Hva skjer på sikt når de store universitetene har slåtts ammen sine systemer? fagforeninger ved UiT Norges arktiske universitet er bekymret. Foto:

Går videre med forhandlinger

Regnskap. Ledelsen ved de fire BOTT-universitene slutter seg til anbefalingene fra styringsgruppen. Men forhandlingene med Direktoratet for økonomistyring er ikke i mål.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samarbeidet mellom de fire gamle universitetene, også kalt BOTT (Bergen - Oslo - Trondheim - Tromsø), har over flere år diskutert felles løsninger for systemer med lønn-, regnskap og personal.

Siden sommeren 2017 har universitetene forhandlet med Direktoratet for økonomistyring (DFØ).

Les også:

Fredag var universitetsdirektørene fra de fire universitetene samlet i Tromsø for å diskutere tilbudet fra DFØ og rapporten fra styringsgruppen, skriver På Høyden.

— Konklusjonen er at vi slutter oss til anbefalingene fra styringsgruppen og er positive til å gå videre med saken. Nå skal vi ha et møte med Kunnskapsdepartementet neste uke, sier universitesdirektør på Universitetet i Bergen, Kjell Bernstrøm, til på Høyden.

Han har ledet styringsgruppen som har arbeidet med det felles anbudet.

Må forhandle om pris

BOTT-samarbeidet betyr standardisering av mange arbeidsoppgaver og er et spareprosjekt. På sikt skal antall ansatte ned og det er vi sjølsagt bekymra for.

Torill Nustad

Det er Kunnskapsdepartementet som har bedt BOTT-gruppen om å forhandle med DFØ. Derfor skal ledelsen ved de fire universitetene først ha et møte med departementet neste uke. Samme dag skal de også ha et møte med DFØ.

Forrige uke fortalte Bernstrøm Khrono at BOTT i utgangspunktet hadde fem kravpunkter overfor DFØ. Fire av dem var landet, men spørsmålet om pris gjenstod. Det gjør det fremdeles.

— Pris og deretter veien videre blir tema på møtet vi skal ha. Det kan fremdeles ta noe tid før vi lander denne saken, sier Bernstrøm.

Torsdag denne uken skal det være møte i departementet om saken og målet er at dets kal landes en avtale i løpet av februar.

Skepsis fra tillitsvalgte

Fagforeningene, særlig NTL, ved de fire universitetene har vært skeptiske til avtalen og redd for at den kommer til å føre til at ansatte mister jobben.

Bernstrøm har tidligere sagt at ingen ved UiB kommer til å bli overflødige på grunn av systemvalg. Ved UiO har ikke ledelsen villet gi noen jobbgaranti.

Bekymret for konsekvensene i etterkant

Torill Nustad, hovedtillitsvalgt for NTL ved UiT Norges arktiske universitet skriver til Khrono at de ikke er så bekymret i første omgang for forhandlingene med DFØ fordi det ikke betyr store endringer for UiT.

— Det som bekymrer er sjølsagt hva som skjer når alle universitet har de samme systemene levert av samme leverandør i en digitalisert verden. Når dette er oppe og går vil da alle universitet ha hvert sitt lønningskontor, arkivtjeneste osv, spør Nustad og legger til:

— Det tror ikke jeg. Her er mulig med betydelig innsparing og færre ansatte til å gjøre oppgaver som gjøres av mange i dag, men dette ligger jo noen år fram i tid.

Nustad trekker også fram at de årlige kuttene til UH-sektoren skal tas ut ved å ha en billigere administrasjon.

— BOTT-samarbeidet betyr standardisering av mange arbeidsoppgaver og er et spareprosjekt. På sikt skal antall ansatte ned og det er vi sjølsagt bekymra for, understreker hun.

FAKTA

Dette er BOTT-samarbeidet

Samarbeid mellom de fire eldste universitetene i landet, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø og NTNU blir kalt for BOTT (Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø)-prosjektet.

De fire institusjonene samarbeider om anskaffelsesprosess for felles administrative systemer innen lønn, personal og økonomi med tilhørende moduler (ERP-prosjektet).

Også saksbehandling og arkivtjenester er aktuelle områder for utskilling. Dette er en egen prosess.

Samarbeidet vurderte å gå ut i et stort anbud, men sommeren 2017 ble det bestemt at man skulle utrede avtale med Direktoratet for økonomiforvaltning.

Styringsgruppen for ERP-prosjektet BOTT la fram forslag til løsning for styret i BOTT torsdag 25. januar. Styringsgruppens leder, Kjell Bernstrøm, sier at man på 4 av 5 punkter har landet avtale med DFØ, men at det gjenstår endel på punktet pris.

Universitetsdirektørene drøftet forslaget 2. februar, og det er berammet møte på temaet i departementet 8. februar.

Det er satt frist ut februar for å finne fram til en eventuell endelig avtale.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS