederen på dag to av rettssaken mellom Statsbygg og Bravida.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Skulle Bravida eller OneCo fått kontrakten knyttet til å levere IKT, elkraft og svakstrøm til Universitetet i Oslos livsvitenskapsbygg? Det er spørsmålet som ligger i bunnen når Statsbygg og Bravida nå møtes i Oslo tingrett.
Bravida har saksøkt Statsbygg for over 100 millioner, fordi de mener Statsbygg gjorde feil i anbudsprosessen, noe som gjorde at Bravida ikke vant anbudskonkurransen.
Noe av stridens kjerne er knyttet til OneCos prosjektleder. Onsdag vitnet han i retten. Den godt voksne mannen fortalte at han har vært prosjektleder på store prosjekt helt fra 1980-tallet. De siste store prosjektene er knyttet til Deichmanske bibliotek i Oslo, utvidelse av Oslo lufthavn Gardermoen og Høgskulen på Vestlandet (da Høgskolen i Bergen).
— Jeg mener jeg har erfaring som er svært relevant og at jeg hadde mye å bidra med, sa mannen.
Skulle bruke stedfortreder
Men underveis i anbudsprosessen kom det, slik Khrono har skrevet, negative tilbakemeldinger på prosjektlederen, som blant annet handlet om hans samarbeidsevner. Spørsmålet er når Statsbygg fikk vite om disse. Da kontrakten ble tildelt, var det ikke pris som ble sterkest vektlagt. Oppdragsforståelse og kvalifikasjoner og erfaring hos nøkkelpersoner, skulle vektlegges henholdsvis 35 og 40 prosent. De som deltok i anbudskonkurransen måtte sende inn både CV og referanser.
— Ved tildelingen valgte Statsbygg å ikke ta hensyn til de negative opplysningene om prosjektlederen. De valgte i stedet å gå i dialog med en tilbyder om å bytte ut prosjektleder. Dette er det mest alvorlige bruddet jeg vil gå inn på, for det bryter med forhandlingsforbudet, sa advokat Rolf W. Markussen, som fører saken for Bravida, i retten tirsdag.
Prosjektlederen selv sa at han hadde regnet med å være prosjektleder for livsvitenskapsbygget, og forklarte at planen var at det skulle stedfortreder inn for han i Deichmanske-prosjektet.
— Jeg var prosjektleder i en uke. 23. januar 2019 ble jeg invitert til en lunsj, og der fikk jeg vite at Statsbygg ikke ville ha meg som prosjektleder. Jeg reagerte med skuffelse og mente at dette var urettferdig. Det gjør jeg fremdeles, sa mannen.
Han er nå prosjektansvarlig, som er stillingen under prosjektleder.
— Mente du at du medvirket til ulovlige endringer, spurte Markussen i retten, som gjennomfører saken digitalt.
— Jeg har ikke vært med på en slik diskusjon. Jeg ser ikke at det skulle være noe jeg skulle diskutere, sa prosjektlederen.
Konflikt på Gardermoen
Tilbakemeldingene prosjektlederen fikk fra tidligere arbeidsgivere, var dels negative. «Styr unna», «ta på deg verneutstyr» og «jeg ville aldri brukt prosjektlederen igjen», var blant det som ble sagt.
I retten brukte prosjektlederen en del tid på å fortelle om konflikter, særlig knyttet til prosjekt på Gardermoen, med et konsulentselskap.
— Jeg føler de har et horn i siden til meg og OneCo, sa han.
Han kalte tilbakemeldingene urettferdig.
— Nå har jeg sikkert passert middagshøyden. Men dersom jeg hadde vært midt i karrieren måtte jeg flyktet landet – jeg kunne i hvert fall ikke jobbet i Oslo, sa han.
Fredag siste dag
Advokat Arne Torsten Andersen fører saken for Statsbygg. I sin innledning tirsdag la Andersen vekt på skillet mellom anskaffelsesfasen og kontraktsfasen.
— Et viktig skille i denne saken, som Bravida misforstår, er hva som skjer i anskaffelsesfasen på den ene siden og kontraktsfasen på den andre siden. Hva som skjer i kontraktsfasen er mellom OneCo og Statsbygg, og er ikke Bravidas anliggende - med et viktig unntak og det gjelder om det har vært vesentlige endringer i konkurransegrunnlaget, sa Andersen.
Torsdag skal Bravida ha sin sluttprosedyre, mens Statsbygg og OneCo skal ha sine fredag.