Arne Krumsvik hadde et sterkt ønske om å bli professor. I dag, ni måneder etter at han sendte inn søknaden har han blitt det. Foto: Cicilie S. Andersen

En «Spice Girls-professor»

Arne Krumsvik bestemte seg: Han skulle blogge om beslutninger hver dag i ett år fra den dagen han ble professor. Den dagen er i dag. Og Spice Girls er en motivasjon.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Institutt for journalistikk og mediefag har fått en «Spice Girls-professor» i dag. 

Det tok 274 dager fra førsteamanuensis Arne Krumsvik ved journalistutdanningen leverte inn søknaden om å bli professor til han kunne puste lettet ut, og smykke seg med professortittelen. I dag gikk det formelt i orden.

Og fra og med i dag skal den nyslåtte professoren blogge daglig om beslutninger på bloggen «Bestem deg». Det første blogginnlegget handler om nettopp prosessen rundt det å bli professor. 

«La meg forsøke å forklare hvordan det ser ut når man skynder seg langsomt under dekke av grundighet […]», skriver han blant annet i innlegget.

Bok-prosjekt

 Det er et godt strategisk spørsmål. Egentlig ville jeg skrive en litt flau selvhjelpsbok som du finner på flyplasser, men jeg er nok for seint ute.

Arne Krumsvik

Bloggen skal fungere som en skisse til et bokprosjekt om samme tema: Beslutninger. Krumsvik forklarer at temaet for boka og bloggen rett og slett handler om at du ikke kommer noen vei, uten å ha bestemt deg for hva det er du virkelig vil.

På bloggen understrekes dette poenget med et sitat fra jentegruppa Spice Girls’ 90-talls-hit Wannabe: «So tell me what you want, what you really, really want…». 

— Det er et godt strategisk spørsmål. Egentlig ville jeg skrive en litt flau selvhjelpsbok som du finner på flyplasser, men jeg er nok for seint ute. Ingen husker Spice Girls lenger, sier Krumsvik. 

Han har derfor besluttet at det blir en mer allmennvitenskaplig bok, som baserer seg på det han humoristisk omtaler som «Spice Girls»-modellen, og kan imidlertid ikke stå inne for den akademiske kvaliteten i Spice Girls’ arbeid. «Spice Girls-modellen» til Krumsvik er kort oppsummert at man må finne ut av hva det er man virkelig vil for å kunne ta gode beslutninger.  

— Jeg har vært interessert i beslutningsanalyse siden jeg skrev masteroppgaven min. Den handlet om valg av førstesider i VG, sier Krumsvik.

— Klump i magen

Khrono snakket med Krumsvik rundt ti minutter etter at avgjørelsen om at han formlet sett hadde fått sin professortittel ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han kunne da fortelle at det så langt ikke føltes veldig forskjellig fra det å være førsteamanuensis. Likevel er han lettet.

— Jeg gikk rundt med en klump i magen i ni måneder og ventet på en avgjørelse. Det kjennes veldig godt at avgjørelsen nå har blitt tatt, og enda bedre at jeg fikk bli professor, sier Krumsvik.

Det ligger en form for dobbeltstraff i ventetiden for å få en slik tittel. 

— Det er nesten ingen som kritiserer prosessen rundt det å bli professor. Om man ikke blir det, så snakker man ikke om det. Om man blir professor, og forsøker å klage, er det ingen som synes synd på deg. Du har tross alt blitt professor, sier han. 

I bloggen sin skriver han også blant annet: «..denne historien (ble) et nærliggende eksempel på beslutningsprosesser i offentlig sektor som har romslige tidsrammer for å sikre kvalitet, men som ofte tar mest tid på grunn av sendrektighet. Den illustrerer effekter av leveringsfrister (deadline) og utsettelsesadferd (prokrastinering)». 

Master-fag

Nå vil han ha beslutningsanalyse inn i journalistutdanningen, og han har foreslått et emne innenfor masterutdanningen i journalistikk som skal ta for seg nettopp dette.

— Det er veldig mange beslutninger som har blitt tatt mellom en idé og en sak står på trykk. Det å ta gode beslutninger er viktig, også i journalistikken, sier Krumsvik.

Han forteller at når han er ute og holder kurs i mediebedrifter er det mange som spør om han kan legge fram en konkret løsning for eksempel på hvordan bedriften skal klare overgangen til en enda mer digital hverdag. Det kan nok ikke den ferske professoren gi dem. 

— De må vite hva det er de vil, for å selv kunne svare på det spørsmålet.

Flere professorer

Det er ikke bare Arne Krumsvik som i dag har rykket opp til professor. Også Steen Steensen ved samme institutt har fått professortittel i dag. Det betyr at journalistutdanningen nå har seks professorer ansatt. 

Og for å sitere det danske ordtaket, som Krumsvik også siterer i bloggen sin: «Professor er svært at blive, men let at være». 

(For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at professor Arne Krumsvik også er styreleder i Khrono. Red.mrk.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS