Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har valgt å utsette kravet om at søkere til PPU må ha en mastergrad. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har valgt å utsette kravet om at søkere til PPU må ha en mastergrad. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Utsetter masterkrav for pedagogisk utdanning

Kravet om at man må ha mastergrad for å søke praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) utsettes i to år, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Etter at det ble klart at regjeringen ville innføre en femårig lærermaster, dukket også kravet opp om at man må ha en mastergrad for å kunne søke seg inn på praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) allerede fra denne høsten. 

Praktisk-pedagogisk utdanning er et påbygningsstudium på 60 studiepoeng, som gjør at man blir kvalifisert til å jobbe som lærer i ungdomsskolen, videregående skole eller voksenopplæring. For å komme inn på studiet idag er det krav om at man har enten en bachelor- eller mastergrad. Tidligere har Røe Isaksen sagt at fra neste år vil det bli krav om at alle som ønsker å ta PPU, må ta en mastergrad først. Nå blir masterkravet utsatt, og overgangsperioden lengre. 

Endringer i arbeidsmarkedet

I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet går det nå fram at regjeringen velger å utsette innføringen av kravet med to år, og at kravet om mastergrad først innføres ved begynnelsen av skoleåret 2018-2019. Det begrunner departementet blant annet med at det er store endringer i det norske arbeidsmarkedet om dagen. 

— I forbindelse med at lærerutdannelsen nå blir en femårig mastergrad er det naturlig at det også stilles krav om mastergrad for å ta PPU. Vi ser imidlertid at overgangsperioden kan bli knapp, spesielt i en periode med store omstillinger i arbeidslivet. Vi vil derfor utsette innføringen av kravet om mastergrad med to år, til 2019, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen. 

Vi ser at overgangs-perioden kan bli knapp, spesielt i en periode med store omstillinger i arbeidslivet.

Torbjørn Røe Isaksen

— Beslutningen om å forlenge overgangsordningen er tatt etter en samlet vurdering, men det har vært særlig viktig at vi er i en periode med store omstillinger i arbeidslivet hvor flere vil ønske å utdanne seg til andre yrker. Regjeringen og samarbeidspartiene har økt antallet plasser i PPU nettopp for å gi flere muligheten til å omskolere seg, sier Røe Isaksen.

Stor søkning 

I år var i utgangspunktet siste året hvor også de med kun en bachelorgrad kunne søke seg inn på PPU. Ifølge NRK har Universitetet i Bergen (UiB) opplevd en kraftig økning i antallet søkere til utdanningen, som følge av det nye kravet. Så langt i år har studiet 509 søkere, mot fjorårets 186 søkere, ifølge tall UiB har oppgitt til NRK. UiB har plass til rundt 225 studenter på studiet. 

— Søkerne er hovedsaklig arbeidstakere som ønsker omskolering eller ansatte i skoleverket som ønsker en formalisering av kompetansen sin, sier viserektor for utdanning på UiB, Oddrun Samdal, til NRK

Fra tidligere er det bestemt at idretts- og kunstutdanninger skal være unntatt det nye masterkravet. Det vil fremdeles gjelde, også etter 2018, ifølge pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet.

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS