TikTok

OsloMet anbefaler studenter å slette TikTok

OsloMet anbefaler studenter som har tilgang til universitetets interne digitale systemer, å slette TikTok og Telegram.

Mange studenter har student-e-post og Tik Tok på samme enhet. — Det går bra, svarer NTNU og UiO. Slett dem, sier OsloMet.
Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsdepartementet anbefalte i forrige uke at ansatte i universitets- og høgskolesektoren ikke har TikTok og Telegram på sine tjenesteenheter.

Anbefalingene kom i kjølvannet av at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) frarådet politisk ledelse og ansatte i departementene om å ha TikTok eller Telegram på mobiltelefoner, nettbrett eller personlige datamaskiner betalt av arbeidsgiver.

Flere universiteter ba deretter i tur og orden sine ansatte om å la være å installere appene TikTok og Telegram på tjenesteenhetene.

Fredag meldte OsloMet om det samme, men med en strengere tone: De pålegger sine ansatte å slette TikTok og Telegram.

— Tenk sikkerhet

Khrono er blitt kontaktet av studenter som forteller at de har student-e-post på samme enhet som de bruker TikTok og Telegram, og lurer på hvordan de skal forholde seg til anbefalingene.

OsloMet anbefaler studenter som har tilgang til universitetets interne digitale systemer fra sine private enheter, å slette TikTok og Telegram. Systemene det gjelder, er for eksempel e-post, Teams, SharePoint og Canvas. Studentene bør ikke bruke TikTok og Telegram fra enheten, heter det i en melding til OsloMets ansatte som ble lagt ut fredag.

Andre universiteter har en annen tilnærming.

— Når det gjelder studenters bruk av tjenestene til Universitetet i Oslo, har vi vurdert risikoen som annerledes enn for de ansatte. Vi mener likevel at de alltid bør tenke sikkerhet når de skal installere apper, sier IT-direktør Lars Oftedal i en e-post til Khrono.

UiO har utarbeidet en rekke råd til studentene om personvern, datasikkerhet og hvordan de kan være trygge og bevisste brukere. Universitetet skriver blant annet:

«Når du installerer apper på mobil eller nettbrett, får du som regel en del spørsmål opp på skjermen som du må svare på. Ofte ber de om å få tilgang til bildene dine, adresselister eller posisjon. Må appene ha disse tilgangene, hva brukes de til, og vil du egentlig ha en app på telefonen, som alltid følger med på hvor du er?»

— Ikke nødvendig

NTNU informerte onsdag de ansatte om at de følger anbefalingene fra NSM. Heller ikke Norges største universitet ønsker at de nye retningslinjene må følges av studentene.

— Studenter og ansatte har ulike tilganger inn i NTNU sine systemer, og foreløpig anser vi det ikke nødvendig for studenter som har e-post og TikTok og Telegram på samme enhet å foreta seg noe spesielt, sier leder Stian Husemoen i seksjon for digital sikkerhet i en e-post til Khrono.

I likhet med Universitetet i Oslo oppfordrer NTNU likevel studentene om å være bevisst sikkerhetsinnstillinger for alle apper som de har installert og hva appene har tilgang til.

To store trusselaktører

Da NSM kom med sin anbefaling om hvordan ansatte bør forholde seg til TikTok og Telegram, viste de til Etterretningstjenestens trusselvurdering. Slik de ser det, er Russland og Kina de fremste trusselaktørene mot norske sikkerhetsinteresser. Derfor avgrenset NSM seg til TikTok og Telegram som har tilknytning til disse landene.

«Dette betyr ikke at andre applikasjoner ikke kan utgjøre en tilsvarende risiko», understreket Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Det nærmer seg fristen for å søke høyere utdanning. Siden studenter er aktive brukere av TikTok, vil universitetene fortsatt bruke appen for å nå ut til studentgruppa.

Vil fortsatt bruke TikTok

Universitetet i Oslo har en konto på TikTok der de henvender seg til potensielle søkere og studenter, opplyser kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné til Uniforum.

— Formidling er en viktig del av samfunnsoppdraget vårt, og vi vurderer at vi kan bruke sosiale medier som Meta og TikTok til dette formålet. Sosiale medier endrer seg stadig, og den mest brukte appen blant unge i Norge i dag er TikTok. Det er derfor naturlig for oss å være der for å nå ut til våre søkere og studenter.

OsloMet vil også at det brukes separate enheter dersom det er tjenstlig behov for TikTok eller Telegram. Disse skal ikke ha tilgang til OsloMets interne systemer, skriver de til sine ansatte fredag. Hvis noen har behov for dette, må det avklares med nærmeste leder.

— To spor

Universitetet i Agder (UiA) følger to spor: Hvordan TikTok skal brukes til kommunikasjon og hvordan de skal forholde seg til appen når det gjelder UiAs tjenestetelefoner.

Som tidligere omtalt i Khrono, ser UiA ser for seg at de vil bestille egne enheter som kan brukes til TikTok. Disse vil ikke være tilknyttet UiAs øvrige digitale infrastruktur.

— Målgruppene vi skal nå er fortsatt på TikTok, så vi vil derfor forsøke å finne løsninger som gjør at vi fortsatt kan være til stede der, sa kommunikasjonsdirektør Øivind Dagsvik Eskeland.

Universitetet i Bergen er inne på det samme i sine retningslinjer.

«Dersom det er tjenstlig behov for TikTok eller Telegram, anbefales det at applikasjonen installeres og benyttes på en separat enhet forbeholdt denne typen formål og som ikke er tilknyttet virksomhetens interne systemer», heter det.

Powered by Labrador CMS