arbeidslivsportal
Portal-saken ved UiB: —Det er en ny metode vi skal utvikle
Professor Barbara Wasson ser til Canada når hun skal forklare hvorfor det bør legges bedre til rette for praksis for studenter.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Vi skal ikke utvikle en ny portal, men vi skal utvikle en metode for matching.
Det sier Barbara Wasson. Hun er professor ved Universitetet i Bergen (UiB) og leder SLATE – Centre for the Science for Learning and Technology.
Khrono har i mange saker skrevet om tidligere UiB-rektor Dag Rune Olsen og tidligere NHO-topp Tom Knudsens samarbeid om en arbeidslivsportal – en portal som allerede finnes.
Før helgen skrev Khrono at ledelsen ved UiB har gitt SLATE tre ekstra millioner for å arbeide med prosjektet PiA – Praksis i Arbeidsliv. Knudsen er ansatt i et seks måneders engasjement ved SLATE.
Wasson sier at hun uttrykte sin interesse for et praksisprosjekt, og ble så klar over at Knudsen ville jobbe på prosjektet ved senteret og sa ja til det.
Hvordan koble sammen?
Kanadiske Wasson forteller at i hennes hjemland er praksis i utdanningen mye vanligere enn i Norge. I Norge er det selvsagt i profesjonsfagene, som lærer, lege og sykepleier, men ikke så utbredt i disiplinfagene.
— I en såkalt cooperative utdanning i Canada er man ute i arbeidslivet flere ganger i løpet av en bachelorgrad, forteller Wasson.
Den eksiterende arbeidslivsportalen begynte med profesjonsstudenter og bruker ikke algoritmer for kobling av studenter og arbeidsplass. Wasson forteller at hun og hennes kolleger skal se på metoder fra «employability and apprenticeship analytics» – et perspektiv innenfor læringsanalyse – for å se på mulige matchinger mellom potensielle arbeidsgivere og studenter.
I en prosjektbeskrivelse heter det at en gjennomgang av aktuell forskning og eksisterende måter å koble studenter og arbeidsgivere på, inkludert å studere eksisterende algoritmer, er noe av det prosjektet skal gjøre.
Fase tre
Khrono har tidligere skrevet om Arbeidslivsportalen, der OsloMet har arbeidet fram prototypen. Den skal etter planen testes denne våren, og da Khrono skrev om prosjektet høsten 2020, var både barnehager og skoler lagt inn i portalen.
I PiAs beskrivelse heter det at man i tillegg til å sette sammen studenter og arbeidsgivere også skal se på hvordan man kan arbeide frem forslag til hvor den enkelte studenten kan arbeide.
— Det handler om hvordan man kan få de rette studentene til rett sted. Utviklingen av Units arbeidslivsportal er nå inne i fase 2, og metoder for matchingen som vi skal arbeide med, vil bli relevant i fase tre, sier Wasson.
Hun forteller at planen er å få på plass en applikasjon hvor blant annet studentens CV, interesser, kvalifikasjoner og ønsker – så vel som arbeidsgiveres behov og ønsker – blir tatt hensyn til.
PiA-prosjektet skal gjennomføres i 2021, og datadeling med Unit er noe som nå blir diskutert.
— Vi skal også gjennomføre intervju med relevante aktører fra arbeidsliv og utdanningsinstitusjoner, samt disiplinstudenter. Noe av det Tom Knudsen skal arbeide med, er et panel med deltakere fra næringslivet, sier Wasson.
Nyeste artikler
Her er forskaren sine råd til korleis bruka ChatGPT
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer
Tilsyn avdekket sviktende arkivføring
Rapport: Det har blitt meir krevjande å samarbeide med forskarar frå andre land
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU