Leder av Forskerforbundet ved OsloMet, Erik Dahlgren, advarer mot den gule fare og vil bytte ut gulfargen når universitetet får nye skilt. Foto: Brage Lie Jor

Fagforeninger advarer mot gult i logoen på OsloMet

Farger. Gult signaliserer smitte og fare, påpeker fagforeninger ved OsloMet og ber om at en annen farge velges i universitetets nye logo.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke før er debatten om navnet til det nye universitetet over, så er debatten om logo i gang.

Forskerforbundet ved OsloMet viser til at gult signaliserer smitte og infeksjonsfare, og ber i en henvendelse til ledelsen ved OsloMet om at ikke bruker denne fargen i den nye logoen.

Blant annet er fareskiltene for radioaktivitet, biologisk smitte og kjemiske våpen i gult og svart.

Saken tatt opp med ledelsen

Saken ble også tatt opp i det siste informasjons-, drøftings- og forhandlingsmøte (IDF). Der ba Forskerforbundet, med støtte fra Parat (YS) om at ledelsen gjør noe med fargevalget, med henvisning til at gult og svart internasjonalt signaliserer smitte og fare.

Leder av Forskerforbundet ved OsloMet, Erik Dahlgren sier at saken også er blitt tatt opp tidligere, da han var hovedverneombud.

— Gult og svart er en uheldig kombinasjon av farger, sier Dahlgren, og legger til at han håper ledelsen vil ta hensyn til dette før logoen er ferdig utarbeidet.

Som i billigkjeder

Gult er fargen for smitte og infeksjons-fare, og vekker svært sterke «vær varsom»-reaksjoner hos alle som arbeider og studerer på Helsefag og innen helsevesenet generelt.

Inger-Lise F. Neslein

I tillegg til at gult og svart signaliserer smitte og fare, påpeker Dahlgren at flere billigkjeder har logoer i svart og gult, blant dem Nille, Bunnpris og den danske lavpriskjeden Netto.

Fareskilt mot kjemiske våpen, radioaktivitet og smittefare er i gult og svart. Det er også logoene til billigkjedene Nille og Bunnpris - og hittil logoen til tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Brage Lie Jor

— Disse fargene signaliserer også noe som er billig, og jeg ser for eksempel at de brukes når det er billigsalg på varer, eller «rea» i Sverige, sier han.

— Hvilken farge ville dere hatt?

— Det vil ikke vi gi noen føringer på, sier Dahlgren.

Gult og svart har vært fargene til Høgskolen i Oslo og Akershus. Ved universitetene er rødt den mest populære fargen, og den går igjen ved universitetene i Oslo, Bergen, Tromsø og Agder. Universitetet i Stavanger holder seg til blått, mens NMBU på Ås naturlig nok holder seg til grønt.

Skilt på anbud

Arbeidet med ny visuell profil, der logo og farger inngår, er godt i gang, og foreløpig tidslinje for beslutning er før påske, går det fram av en orientering til universitetsstyret 6. mars.

Logoen skal blant annet vises på de nye skiltene som etterhvert skal henges opp på OsloMet. Nye fasadeskilt og 1.etasje-skilt skal være klare til studiestart 2018, og innvendig skilting tas fortløpende etter dette, går det fram av orienteringen.

Anbud på nye skilt ble kunngjort på Doffin og den europeiske kunngjøringsdatabasen TED, 23. desember 2017. Ifølge kunngjøringen er rammen for anbudet 8 millioner og omfatter 40 fasadeskilt og 4.000-6.000 innendørsskilt.

Reaksjoner på helsefag

Førstelektor Inger-Lise F. Neslein ved bioingeniørutdanningen skrev henvendelsen til OsloMet-ledelsen på vegne av Forskerforbundet, der hun er tillitsvalgt.

Hun understreker at det er assosiasjonene til smitte og infeksjonsfare som er det hun er opptatt av, ikke at fargene assosieres med noe «billig».

«Vi ber innstendig om at man ikke bruker gulfargen som har vært benyttet i forbindelse med lanseringen av OsloMet. Gult er fargen for smitte og infeksjonsfare, og vekker svært sterke «vær varsom»-reaksjoner hos alle som arbeider og studerer på Helsefag og innen helsevesenet generelt», skriver hun i henvendelsen til OsloMet-ledelsen.

Hun sier til Khrono at disse fargene signaliserer noe som er urent, også internasjonalt, og hun er bekymret for signalene dette gir også til internasjonale samarbeidspartnere.

— Helsefag er et så stort fakultet på OsloMet, og på dette fakultetet er folk bekymret for at gulfargen kan virke negativt, sier hun.

Gult forbindes med HiOA

Kommunikasjonsdirektør Sverre Molandsveen sier at ny visuell profil for OsloMet vil være klar i april, og at dette inkluderer blant annet logo og farger for det nye universitetet.

Han sier at de har fått innspillet fra Fortskerforbundet og tar det med seg i arbeidet.

— Vi er klar over at ulike farger kan være markører på forskjellige områder. Samtidig er gulfargen noe mange forbinder med HiOA og ønsker at vi tar videre i profilen for OsloMet, sier han.

— Vi har blant annet undersøkt dette hos ulike målgrupper i arbeidet med den nye profilen. Gult og svart har jo også vært HiOAs farger, så det vil ikke være nytt om vi tar elementer herfra med oss videre, sier han.

Ingen kommentarer i styret

Styret ved OsloMet ble orientert om fremdriften i anskaffelser av skilt, logo, nye vitnemål, adgangskort mm ved det nye universitetet under sitt møte i København fodenne uken, og referatet fra IDF-møtet med fagforeningenes synspunkter ble også delt ut.

Styret hadde ingen kommentarer til saken.

FAKTA

Ny logo OsloMet

OsloMet skal få en ny visuell profil, der logo og farger inngår.

Beslutning skal tas før påske, ifølge en orientering til universitetsstyret 6. mars.

Nye nettsider lanseres i august med prioritert innhold, og resterende innhold fortsetter ut 2018.

Vårens avgangsstudenter vil få vitnemål fra OsloMet, og arbeidet med nye vitnemål foregår parallelt med ny visuell profil.

For de som var ferdig som studenter ved HiOA før 12.01.2018, utstedes det ikke OsloMet vitnemål.

Vitnemålsportalen vil oppdateres slik at informasjon om avlagte eksamener/grader etter 12.01 vil være fra OsloMet.

Nye fasadeskilt og 1.etasjeskilt har tidsplan frem til studiestart 2018, og innvendig skilting tas fortløpende etter dette. Anbudsprosessen er allerede i gang.

Kilde: Orientering til styret på OsloMet 6.mars 2018.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS