Ønsket velkommen til OsloMet
OsloMet. Oslo og Akershus sitt nyeste universitet ble feiret med lovord, gratulasjoner og kakao.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Begge OsloMet - Storbyuniversitetet sine campus, Pilestredet og Kjeller, fikk besøk av rektor Curt Rice, styreleder Trine Syvertsen, studentleder Rune Keisuke Kosaka og henholdsvis byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Ole Jacob Flæten som lovpriste universitetsstatusen.
Studenter og ansatte fikk kakao og croissanter til frokost.
— Dette er veldig gøy, stråler styreleder Trine Syvertsen mandag morgen.
— Saken bare seilte gjennom statsråd, og at det skjedde så fort tror jeg bidro til at gleden ble desto mer spontan, fortsetter hun.
Jeg synes det er veldig positivt, det blir spennende å se om det blir noe forskjell.
Heidi Jerpseth
Fredag forrige uke sa Kongen i statsråd ja til at Høgskolen i Oslo og Akershus ble OsloMet - Storbyuniversitetet, og det fra den samme dagen av.
At det gikk så fort, gjorde at rektor Rice rettet en ekstra takk til blant andre eiendomsavdelingen, som fikk arbeidet med å gjøre endringen synlig på campus.
— Se på alle de fine bannerne og skiltene, sa han, og slo ut med armene mot to bukker, en plakat på talerstolen og sin egen t-skjorte, alt knallgult og med det nye navnet «OsloMet» på.
Håper på lite endring
Patrick Tollefsen, Lars Gundersen og Morten Lunde går alle vernepleie på studiested Kjeller.
— I dag har jeg ikke merket så mye endring, annet enn at jeg fikk en gratis croissant. Som jeg har tolket det skal det vel bety at skolen står friere til å gjøre byråkratiske endringer, men ikke så stor endring for studentene, sier Tollefsen.
Han legger til at de heller ikke har hørt noe om at det blir krav om ex.phil., for eksempel.
— Jeg håper egentlig at det ikke blir så store endringer. Nå vet jeg hva jeg går til, skyter Gundersen inn.
Det er gøy å være den første studentlederen ved OsloMet, og å ha vært den siste på HiOA.
Rune Keisuke Kosaka
— Ja, jeg håper det meste fortsatt vil være praktisk rettet, sier Tollefsen.
Mer forskning og lettere internasjonal kontakt
— Jeg synes det er veldig positivt, det blir spennende å se om det blir noe forskjell, sier Heidi Jerpseth, førsteamanuensis ved institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid.
Hun sier hun har noen håp for hva universitetsstatusen kan bety.
— Jeg skulle ønske vi fikk mer frihet og tid til forskning, sier hun.
Kjell Sverre Pettersen, professor i helsekommunikasjon, ser også positivt på den nye statusen.
— Dette er jo ikke uventet, men det gjør en del av jobben med internasjonal kommunikasjon lettere, tror han.
Må fylles med innhold
Flere talere kom inn på navnediskusjonen som har gått i forkant av universitetsstatusen, blant dem leder for Studentparlamentet på OsloMet, Rune Keisuke Kosaka.
— Det er gøy å være den første studentlederen ved OsloMet, og å ha vært den siste på HiOA, sa Kosaka, og fortsatte:
— Jeg synes det er trist at diskusjonen bare har kokt ned til å bare handle om navnet.
Rektor Curt Rice vedgikk også at navnediskusjonen ikke hadde vært smertefri:
— Vi har jobbet i mange år for å definere og profilere den nye institusjonen - nå må vi jobbe for å manifestere denne profilen i universitetet.
Har tro på navnet
Byrådsleder Raymond Johansen pekte på viktigheten av at universitetene i Oslo må sørge for at hovedstaden er en attraktiv studentby.
— At Oslo har fått dette andre universitetet er en veldig viktig del av å forsyne Norge med velkvalifisert arbeidskraft. Vi trenger dere, og vi trenger de profesjonene dere utdanner folk i, sa Johansen, og la til:
— Det følger en stor forpliktelse med at Oslo skal være en studentby, når det ikke er slik at de fleste innbyggerne er studenter. Da må universitetene sørge for gode møteplasser slik at studentene vil bli værende i denne fantastiske byen.
Ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten, gratulerte på campus Kjeller.
— Med det nye navnet har vi fått ord vi skal tygge på og fylle med innhold. I begynnelsen var det noen som reagerte på «Storbyuniversitetet», lille Lillestrøm er jo ingen storby. Men, med alle sammenslåingene vil den bli et samlepunkt i regionen og da synes jeg storby passer godt, sa Flæten.
Han la også vekt på at OsloMet får en helt annen profil enn Universitetet i Oslo.
— Det er nytt, men det er noe folk husker.
— Bygger på tradisjoner
Dekan ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, Knut Patrick Hanevik kaller det flott, morsomt og meningsfylt å få status som universitet.
— Det er som rektor påpeker, vi må jobbe med hvordan vi skal være universitet. Det blir en spennende utfordring. Jeg mener vi må bli en enda bedre utgave av det vi er, og synliggjøre at OsloMet bygger på sterke tradisjoner, sier Hanevik.
Rektor Rice selv sier han fortsatt er litt i skyene etter fredagens vedtak.
— Da jeg delte ut buttons til studentene var det herlig å kjenne på deres entusiasme. Jeg fikk særlig ett spørsmål: «Får vi vitnemål fra et universitet nå?»
— Ja, det kunne jeg love at de får, sier Rice.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!