Alle ti landsfinalister i Forsker Grand Prix er kåret
Forsker Grand Prix. Alle delfinaler er unnagjort, og ti deltakere har tatt seg videre i Forsker Grand Prix. Lørdag er det hovedfinale i Tromsø.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert torsdag 27. september, med delfinalister fra Tromsø og Trondheim.)
Årets forskningsdager i regi av Forskningsrådet er godt i gang. Tirsdag 25. september gikk startskuddet for årets utgave av det som er blitt kalt Forsker Grand Prix, og i fem ulike delfinaler uka gjennom har til sammen 46 delfinalister kjempet om ti plasser til finalen, to fra hver delfinale.
I Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og Tromsø har de unge forskerne sloss om å få delta i årets hovedfinale i Tromsø.
Finalen i Bergen
Marte Bygstad-Landro fra VID Vitenskapelige høgskole vant bergensfinalen i Forsker Grand Prix onsdag kveld.
Med til finalen i Tromsø blir også Frida Johanne Lundevall fra Universitetet i Bergen, forteller På Høyden.
I sin egen presentasjon spør Bygstad-Landro: Hvordan er det egentlig å være deprimert? Hva er skam? Hva har skam med depresjon å gjøre?
Hun har bakgrunn som psykiatrisk sykepleier og erfarte at skam ikke ble snakket om.
Så langt i studien har hun jobbet frem en teori om hvordan depresjonsprosessen kan se ut og hvilken betydning skammen har for mennesker som er deprimert.
Oslo-finalen
Tirsdag kveld, 25. september, ble fire av finalistene til landsfinalen klare.
Det var til slutt to unge forskere fra Universitetet i Oslo som endte opp med å skulle representere Oslo og Akershus i årets landsfinale.
Bjørg Jenny Engdahl og Frida Felicia Vennerød-Diesen. Engdahl vant, mens Vennerød-Diesen kapret andreplassen.
Les også: 46 delfinalister skal bli til 10 finalister
To fra Universitetet i Oslo
Hvordan gikk universet fra lite til kjempestort? Hva er mørk materie og mørk energi?
Ben David Normann
Deltakerne i delfinalen i Oslo var: Jonas Skogestad, UiO, Tone Hee Åker, OsloMet, Frøydis Meen Wærstad, NMBU, Lars Christian Bråten, UiO, Frida Felicia Vennerød-Diesen, UiO, Siri Helene Helland-Riise, NMBU og Bjørg Jenny Engdahl, UiO.
Aldri før har noen fra Oslo vunnet Forsker Grand Prix, så Engdahl og Vennerød-Diesen har noe å kjempe for i Tromsø lørdag.
UiT har vunnet tre ganger, det samme har NTNU, mens UiB har vunnet to ganger siden starten i 2010.
Les også: Skodvin fra Tromsø vant finalen i 2017
To fra Universitetet i Stavanger
I Stavanger var det to unge forskere fra Universitetet i Stavanger (UiS) som vant delfinalen og skal reise til Tromsø til helga.
Det var Ben David Normann fra UiS som gikk av med seieren, med sin formidling av forskning på universet. Lørdag står han på scenen i den nasjonale Forsker Grand Prix finalen i Tromsø, og sammen med seg fra Stavanger har han med seg Ana Llopis Alvarez, også hun fra UiS.
UiS er tydelig stolte av sine unge forskere og skriver blant annet på uis.no:
«Ben David Normann fra Institutt for matematikk og fysikk ved UiS, stiller de store spørsmålene i sin doktorgradsforskning. Hvordan gikk universet fra lite til kjempestort? Hva er mørk materie og mørk energi? Og i kveld var også spørsmålet hvordan forklare dette for et fullsatt Folken, og et dommerpanel, som alle skulle gi poeng. Og med flere seksere fra dommerne og et tydelig imponert publikum, gikk Normann helt til topps i årets Forsker grand prix-finale i Stavanger.»
Vinner i Oslo: Jakten på de underkjølte dråpene
Bjørg Jenny Engdahl, UiO, skriver blant annet om sitt prosjekt:
— Har du noensinne tenkt på hva en sky består av? Mange vil kanskje svare vanndamp, men dette er faktisk ikke riktig. Vanndamp finnes i lufta rundt oss hele tiden, men er usynlig. Så hva er egentlig det hvite som svirrer rundt deg når du kommer ut av dusjen? Neste gang du dusjer kan du forsøke å se “dampen” mot lyset, og da vil du se at det faktisk er bittesmå flytende vanndråper som svever rundt i lufta.
Les mer: Her er hele Engdahls omtale av sitt prosjekt
Nummer to i Oslo: Sykt søtt
Frida Felicia Vennerød-Diesen ble nummer to i delfinalen i oslo. hun skriver om sitt prosjekt:
— En stadig større andel barn blir overvektige. Det er hovedsakelig grunnet to ting: Inaktivitet og matvaner. Matvaner er ikke bare viktig for å hindre overvekt, men også for at barn skal nå sitt fulle potensiale. Alle barn er små kroppsbyggere, og trenger mat. Når barn skal velge hva de skal spise, styres de egentlig bare av én ting: Hvordan det smaker. Alle barn er født til å elske søtsmak, likevel er det stor variasjon i hvor søt smak barn liker. Hvorfor er det sånn?
Les mer: Her er hele Vennerød-Diesens omtale av sitt prosjekt
Trondheim-finalen
Torsdag 27. september arrangerte NTNU Trondheims-delfinale av forskerkonkurransen.
Førsteplassen gikk til Tina Louise Ringstad fra NTNUs Institutt for språk og litteratur. Hun forsker på språksystem hos små barn, og skriver om sin egen forskning: «Barnespråk inneheld det mange vil oppfatte som «feil». Det som er interessant med dette, er at desse avvika frå vaksenspråk er systematiske. Det vil seie at alle barn som lærer same språk gjer dei same «feila». Barnespråket ser altså ut til å ha eit eige system som skil seg frå vaksenspråket. I forskinga mi prøver eg å finne ut kva dette systemet består av.»
Andreplassen gikk til Anders Lorentzen Kolstad ved NTNU Vitenskapsmuseet og Institutt for naturhistorie, som undersøker hvordan elgen former skogsmiljøet. Begge går videre til hovedfinalen.
Tromsø-finalen
Torsdag 27. september gikk også Tromsøs delfinale av stabelen.
Der var det Maria Olsson ved institutt for psykologi og Tracy Munthali Lunde ved institutt for klinisk odontologi som kom på henholdsvis første og andre plass, og går videre til hovedfinalen, melder iTromsø.no.
Olsson forsker på blant annet rollemodeller i barndommen og likestilling, og snakket om det fra scenen, mens Lunde snakket om orale bakterier og antibiotikaresistens.
Lørdag 29. september arrangeres så hovedfinalen, nettopp i Tromsø.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!