OsloMet tar regningen for stipendiatene sentralt

OsloMet vil stoppe rykter om at økonomihensyn går foran behovet til stipendiater som trenger koronautsettelse. Nå tar de regningen utenom fakultetene.

OsloMet -ledelsen imøtekommer stipendiatene og tar regningen for eventuelle koronaforlengelser sentralt.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Stipendiater landet over har hevdet at lovnader om en måneds utsettelse av stipendiatperioden har vært mer tomme ord enn realiteter. Og de fleste institusjonene har overlatt til det enkelte fakultet og institutt å innvilge søknader innenfor eksisterende budsjetter. Nå snur OsloMet-ledelsen og imøtekommer stipendiatene.

Legge debatten død

— Vi har besluttet at finansiering av de aktuelle forlengelsene på hvert fakultet skal tas sentralt, og dermed ikke vil bli belastet hvert enkelt fakultet. Vi håper på den måten å få lagt debatten om at økonomihensyn går foran stipendiatenes behov død, sier viserektor for forskning og utvikling ved OsloMet, Per M. Norheim-Martinsen.

Han viser til at stipendiatene har opplevd situasjonen som vanskelig, og at det er blitt spekulert på at det vil være opp til hvilket institutt eller fakultet man er tilknyttet, om det blir innvilget en forlengelse eller ei.

— Vi har forståelse for stipendiatenes situasjon, og det er naturlig at det oppstår rykter og spekulasjoner om motiver. Men det har aldri vært slik at økonomihensyn skulle være avgjørende for om stipendiater ville få en forlengelse, sier Norheim-Martinsen.

OsloMet-ledelsen håper dette vil avklare situasjonen for mange av de aktuelle stipendiatene raskt.

Vi forventer nå fortgang og smidighet i behandlingen av søknader, slik at våre stipendiater og postdoktorer kan gå sommeren i møte med en avklart situasjon, sier Per M. Norheim-Martinsen.

Fått signaler

Han begrunner også beslutningen med de siste dagenes signaler fra regjeringen og Forskningsrådet. Her forventer han at det vil komme midler som dekker institusjonenes kostnader med forlengelser.

— I og med at Forskningsrådet har sagt at de vil ta sin del, og regjeringen signaliserer at de vil komme med bevilgninger her, har vi valgt å endre praksis. Det betyr at hvert enkelt fakultet ikke blir belastet disse ekstrakostnadene, sier Per M. Norheim-Martinsen.

Vanskelig sak

Hos stipendiatene blir nyheten godt mottatt.

— Det er utrolig fint å være ansatt på et universitet hvor man jobber på lag med hverandre, som det føles som nå. Dette har vært en vanskelig sak fordi det ikke nødvendigvis har vært noen syndebukker, men heller at det velsmurte maskineriet man tenkte skulle være der i praksis viste seg å ikke fungere helt, sier leder Camilla Holm i Phd-Forum ved OsloMet. Hun er en av dem som har gått i bresjen for å samle stipendiatene landet over i kampen for å sikre forlengelse for de som trenger det etter å ha mistet tid i korona-nedstegningen.

— Nå håper vi virkelig at de andre institusjonene i Norge som fortsatt somler, følger etter. Vi vil fortsette å jobbe med samarbeidet nasjonalt, så alle stipendiater får det de skal ha og at de blir hørt, sier Camilla Holm.

Powered by Labrador CMS