Statsrådsskifte

Professor Hoel er favoritt til å bli ny statsråd

Ny forsknings- og høyere utdanningsminister utnevnes en av de nærmeste dagene.

Statssekretær Oddmund Hoel en tydelig favoritt til å ta over statsrådposten etter Sandra Borch.
Publisert Oppdatert

En universitets- og høgskolesektor går igjen rundt og undrer på hvem som skal bli den øverste lederen og fylle statsrådsposten for forskning og høyere utdanning.

Fredag annonserte Sandra Borch sin avgang, etter at E24 og BI-student Kristian Rytterager avslørte tekstlikhet med flere andre masteroppgaver i Borchs masteroppgave.

Borch gjorde kort prosess og ønsket å trekke seg med umiddelbar virkning. Så hva venter bak neste sving i statsrådsstolen? Mer «ekstrem oppussing» à la Ola Borten Moe, eller «kunnskapsberedskap» som Borch så vidt rakk å lansere?

Lørdag varslet statsminister Jonas Gahr Støre at han og senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum hadde snakket sammen og at ny statsråd skulle komme på plass tidlig denne uka.

Pilene peker mot statssekretæren

Oddmund Løkensgard Hoel, historieprofessoren fra Høgskulen på Vestlandet, har vært statssekretær både for Ola Borten Moe og Sandra Borch, og vil stå for kontinuitet dersom han rykker opp til statsråd denne gangen. Hoel er godt likt og har opparbeidet seg stor respekt i kunnskapssektoren. 

Dette er kanskje det enkleste valget for Vedum og Støre. Kanskje også den mest populære løsningen. 

Etter det Khrono har grunn til å tro, skal det godt gjøres at det blir en annen løsning, dersom Hoel selv takker ja til statsrådsposten. 

Sammen med Marit Arnstad, Borch og Geir Pollestad var Hoel en av snakkisene også da Ola Borten Moe gikk av. Hoel fortsatte som statssekretær for Borch, og seiler nå opp som en av favorittene. Monica Rolfsen, prorektor ved NTNU er tydelige overfor Adresseavisen. 

— Hoel er en ekstremt kompetent statssekretær, og statsråden hele sektoren ønsker seg, sier Rolfsen, til avisen.

Hoel, som har et professorat ved Høgskulen på Vestlandet, har dermed både en master og en doktorgrad i porteføljen sin, og en rekke vitenskapelige artikler produsert. 

Pollestad og Arnstad

Geir Pollestad, med  juridisk embetseksamen, har så vidt blitt varm i trøya som statsråd i Landbruks- og matdepartementet, og er nå mindre aktuell enn ved forrige skifte.

I forrige runde ble det sagt at Marit Arnstad ikke ønsker en statsrådspost, men det kan jo ha endret seg. Dessuten vil Senterpartiet stå svekket tilbake i Stortinget, hvis Arnstad hentes inn i regjeringen.

Marit Knutsdatter Strand har trofast jobbet i Utdannings- og forskningskomiteen der hun er inne i sin andre periode, men er av flere vurdert å ikke være tungvekter nok i Senterpartiet. 

Sigbjørn Gjelsvik var en det ble snakket om i forrige runde, men han ble byttet ut som kommunalminister mot sin vilje i oktober i fjor. Uten at det er sagt direkte så kan det være at en uheldig episode på sommerfest i departementet var en av grunnene. Der skal han ha «råklint» med en av sine ansatte, ifølge NRK. 

Nord-kabal

Det synes klart at Borch skal erstattes med en ny person fra Senterpartiet; og at Støre heller ikke denne gangen slår sammen de to ministerpostene i Kunnskapsdepartementet. 

Det har samtidig vært noen spekulasjoner rundt at Senterpartiet nå mister forankring til Nord-Norge, og at dette kunne peke mot en større rokering. Det ser likevel ikke ut til at dette skjer nå, selv om helseminister Ingvild Kjerkol er et usikkert kort i sin posisjon akkurat nå etter beskyldninger om plagiat i sin master, noe hun benekter.

En outsider?

Anne Beathe Tvinnereim er utviklingsminister i Støre-regjeringen. Hun har ansvar for nordisk samarbeid og har vært nestleder i Senterpartiet i snart 10 år. Hun har en fortid som leder i Senterungdommen. Tvinnereim har mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. 

Tvinnereim sto på motsatt side av Ola Borten Moe i de harde stridighetene om makta i Senterpartiet, som endte med at Trygve Slagsvold Vedum blei valgt til leder. 

Som eventuell statsråd for forskning og høyere utdanning kan kanskje erfaring fra diplomatkarrieren, som ambassadesekretær ved den norske ambassaden i Mapoto, komme godt med. Dessuten har Tvinnereim også erfaring fra flere departement, både som statssekretær og fra Midtøsten-seksjonen i Utenriksdepartementet.

To rektorer på banen

Lørdag skrev rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen på Facebook: 

«Jeg er glad for at Jonas Gahr Støre varsler at vi raskt får en ny statsråd, allerede i begynnelsen av neste uke. Det trenger sektoren. Jeg håper på et tungt navn, som med tydelighet viser at regjeringen ser hvor avgjørende forskning og høyere utdanning er for et godt samfunn, også internasjonalt, og for Norges framtid. Støre bør ikke la denne sjansen gå fra seg».  

Det er en ordning rektor ved Universitetet i Oslo helst kunne tenkt seg. På Facebook skriver Svein Stølen lørdag:  «En trist gårsdag for kunnskaps-Norge og isærdeleshet for statsråd Borch. Vi trenger virkelig litt ro og forutsigbarhet nå. Forskning og høyere utdanning krever det, og det er en betydelig sprik mellom det solide langsiktige arbeidet vi gjør i det daglige og «festtalene» om total makeover og dets like. Jeg bruker anledningen, før spesifikke nye navn kommer på blokka, til å slå et slag for et helhetlig kunnskapsdepartement. Vi trenger en statsråd for det hele, som sikrer nettopp helhet og forutsigbarhet. Forskning og høyere utdanning er et lite departement, og får vi statsråder som skal både være synlige og vise handlingskraft - ja, da ender vi fort opp med «politikk på speed» i en sektor rent faktisk er temmelig god og som trenger forutsigbarhet.»

Han avslørte tekstlikhet

Sandra Borch (Sp) trakk seg fra ministerposten fredag kveld etter knappe fem måneder i stolen. BI-student Kristian Rytterager avslørte tekstlikhet med flere andre masteroppgaver i Borchs masteroppgave. 

Borch gjorde kort prosess og ønsket å trekke seg med umiddelbar virkning, sa hun i en rekordkort uttalelse i møte med pressen på direkten fra Kunnskapsdepartementet fredag kveld. Hun åpnet ikke for spørsmål fra mediene, og har siden heller ikke uttalt seg mer om saken enn at hun gjorde «feil» på masteren i rettsvitenskap fra UiT Norges arktiske universitet i 2014. 

Flere anklager henne nå for plagiat og fusk. Statsministeren ga henne medhold i at fusk på masteroppgaven ikke er forenlig med å være øverste ansvarlig for forskning og høyere utdanning. i regjeringen. 

UiT kunne ikke fredag kveld svare på når og hvordan de skulle se på saken, men bekreftet at de vil gjøre det.

Powered by Labrador CMS