Førsteamanuensis på Fakultet for samfunnsfag, Karl Joachim Breunig, ble fredag tildelt en prestisjetung pris for sin forskning på såkalte «dynamiske kapasiteter».

HiOA-forsker til topps i tøff konkurranse

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Karl Joachim Breunig, har fått internasjonal anerkjennelse og 10.000 euro i pris for forskningen sin.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førsteamanuensis på Fakultet for Samfunnsfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Karl Joachim Breunig, er tildelt Gunnar Hedlunds pris. I tillegg til anerkjennelse, følger 10 000 euro og en minnemynt med prisen.

Prisen er en av de fremste vitenskapelige prisene i verden for beste doktorgradsavhandling om internasjonale forhold, og deles ut av Handelshøyskolen i Stockholm i samarbeid med The European International Business Academy i Brussel.

— Denne prisen henger høyt, og det var en stor ære bare å være nominert. Jeg er utrolig takknemlig for anerkjennelsen, sier Breunig.

Tildelingen bygger på juryens vurdering av den avhandlingen i perioden 2012-2014 som har størst potensial for å påvirke fagfeltet fremover. De begrunner valget av Breunigs avhandling med at den er skrevet i Gunnar Hedlunds ånd og kan karakteriseres av både kreativitet og originalitet.

Én av tre finalister

Dette er en pris som henger høyt, så jeg er beæret og takknemlig.

Karl Joachim Breunig

Det betyr veldig mye for instituttet at en av medarbeiderne får en slik pris.

Trine Ellekjær

Breunig var plukket ut som en av tre finalister og invitert til Uppsala Universitet for å presentere sin forskning for en fagjury.  Etter presentasjonen gikk han helt til topps, og ble hedret under EIBAs jubileumsmiddag på Uppsala slott lørdag kveld.

— Ble du overrasket da du fikk prisen?

— Ja, de andre finalistene holdt veldig høyt nivå, så konkurransen var tøff.

— Hva betyr det for deg som forsker å få denne prisen?

— Det betyr veldig mye å få anerkjennelse for sin forskning, kanskje særlig for doktorgradsmonografier, fordi ikke så mange leser dem. En slik pris gir oppmerksomhet til det man driver med, og en anerkjennelse av at det er av høy kvalitet, sier Breunig.

Breunig har i sitt doktorgradsarbeid ved Handelshøyskolen BI sammenlignet kunnskapsprosesser i to globale selskaper over 10 år, og viser hvordan aktiv tilrettelegging og utnyttelse av sosiale nettverk har effekt på organisasjonens ytelse. Studien handler om « dynamiske kapabiliteter», et felt innen strategiteori.

Mer tilgjengelig og anvendelig

— Det er gjort svært mye forskning på dette, men resultatene brukes forbløffende lite i næringslivet. Jeg prøver med min forskning å åpne dørene så teorien blir mer tilgjengelig og anvendelig for ledere i næringslivet, forteller Breunig. 

— Vi vet at dette kan ha stor effekt på bedrifters virksomhet, men ledere i næringslivet synes ofte det er litt vanskelig å få tak i dette og ta det i bruk. Min forskning er et forsøk på å hjelpe til med det, fortsetter han.

Breunig forsøker å vise hvordan dynamiske kapabiliteter består av to hoved-dimensjoner som begge kan være gjenstand for lederes aktive valg. Han kaller disse to dimensjonene artikulasjon og retikulasjon. Artikulasjon av kunnskap er beskrevet i eksisterende teori og omhandler hvordan bedrifter kan gjøre individers tause erfaringer organisatoriske. Retikulasjon er et begrep som bokstavelig talt betyr å bygge nettverk. Han har lånt begrepet fra naturvitenskapen, men i denne konteksten siktes det til organisasjoners kapasitet til å bygge og utnytte sosiale nettverk i vertikal kunnskapsutveksling.   

Bedring på 90 prosent 

— Jeg fant at bruken av sosiale nettverk var den store forskjellen på de to bedriftene jeg studerte. Et naturlig eksperiment i den bedriften hvor dette ikke var implementert på forhånd - viste at ytelsen i en avdeling økte med 90 prosent når bedre bruk av sosiale nettverk ble introdusert, forteller han.

På grunn av den store effekten har bedriften innført dette også i alle andre avdelinger etter Breunigs eksperiment.

 

Han har allerede fått forespørsel fra professorer som ønsker å ta i bruk hans metodekapittel som del av deres undervisning.

— Det er ett eksempel på hvordan slikt som dette gir bedre bruk og flere lesere av forskningen, sier han. 

Høythengende forskning

I tillegg til anerkjennelse, følger 10.000 euro og en minnemynt med prisen. Juryen består av professorer fra blant andre London Business School, Helsinki School of Economics og Handelshøgskolen i Stockholm.

I juryens begrunnelse står det blant annet at «doktorgradens hovedstyrke er temaets originalitet», og at «doktorgraden har potensiale til å påvirke området internasjonal forretning og strategisk ledelsesforskning og er derfor verdig denne utmerkelsen» (Khronos oversettelse fra engelsk).

Vil åpne dører

Breunig disputerte for ett år siden med sin doktoravhandling i strategisk ledelse på Handelshøgskolen BI, som bar navnet «Realizing Reticulation – A Comparative Study of Capability in two International Professional Service Firms over 10 Years». Den handler om «dynamiske kapasiteter», et felt det allerede er skrevet over seks tusen forskningsartikler om. 

— Det er tradisjonelt to skoler som har stått mot hverandre i synet på hvordan nå opp i konkurransen med andre bedrifter. Den ene setter fokus utenfor bedriften og på hvordan posisjonere seg i markedet, mens den andre ser på den interne kunnskapen og kapasiteten i en bedrift, forklarer Breunig. 

Han og mange andre forsøker altså med sin forskning på dynamiske kapasiteter å bygge bro mellom de to. 

 

Var optimistisk

Instituttleder ved Institutt for økonomi og samfunnsfag, Trine Ellekjær (bildet under), synes det er stas at en medarbeider har utmerket seg.

— Det betyr veldig mye for instituttet at en av medarbeiderne får en slik pris. HiOA satser nå tungt på forskning, og dette er dermed veldig viktig for oss, sier hun. 

— Trodde du at Breunig skulle vinne?

— Han var jo en av tre nominerte, så det er klart vi var optimistiske, sier Ellekjær og ler, før hun legger til:

— Men man kan jo aldri vite.

— Skal feires

Ellekjær presiserer at Gunnar Hedlund Award er en prestisjetung pris. 

— Er slike priser viktig for profileringen av HiOA som institusjon?

 Ja, det er det helt klart. Jeg mener dette er viktig både for instituttet og hele høgskolen i og med at vi satser på forskning, sier hun. 

Seieren vil ikke få noen umiddelbar konsekvens for Breunigs posisjon eller lønn ved instituttet, men Ellekjær mener det likevel har betydning på flere måter.

— Vi prioriterer forskning for tiden, og ønsker jo dermed å score høyere og få bedre resultater. Slikt som dette viser at det nytter, og da vil vi fortsette å legge til rette for at medarbeiderne skal kunne reise og forske. 

— Skal det feires?

 Ja, det er klart vi må ha en markering, men jeg må avklare med Breunig selv når det passer, avslutter Ellekjær. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS