ERC Starting Grants

Prestisjetungt stipend til ni forskere i Norge, disse får millioner fra ERC

397 forskere får millioner. Ni av dem er ved Universitetet i Oslo, NTNU, Handelshøyskolen BI og Chr. Michelsens Institutt.

Starting Grants gis til forskere tidlig i karrieren. Illustrasjonsbilde.
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono): – Denne tildelingen er viktig for forskningsnasjonen Norge. Forskerne som lykkes på denne prestisjearenaen har prosjekter med svært høy vitenskapelig kvalitet. Jeg er helt sikker på disse forskerne vil være med på å flytte forskningsfronten videre.

Det sier administrerende direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet etter at det ble klart at ni forskere ved institusjoner i Norge har sikret seg prestisjetunge oppstartstipender fra Det europeiske forskningsrådet (ERC).

ERCs såkalte «Starting Grants» deles ut til forskere tidlig i karriereløpet. Tildelingen som ble offentliggjort i dag er den første under Horisont Europa, EUs rammeprogram for forskning og innovasjon fra 2021-27.

Det har vært rekordmange søknader og Khrono får opplyst at norske institiusjoner står for 2,3 prosent av midlene som er tildelt. Det er en økning fra forrige tildeling, men forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe sikter allerede høyere for neste tildeling.

– Jeg vil gratulere de ni forskerne som nå får midler fra det europeiske forskningsrådet. Den internasjonale konkurransen er hard. I dag gleder vi oss over de ni norske tildelingene, og så håper jeg å se enda flere norske navn på listen neste år, sier Moe i en kommentar til tildelingen.

Disse mottar Starting Grants

Eivind A. B. Undheim

Dette er de ni ferske mottakerne av Starting Grant, og prosjektene de har fått støtte til:

Johanne Jacobsen (Universitetet i Oslo): T cell subsets underlying the rise, fall and recall of the Germinal Center

Eivind A. B. Undheim (Universitetet i Oslo): Lacewing venom: Linking the molecular and phenotypic evolution of adaptive traits

Andre Laestadius

Andre Laestadius (Universitetet i Oslo): Regularized Density-Functional Analysis

Manudeep Bhuller (Universitetet i Oslo): Causes and Consequences of Labor Market Flexibility

Lotte Thomsen (Universitetet i Oslo): Which building blocks for coordinating resource distribution are so basic that they manifest even in infancy?

Manudeep Bhuller

Jason Hearst (NTNU): Breaking through: The Impact of Turbulence on the Gas-Liquid Interface

Marius Korsnes (NTNU): A Middle Way? Probing Sufficiency through Meat and Milk in China

Sven Klingler (Handelshøyskolen BI): Funding Frictions after the Global Financial Crisis

Carlo Koos (Chr. Michelsens Institutt): The Micro-Level Effects of Civil Wars on Multiple Dimensions of Women's Empowerment

Lotte Thomsen

Deler ut 619 millioner euro

Til sammen deles det ut 619 millioner euro — over 6,2 milliarder norske kroner — til 397 forskere ved universiteteter og forskningssentre i 22 land.

Carlo Koos

I snitt får forskerne 1,5 millioner euro — i overkant av 15 millioner norske kroner — for å sette i gang egne forskningsprosjekter. Kvinnelige forskere mottar 43 prosent av stipendene, den høyeste andelen noen gang, ifølge en pressemelding fra ERC.

Det er konkurranse om midlene, ERC skal ha mottatt over 4000 søknader.

Flest stipender går til prosjekter som skal gjennomføres ved institusjoner i Tyskland (72), deretter følger Frankrike (53), Storbritannia (46) og Nederland (44). Mens forskningen skal pågå ved institusjoner i 22 land, kommer forskerne som skal lede prosjektene fra 45 land. Ifølge ERC flytter tretten forskere som tidligere har vært basert i USA, til europeiske land som følge av tildelingen.

Marius Korsnes

— Å la unge talenter prøve ut sine mest innovative ideer er den beste investeringen i fremtiden, ikke minst i en stadig voksende global konkurranse, heter det i en uttalelse fra den nye ERC-presidenten Maria Leptin.

Kvinner i borgerkrig

Jason Hearst

Ifølge ERC dekke prosjektene hele spekteret av forskningsdisipliner. Blant de 397 prosjektene peker de blant annet på et forskningsprosjekt ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) i Bergen.

Seniorforsker Carlo Koos ved CMI har fått ERC-finansiering på 1.728.299 euro for en periode på 60 måneder, til prosjektet «The Micro-Level Effects of Civil Wars on Multiple Dimensions of Women's Empowerment».

I en presentasjon av prosjektet heter det at nyere kvantitativ forskning tyder på at borgerkriger fremmer kvinners politiske representasjon, men at de likevel ikke kaster lys over subnasjonale og individuelle variasjoner i opplevelsene fra borgerkriger og effekten det har på flertallet av kvinner på lokalt nivå, som ikke er del av eliten.

I en melding fra ERC heter det at Koos gjennom sitt prosjekt skal granske effektene borgerkriger har på flere sider av kvinners myndiggjøring i husholdningen og familien, samfunnet og lokalpolitikken.

Flest stipender til Universitetet i Oslo

Prosjektet er som sagt et av ni som får midler fra ERC.

Som ved tidligere tildelinger er det Universitetet i Oslo som henter hjem flest ERC-stipender blant de norske institusjonene, denne gangen er det altså snakk om fem av ni.

— Dette er en gledens dag for forskningen. De mange tildelingene viser at Universitetet i Oslo kan stille sterkt også i Horisont Europa. Det er all grunn til å feire den enorme innsatsen som dedikerte forskere, sterke forskningsmiljøer og støtteapparatet har lagt ned, og jeg vil gratulere alle som deltok i denne første runden av ERC Starting Grants-tildelinger i Horisont Europa, sier prorektor Åse Gornitzka i en kommentar til tildelingen.

Ifølge UiO hadde de «all-time-high» med totalt 37 søknader til ERCs Starting Grants i denne runden.

Powered by Labrador CMS